ΤΙΜΗ Σ΄ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΚΙ ΕΦΥΓΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ "ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ!!!

ΤΙΜΗ Σ΄ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΚΙ ΕΦΥΓΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ "ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ!!!
Σε τόπους θεϊκούς
Βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό ο αγαπημένος σε όλους μας πρώην γραμματέας της κοινότητας Βελεσιωτών Γεώργιος Παλιούρας. Ο Σοφός Μπάρμπα-Γιώργης μας κοιτά με περισσότερη αγάπη απ «τα λιβάδια του ουρανού» κι εμείς που συνεργαστήκαμε μαζί του τον διαβεβαιώνουμε πως η μνήμη του θα είναι αιώνια. Παρά την προχωρημένη ηλικία του, ήταν εξαιρετικά δραστήριος. Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε τα σοφά λόγια του: «Μην αποσύρεστε-εμπνεύστε! Υπάρχουν πολλά ωραία πράγματα που μπορούμε να κάνουμε» Βέβαια ο ίδιος ακολουθούσε την συμβολή του. (Δημήτρης Ζάχος)
Ο γραμματέας μας
Μνήμη Γιώργου Παλιούρα (ποίημα του Κώστα Καλαπανίδα*)
Όταν νιώθαμε την ανάγκη για καλό λόγο του κάναμε τον έξυπνο να χαρούμε ευφράδεια. «Δυστυχώς , δεν είμαστε το ίδιο», έλεγε με έμφαση. «Εσύ βλέπεις ως τη Μότσιω που πίνουν τα βόδια, εγώ βλέπω πίσω απ τα κυπαρίσσια τ’ Κατσόγιαννου. Βλέπεις κι εσύ, αλλά δεν εννοείς την ουσία των βλεπομένων, ενώ έχεις το θάρρος της αγνοίας ανεπτυγμένον ες το έπακρον. Εγώ διαβλέπω, επιβλέπω και προβλέπω. Και χωρίς να υποβλέπω και να προσβλέπω, γνωρίζω δια τι ομιλώ. Εσύ πήρες μυρουδιά;»
Όταν γυρίζαμε τη μίζα κι έπαιρνε μπρός, εμείς σωπαίναμε ν΄απολαύσουμε σήματα λόγου και συμβολισμούς, αρχαία ρητά και δεκαπεντασύλλαβες , πειρακτικές, νεοελληνικές εκφράσεις. Γιατί ο γραμματέας μας δεν ήξερε μόνο να διαβάζει και να γράφει τα χαρτιά της κοινότητας, αλλά μας διάβαζε όλους από μέσα σα σταυρόλεξα γι’ αρχάριους. Σκάρωνε μάλιστα δύσλυτα σταυρόλεξα και ευφυή άρθρα και τροφοδοτούσε μ’ αυτά τον πεινασμένο επαρχιακό τύπο. «Αν είχα μια εγκυκλοπαίδεια ΗΛΙΟΣ να θηρεύω θέματα, πολλοί θα τρίβαν τα μάτια τους» έλεγε με παράπονο φτωχού.
Ο γραμματέας μας ήταν ένας από μας, όχι όμως σαν εμάς, γιατί εκείνος όντως έβλεπε πέρ’ απ ‘τα κυπαρίσσια τ’ Κατσόγιαννου και προ-έβλεπε. Δεν πρόβλεψε μόνο το μοιραίο, που τον θήρεψε δώθε απ τη Μότσιω όπου πίναν τα βόδια. Με σοβαρότητα πια, μνήμη και νου ομολογούμε τη διαφορά.
4-4-14 * Κώστας Καλαπανίδας (Συγγραφέας, ποιητής, πρώην σχολικός σύμβουλος. Από τις εκδόσεις ΠΑΣΣΑΡΗ κυκλοφορεί το βιβλίο του Η ΑΓΑΠΗ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΚΙΜΩΛΙΑ ,που αναφέρεται στο Γυμνάσιο Δομοκού και ειδικότερα στην 8η τάξη 1949-1950)
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details