Μάγεψε ο Αίαντας του Ρίτσου στο Δομοκό!

Με Ρεσιτάλ Ερμηνείας απο τον Σκηνοθέτη-Ηθοποιό Γιάννη Τράντα δόθηκε μπροστά σε 200 θεατές μιά αξέχαστη  παράσταση! Στο πιάνο ο γνωστός συνθέτης Πέτρος Δορδουμπάκης, ενώ προλόγισαν την εκδήλωση οι φιλόλογοι κ Φιλίτσα Παπασταθοπούλου και η κ Φωτοπούλου!!!
Η Ηθοποιός Ευαγγελία Κατούνια έπαιξε τον πρόλογο και τον επίλογο του έργου!!

Λίγα λόγια για το έργο:
Ο «Αίας» γράφτηκε από τον ποιητή στην εξορία της Λέρου και της Σάμου (1967-69). Η ιστορία του ομηρικού ήρωα με το τραγικό τέλος έδωσε την αφορμή στον Γ. Ρίτσο να συνδέσει την αρχαία αφήγηση με τον 20ο αιώνα.
Τα ομηρικά γεγονότα είναι αυτούσια, τότε που ο γιγάντιος και ανίκητος Τελαμώνας σε παράκρουση αυτοκτονεί. Ο ποιητής όμως μεταφέρει σε ένα σημερινό τοπίο τις υπαρξιακές συγκρούσεις του ήρωα. Η δόξα, ένα άδειο πουκάμισο, η ματαιότητα της εκδίκησης και στο τέλος η αναζήτηση της βαθύτερης ουσίας του ανθρώπου.

Ο Ρίτσος, έχοντας ζήσει εξορίες, διωγμούς, βασανιστήρια, εμπνέεται από το μύθο και μεταφέρει την υπαρξιακή αγωνία του ήρωα στη σύγχρονη εποχή, μιλάει για το σύγχρονο άνθρωπο.
Η πίκρα της αδικίας σε ένα κόσμο διαπλοκής και διαφθοράς, η ματαιότητα της εκδίκησης, η αδυναμία συμφιλίωσης με την πραγματικότητα, ο άξιος που γίνεται απόκληρος και συντρίβεται στο περιθώριο, αλλά και η ευτυχία των καθημερινών στιγμών, η βαθύτερη ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης είναι μερικά από τα μοτίβα που δια πνέουν το έργο.


Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details