«Ο ΝΗΡΕΑΣ Ο ΒΑΡΑΣ» με τον ΓΙΩΡΓΟ ΑΡΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΔΟΜΟΚΟ

«Ο ΝΗΡΕΑΣ Ο ΒΑΡΑΣ» με τον ΓΙΩΡΓΟ ΑΡΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΔΟΜΟΚΟ
Ο «Αθλητικός & Πολιτιστικός Οργανισμός» του Δήμου Δομοκού σε συνεργασία με το «Νέο Ελληνικό Θέατρο» του Γιώργου Αρμένη, παρουσιάζει την Πέμπτη 10 Απριλίου στις 8.00 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Δομοκού την θεατρική παράσταση «Ο ΝΗΡΕΑΣ Ο ΒΑΡΑΣ» με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Πρόκειται για το θεατρικό έργο του Δημήτρη Παπαχρήστου «Ο ΝΗΡΕΑΣ Ο ΒΑΡΑΣ» σε σκηνοθεσία Γ. Αρμένη, που αυτό το διάστημα παρουσιάζεται στην Αθήνα.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Σκηνοθεσία: Γιώργος Αρμένης, Σκηνικά – κοστούμια: Γιούλα Ζωιοπούλου, Μουσική: Γιάννης Σπυρόπουλος (Μπαχ), Βοηθός Σκηνοθέτη: Λήνα Ψυχογιού. ΔΙΑΝΟΜΗ: «ΝΗΡΕΑΣ»: Γιώργος Αρμένης, «ΚΑΤΕΡΙΝΑ»: Μελίνα Βαμβακά, «ΦΑΙΔΩΝ»: Λεωνίδας Αργυρόπουλος, «Παιδί του χωριού»: Φάνης Γκίκας.
Ο ΝΗΡΕΑΣ Ο ΒΑΡΑΣ (Σημείωμα του σκηνοθέτη Γ. Αρμένη)
 «Ο Νηρέας ο Βάρας, είναι ένα κομμάτι Ελλάδα, ένα τραγούδι της καρδιάς, ένα λαϊκό ποίημα, ένας μύθος θεατρικός που ακροβατεί στο γέλιο και το κλάμα, στην ποίηση που αναβλύζει μέσα από την καθαρότητα του  Ήρωα. Τον σπάνιο Ελληνικό λόγο, τον πόνο του, τον έρωτα και την έγνοια του για τούτο τον ευλογημένο τόπο. Για το σήμερα το αύριο για την συνέχεια. Ο Νηρέας ο Βάρας είναι δίπλα μας, είναι ο άνθρωπός μας, γνώριμος σε όλους, γεμάτος τρυφερότητα και ευαισθησία, θα τολμούσα να πω τρελός, που γίνεται ο ίδιος φωτιά να μας φέξει στο σκοτάδι. Ο Δημήτρης Παπαχρήστος, ο συγγραφέας του Νηρέα, είναι ο ίδιος πλούσιος σαν άνθρωπος, γεμάτος από εμπειρίες, σπάνιος λογοτέχνης, με γλώσσα γεμάτη χυμούς, ένα ποτάμι που μεγαλόψυχα το χαρίζει στον ήρωα, αυτόν τον μοναδικό Έλληνα που ακούει στο όνομα Νηρέας.».
Έγραψαν για το έργο:
«Ο Δημήτρης Παπαχρήστου είναι ένας άνθρωπος |και το απέδειξε η σεμνή του δράση – αφού δεν επεδίωξε να εξαγοράσει τους αγώνες του σε εποχές δύσκολες| που αγαπάει τα τιμαλφή αυτού του τόπου. Παραπήξαμε σε γραικύλους τον τελευταίο καιρό που χλευάζουν ό,τι τίμιο και σεμνό κατέλιπε μέσα σε δίσεκτα χρόνια αυτός ο λαός, που αποστρέφουν μετά βδελυγμίας το πρόσωπο στη λαλιά, στο ήθος και στον ψυχισμό του απλού Έλληνος ανθρώπου.
Τι χάρμα γλωσσικής ευφορίας αυτός ο μονόλογος. Ένα αριστούργημα λαϊκού συνειρμικού λόγου. Ο μεθυσμένος αυτός λαϊκός Βάκχος μιλάει πάντα παίρνοντας αμπάριζα από τη ζωή του, από το τοπίο του και από τα οικεία πρόσωπα. Ούτε μια αναφορά σε ιδέες, γιατί κι αυτός όπως ο Νίκος Καρούζος, πιστεύει πως οι ιδεολογίες είναι μητρομανείς.
Οι αυθεντικοί άνθρωποι, δηλαδή οι πραγματικά σοφοί, δεν μιλούνε με ιδέες και φούμαρα.
Επικοινωνούν με πράγματα και με ουσιώδη πρόσωπα.»

Κώστας Γεωργουσόπουλος εφ. Τα Νέα
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details