ΒΑΣΙΛΟΣ- Ιαματικές πηγές-Θερμαλισμός Δήμου Δομοκού

  Ιαματικές πηγές-Θερμαλισμός  Δήμου Δομοκού

           Για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν, οι ιαματικές πηγές του Δήμου   πρέπει πρώτα απ' όλα,  να γίνει αναγνώριση των ιαματικών φυσικών πόρων, Να αποκτηθεί άδεια λειτουργίας και το σημαντικότερο να υπάρχει πιστοποίηση  των παρεχόμενων υπηρεσιών.
       «Την 1 Μαΐου του 2010 πάρθηκε μια απόφαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το αν ο Θερμαλισμός θα ενταχθεί στο σύστημα υγείας της Ευρώπης. Στις 19  Ιανουαρίου 2011 εγκρίθηκε από την Ε.Ε. και εντάχθηκε ο θερμαλισμός ως μορφή θεραπευτικής αγωγής» και  τον Οκτώβριο του 2013 εντάσσεται ο θερμαλισμός στη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των κρατών και των εκάστοτε συστημάτων υγείας.
             Μέχρι σήμερα , ο ιαματικός τουρισμός στην Ελλάδα υπήρξε απαξιωμένος για πάνω από 40 χρόνια. «Αυτή τη στιγμή ο θερμαλιστικός τουρισμός κινεί περίπου 24 εκ. κόσμο στην Ευρώπη που ταξιδεύει για τη φροντίδα του. Αυτό περιλαμβάνει θεραπεία, πρόληψη και αποκατάσταση» και  για μια τέτοια θεραπεία ο ΕΟΠΥΥ δίνει 150 ευρώ, ενώ ο αντίστοιχος οργανισμός παροχής υπηρεσιών υγείας του εξωτερικού (π.χ. Γερμανία, Ιταλία κ.α.) δίνει κοντά στα 1.700 ευρώ
                                    Αναγνώριση πηγών                
Από τις αρχές του έτους  το υπουργείο Τουρισμού προχώρησε στην απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών για την αναγνώριση και πιστοποίηση των ιαματικών πηγών της Ελλάδας, προκειμένου το τουριστικό ιαματικό προϊόν να εναρμονισθεί με τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
                Υπάρχουν 720 πηγές μεταλλικών νερών εκ των οποίων οι 105 είναι ανακηρυγμένες. «Για τις 78 υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία όσον αφορά τις ιδιότητές τους και μέχρι τώρα οι 22 έχουν καταθέσει φάκελο για αναγνώριση εκ των οποίων οι 20 αναγνωρίστηκαν»
             

     Αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές είναι: Λίμνης Βουλιαγμένης (Ν. Αττικής), Καμένων Βούρλων (Δήμος Αγ. Κωνσταντίνου-Μώλου), Κρηνίδες (Καβάλα), Λουτράκι-Πόζαρ (Αριδαία), Σουρωτή (Θεσσαλονίκη), Κάνιστρα (Κασσάνδρα-Χαλκιδικής), Καλλιθέα (Ρόδος), Λουτράκι-Περαχώρα (Κόρινθος), Θέρμη (Θεσσαλονίκη), Παρανέστι (Δράμα), Γιάλτρα Αιδηψού, Χανόπουλος (Άρτα), Ν. Απολλωνία (Βόλβη), Παπαϊωάννου (Αιδηψός), Τραιανούπολη (Έβρος), Θέρμαι Σύλλα στην Αιδηψό και πρόσφατα η πηγή Διαμάντη-Πεπόνα επίσης στην Αιδηψό και Αγίου Φωκά στην Κω , Αγραπιδιά Φλώρινας και Σκουρτανιώτη στην Αιδηψό..  .


     Στο    Δήμο Δομοκού υπάρχουν πηγές στην.  ·      
  Εκκάρα              
     Η ιαματικές πηγές της Εκκάρας τοποθετούνται στο χώρο της Δ.Ε. Θεσσαλιώτιδος και συγκεκριμένα δυτικά, μεταξύ των οικισμών Εκκάρας και Γαβράκιων . Στο σημείο αυτό αναβλύζουν σε τέσσερα σημεία υδροθειούχες πηγές, το νερό των οποίων αξιοποιούν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής για υδροθεραπεία. Την πηγή επισκέπτονται σε μεγάλο ποσοστό κυρίως νεαρά άτομα, όχι μόνο για θεραπευτικούς λόγους αλλά και για λόγους αναψυχής .Τα νερά της πηγής ενδείκνυνται για παθήσεις μυοσκελετικού, εκφυλιστικές αρθροπάθειες καθώς και δερματοπάθειες.
Θερμοκρασία νερού: 28-29 0CΧαρακτηρισμός νερού: Υπόθερμο - Ca - OH - Na - Cl - ολιγομεταλλικό - υποτονικό


 ·         Μακρυρράχη             
      Τα Λουτρά, προς το παρών, λειτουργούν από 1η Ιουνίου έως την 15η Οκτωβρίου έκαστου έτους. Οι εγκαταστάσεις λουτροθεραπείας περιλαμβάνουν 23 ατομικούς λουτήρες ενώ τα νερά είναι αλκαλικά (Ψυχρά – Ca – Na – HCO3 – Br – F – Υδροθειούχο – Υποτονικό – Ολιγομεταλλικό), με θερμοκρασία 20 0C και πηγάζουν από υπερκείμενους ασβεστόλιθους και περιδοτίτες και ενδείκνυνται για χρόνιους ρευματισμούς, οσφυοϊσχιαλγίες, σπονδυλαρθρίτιδα, παραμορφωτική αρθρίτιδα, μυαλγίες, πονοκέφαλοι, αυχενικό σύνδρομο, γυναικολογικές παθήσεις. ·       
     
         Γερακλη.             
    Η ιαματικές πηγές του Γερακλίου τοποθετούνται στο χώρο της Δ.Ε. Δομοκού και συγκεκριμένα δυτικά, μεταξύ των οικισμών Γερακλίου και Πουρναρίου . Στο σημείο αυτό αναβλύζουν  υδροθειούχες πηγές, το νερό των οποίων αξιοποιούν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής για υδροθεραπεία.          Όσοι από εμάς είμαστε μιας κάποιας ηλικίας, θυμόμαστε καλά το αδιαχώρητο που δημιουργούνταν στον περιβάλλοντα χώρο των πηγών της Εκκάρας (πηγές Κολοβού ) και του Γερακλίου, τα λεγόμενα λουτρά.
 Την δεκαετία του 60 --άνθρωποι κάθε ηλικίας, και γεωγραφικής προελεύσεως εγκατεστημένοι σε πρόχειρα καταλύματα (τσαρδάκια), μαγείρευαν, κοιμόντουσαν και διέμειναν για 10-15 ή και περισσότερες ημέρες εκεί, για να κάνουν το καθημερινό θεραπευτικό τους μπάνιο στα λουτρά. Η γνώση είναι αποτέλεσμα της εμπειρίας, και δίδαξε σ αυτούς τους ανθρώπους ότι το νερό των  πηγών ήταν ιαματικό και θεραπευτικό. Μάλιστα ο ιατρός Γώγος έστελνε αρκετούς συντοπίτες μας για θεραπεία.
    Πάμε στο σήμερα :   
     Μέχρι στιγμής για τις τέσσερες πηγές της Εκκάρας έχουν γίνει οι εξής ενέργειες για την αναγνώρισή τους:   
         Τοπογραφικό διάγραμμα περιοχής ιαματικών  πηγών.                              Οδοιπορικό διάγραμμα ιαματικών πηγών.
                    Υδρογεωλογική μελέτη,          
           Ραδιολογική έκθεση,         
  Πρόσφατες μικροβιολογικές, φυσικές και χημικές αναλύσεις,       
 καθώς και Υγειονομική έκθεση για τις ενδείξεις και αντενδείξεις των ιδιοτήτων του ιαματικού φυσικού πόρου.        
Τίτλοι Ιδιοκτησίας. (Αναμένονται εδώ και  8 μήνες)

Πηγή ΚΑΙΤΣΑΣ -ΔΡΑΝΙΣΤΑΣ   
 Λειτουργούν ως  διαδημοτική επιχείρηση . Τα έτη 2013-2014 υπό την προεδρία του προέδρου Μακρυράχης με βεβαίωση από τον ΕΟΤ.  
         Για την αναγνώριση τους έχουν γίνει οι εξής ενέργειες:     
    Από το σύνδεσμο ιαματικών πηγών Ελλάδος έχουν ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα για την Υδρογεωλογική μελέτη.   
    Από το δήμο έγιναν  μικροβιολογικές, φυσικές και χημικές αναλύσεις (ψυχρές  και θερμές ) έχουν αποσταλεί στο σύνδεσμο ιαματικών πηγών Ελλάδος για Ραδιολογική έκθεση,  και Υγειονομική έκθεση για τις ενδείξεις και αντενδείξεις των ιδιοτήτων του ιαματικού φυσικού πόρου το θέμα είναι σε εξέλιξη και παρακολουθείτε για την ολοκλήρωση του. 

Πηγή     Γερακλή     
 Από το δήμο έγιναν  μικροβιολογικές, φυσικές και χημικές αναλύσεις (ψυχρές  και θερμές ) έχουν αποσταλεί στο σύνδεσμο ιαματικών πηγών Ελλάδος για Ραδιολογική έκθεση,  και Υγειονομική έκθεση για τις ενδείξεις και αντενδείξεις των ιδιοτήτων του ιαματικού φυσικού πόρου καθώς και Υδρογεωλογική μελέτη ζητήθηκε οικονομική προσφορά για προγραμματισμό από το δήμο χρηματοδότησης των μελετών  το θέμα είναι σε εξέλιξη και παρακολουθείτε για την ολοκλήρωση του.


 Ανεξάρτητος Δημοτικός Σ'υμβουλος
Δήμου Δομοκού
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

15 comments:

Ανώνυμος είπε...

Αφου μας μολύνατε τοσα χρονια με τοσα μικρόβια τωρα μας υπόσχεστε θεραπεία με ιαματικά νερα!!!

Μετα την εμφιάλωση του ποσίμου νερου,βλέπω να βάζετε στόχο και την εμφιάλωση του ιαματικού νερου!!

Αφου μας χρεοκοπήσατε με τις αρπαχτές και τις απευθείας αναθεσεις θα μας σωσετε σε καμμια πενηνταριά χρόνια με τον τουρισμο των ιαματικων πηγων!!
Επίσης βλεπω σε λιγο να υπόσχεστε ότι θα μας σώσετε με την γεωθερμία την οποια από ότι φαινεται προφανώς ακόμα δεν την ανακαλύψατε.

Ισως μεχρι τοτε να έχετε μετατρέψει και τα υποσχόμενα κέντρα δια βιου μάθησης σε κέντρα δια βιου πάθησης!!!

Αν όμως ξαναεκλεγείτε βλεπω να μας εξασφαλίζετε μια σουητα στις φυλακές Δομοκού...
Αν και αυτή την εγγυηση την βλέπω δύσκολη εκ μερους σας ,αφου τρια χρόνια τωρα οχι μονο δεν μπορέσατε να μας εξασφαλίσετε ουτε τα αυτονόητα αλλα επιστρατευοντας σιδεράδες, γιους επιτροπων , ηλεκτρολογους, και τσελιγκαδες μας εμποδίσατε να διεκδικησουμε ακομα και αυτα που μας ανηκουν.

Δυστυχώς η βλακεία παραμένει ακομα αήττητη...
Είναι η πιο επικίνδυνη δύναμη του κόσμου. Δεν μπορούμε να την εξαλείψουμε, αλλά μπορούμε να την αναγνωρίσουμε. Αν και κάποιες φορές, μας βοηθά να προοδεύσουμε...

Ανώνυμος είπε...

Ελλάδα: Η χώρα που η νοοτροπία νίκησε την λογική.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε μου Νικολα @ ΣΙΑ
Το ζητούμενο δεν είναι να ανακάμψει
μόνο η οικονομία άλλα μαζί της να ανακάμψει και η κατεστραμμένη κοινωνία.
Διαφορετικά μετά απο λίγα χρόνια θα είμαστε στο πάλι ίδιο έργο θεατές.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φιλε@ ΣΙΑ 1 Οκτωβρίου 2013 - 11:54 π.μ.
Η κοινωνια για να ανακάμψη , χρειάζεται να πάρουμε μια σημαντική απόφαση. Να επενδύσουμε στην παιδεία. Επένδυση στην Ελληνική Εκπαίδευση, σε όλες της τις βαθμίδες, σημαίνει επένδυση στη νέα γενιά. Σημαίνει παραγωγή άρτια καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού, το οποίο με τις γνώσεις και τις δεξιότητές του θα πάρει στις πλάτες του τη χώρα και θα χτίσει το μέλλον όπως το οραματίζεται.

Αυτά τα ολιγα αγαπητέ ο φιλος σου ΝΙΚΟΛΑΣ

Ανώνυμος είπε...

θεωρητικά σωστός ο Νικολας,
πρακτικά ομως, ανύπαρκτος...

Ανώνυμος είπε...

1 Οκτωβρίου 2013 - 11:35 μ.μ.
Η πραξη ανωνυμε απαιτει να διοικησης ή να εισαι σε θεση ευθύνης στο Δήμο ..
Τα υπολοιπα πιστευω να τα ξερης πολύ καλυτερα αν παρακολουθεις τι γινετε στο Δήμο..
Για το ποσιμο νερό εφαρμοζουν την Ευρωπαικη νομοθεσια .
Για διαχειριστικό ελεγχο ο δημαρχος αναλαμβανει την ευθύνη να μην γίνει .....
Για απευθείας αναθεσεις επρεπε να ειναι ελαχιστες δυστυχως οι περισσοτερες αναθεσεις απευθειας σε φοροδιαφευγοντες και συγγενεις ΔΣ. Ειναι νομιμο φωναζουν ειναι ΗΘΙΚΟ..!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Για διαχειριστικό έλεγχο ο δήμαρχος αναλαμβάνει την ευθύνη να μην γίνει .....
απαντηση

Τι ειναι αυτο αστειο η ανέκδοτο;

οταν ο δημαρχος λεει οτι αναλαμβανει την ευθυνη σημαινει οτι δεν ξερει τα καθηκοντα του και ενεργει κατα του δημοσιου συμφεροντος πραγμα που σημαινει οτι απαλλάσσεται απο τα καθηκοντα του.
αυτο οριζει η νομοθεσια η σωστη διοικηση και η ηθικη.


Οσο για τις απευθειας αναθεσεις η νομοθεσια προσδιοριζει ακριβως τα ορια που μπορει να κινηθει ο δημαρχος καθως και σε ποιες περιπτωσεις
ο δημαρχος εχειξεπεράσει κατα πολυ τα ορια του και μαλιστα εχει προβει
σε κατατμηση εργασιων και εργων(τα οποια φυσικα ειναι καταχρηστικα και παρανομα)

ολα αυτα τα εχουν εξηγησει και ο ρεπορτερ και ο παρατηρητης απειρες φορες

Καθως και οι δημοτικοι συμβουλοι ειναι συνυπεύθυνοι για τις ενεργειες του δημαρχου

Ανώνυμος είπε...

Οκτωβρίου 2013 - 9:47 π.μ.
Ανωνυμε την ευθύνη των δημοτων το τι ψηφιζουν την ξεχασες .....Οιενεργοι κατοικοι να βγουν μπροστά .....

Ανώνυμος είπε...

φυσικα οχι, αλλα σε αυτη την φάση προηγείται η ευθύνη των δημοτικών συμβούλων. Ευθυνη των Δ.Σ ειναι ο έλεγχος των ενεργειών του δημάρχου

οι δημότες ομως ψήφισαν αλλαγή για τον τόπο άσχετα αν τους βγήκε τα ίδια και χειρότερα (εξαπατήθηκαν για αλλη μια φορα).
Αν ηταν να κανει ο δήμαρχος οτι θελει δεν θα υπήρχε η εκλογη των Δ.Σ

Ο Δημαρχος εκτελεί τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, της οικονομικής και της επιτροπής ποιότητας ζωής. H μη εκτέλεση των αποφάσεων αυτών συνιστά σοβαρή πειθαρχική παράβαση καθήκοντος.
Ο δήμαρχος προασπίζει τα τοπικά συμφέροντα, κατευθύνει τις δράσεις του δήμου για την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης, διασφαλίζει την ενότητα της τοπικής κοινωνίας και ασκεί τα καθήκοντά του με γνώμονα τις αρχές της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας.

Σε περίπτωση όπου τα ιδιωτικά συμφέροντα του δημάρχου ή συγγενή του έως το δεύτερο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγκρούονται με τα συμφέροντα του δήμου, ο δήμαρχος υποχρεούται να απέχει και τα αντίστοιχα καθήκοντα ασκεί αντιδήμαρχος ή σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού που ορίζεται από το δημοτικό συμβούλιο. Η μη τήρηση της υποχρέωσης αυτής συνιστά σοβαρή πειθαρχική παράβαση καθήκοντος.

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΛΥΝΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΧΛΩΡΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΙΑΣΗ ΤΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΝΕΡΩΝ


ΧΛΩΡΙΟ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ

Το 1990, ένας γιατρός ονόματι J.M. Price έβγαλε το βιβλίο Χοληστερόλη, Στεφανιαίες αρτηρίες, και χλώριο.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι ο νούμερο ένα δολοφόνος των Αμερικανών για δεκαετίες,
Οι καρδιακές προσβολές σκοτώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ετησίως. Για περίπου το 40%, το πρώτο -πρώτο σύμπτωμά τους είναι θάνατος. Μια τέτοια αποδυνάμωση της καρδιάς δεν συνέβη ολονυκτίς. Μπορεί να είχε πάρει 20 χρόνια για να εξελιχθεί. Όπως οι αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά φράζουν με τσιμέντο χοληστερόλης, το ίδιο πράγμα συμβαίνει παντού στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ.
Εάν σπάσει ένα μικρό αγγείο αίματος στον εγκέφαλο επειδή είναι γεμάτο κατάλοιπα, ο άνθρωπος υφίσταται ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ. Μερικά είναι ήπια και μετά βίας αξιοπρόσεχτα άλλα είναι αμέσως μοιραία. Το ζήτημα εδώ είναι ότι, οι επιθέσεις και οι καρδιακές προσβολές είναι δύο εκδόσεις του ίδιου πράγματος: αρτηριακή συγκέντρωση χοληστερόλης.

Και τι δουλειά έχει αυτό με το χλώριο; Περιμένετε - έρχεται.
Εκατό χρόνια πριν ο όρος καρδιακή προσβολή ούτε καν υπήρχε ακόμη. Η πρώτη κλινική περιγραφή καρδιακής προσβολής δεν έγινε πριν το 1912.(Joseph, σ.37) Στη δεκαετία του '30 και τη δεκαετία του '40, η επίπτωση των καρδιακών παθήσεων αυξήθηκε εντυπωσιακά, μέχρι που τη δεκαετία του '80, ήταν ο # 1 δολοφόνος των Αμερικανών. Ο Δρ Joseph τονίζει ότι δεν υπάρχει καμμιά ένδειξη αρτηριοσκλήρωσης - φραγμένες αρτηρίες πριν από τον 20ο αιώνα, ακόμα κι αν πολλοί πολιτισμοί ευνόησαν τις διατροφές με πολλα λιπαρά.

Μόλις η χλωρίωση του δημόσιου πόσιμου νερού γίνεται συνηθισμένη τότε αρχίζουν να ανεβαίνουν στα ύψη οι καρδιακές παθήσεις.(σ.51). Πραγματικά υπάρχει μια καθυστέρηση 10-20 ετών στην προοδευτική εμφάνιση των φραγμένων αρτηριών που συμπίπτει αρκετά καλά με την αυξανόμενη χλωρίωση στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του ίδιου εκείνου χρονικού διαστήματος.

Στους πολέμους Κορέας- Βιετνάμ, πολλοί 20χρονοι που υποβάλλονταν σε χειρουργική επέμβαση στα πεδία μάχης βρέθηκαν να έχουν ΦΡΑΓΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΑΡΤΗΡΙΕΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ. Η αιτία ήταν καταφανής: το πόσιμο νερό που τους μεταφέραμε περιείχε 10 φορές περισσοτερο χλωριο από το καθορισμενο οριο.
Ο μηχανισμός φθοράς των αρτηριών από το χλώριο δεν είναι θεωρία. Πολύ στέρεα έχει καθοριστεί ότι το χλώριο χαρακώνει την εσωτερική επένδυση των αρτηριών και με αυτόν τον τρόπο παρέχει μια θέση για την υπερβολική μάζα χοληστερόλης να αρχίσει τη διαδικασία στοκαρίσματος επάνω στις αρτηρίες.

Ο Joseph τελειώνει με την προϋπόθεση ότι η προοδευτική απόφραξη των αρτηριών δεν μπορεί να υπάρξει εκτός αν το χλώριο καταναλώνεται σε μεγαλες ποσοτητες.

Περιγράφει λεπτομερώς το ελεγχόμενο πείραμά του που προκαλεί atherosclerosis στα πουλιά, με τη μόνη μεταβλητή που είναι η παρουσία χλωριωμένου πόσιμου νερού - το νερό της βρύσης. (σ.65) Οι αορτές του 95% της ομάδας χλωρίου ήταν όλες γεμάτες χοληστερόλη ακριβώς σε μερικές εβδομάδες! Τα πουλιά ήταν μαραμένα και ασθενικά.

Ανώνυμος είπε...

Υπαρχουν όμως επιστημονικα στοιχεία, που δείχνουν ότι το χλώριο στο πόσιμο νερό, μπορεί πραγματικά να "ποζάρει" ώς ο μεγαλύτερος κίνδυνος μακράς περιόδου. Αυτές οι επιδράσεις του χλωρίου, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα, είτε εισχώρηση, είτε απορρόφηση μέσω του δέρματος. Επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει το χλώριο και την χλωρίωση βάσιμα προϊόντα για την δημιουργία του καρκίνου του αίματος, του στομάχου, του συκωτιού, του πρωκτού και του εντέρου, τόσο όσο και η καρδιακή πάθηση, η αρτηριοσκλήρωσης (σκλήρυνση των αρθρώσεων), η αναιμία, η υψηλή πίεση του αίματος και αλλεργικές αντιδράσεις. Υπάρχει στοιχείο που δείχνει ότι το χλώριο μπορεί να καταστρέψει την πρωτεΐνη στο σώμα μας και να προκαλέσει δυσμενείς επιδράσεις στο δέρμα και τα μαλλιά.

Ανώνυμος είπε...

Χλωρίωση
Το χλώριο υπό την μορφή αερίου ή υποχλωριοδών αλάτων όταν διαλυθεί στο νερό δίνει ενώσεις με ισχυρή δράση εναντίον των βακτηρίων και των ιών. Προσφέρει επίσης μία παραμένουσα προστασία στο νερό που διακινείται στο δίκτυο διανομής εναντίον πιθανής τοπικής μόλυνσης ή ανάπτυξης βακτηρίων που ευρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση ("ύπνο"). Η απολυμαντική του δράση επηρεάζεται από την τιμή του pH, είναι ισχυρότερη σε όξινο περιβάλλον (pH < 6) και ασθενέστερη σε αλκαλικό (pH > 8).
Η αμμωνία και το άζωτο των οργανικών ενώσεων αντιδρούν μέ το χλώριο και σχηματίζουν οργανικές και ανόργανες χλωραμίνες. Τα τριαλογονομεθάνια (THM) που θεωρούνται επικίνδυνα παραπροϊόντα αυξάνονται στις υψηλότερες τιμές pH ενώ άλλες μη πτητικέςοργανοχλωριούχες ενώσεις και έντονα μεταλλακτικά (mutagenic) φαινόμενα παρατηρούνται σε χαμηλές τιμές pH

ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΑ ΧΛΩΡΙΟΥ (Cl 2)

Για τις ενώσεις αυτές έχουν γίνει αρκετές έρευνες κυρίως σε τρωκτικά και τα συμπεράσματα συνοψίζονται παρακάτω.
Χλωροφόρμιο
Είναι τοξικό για το συκώτι και τα νεφρά και έχει δειχθεί ότι προκαλεί όγκους στα όργανα αυτά των τρωκτικών.
Το IARC το έχει κατατάξει σαν πιθανά καρκινογόνο για τον άνθρωπο.
Βρωμοδιχλωρομεθάνιο
Μελέτες σε τρωκτικά έχουν δείξει ότι σε σχετικά υψηλές δόσεις προκαλεί βλάβες στα νεφρά και το συκώτι. Το IARC το έχει κατατάξει σαν πιθανά καρκινογόνο για τον άνθρωπο.

ΡΕΠΟΡΤΕΡ είπε...

θα αναρωτιέσαι φίλτατε Νικόλα
τι σχέση εχει η μόλυνση και υπερχλωριωση με το αρθρο σου ιαματικές πηγές και θερμαλισμο δημου δομοκου

Εχει μεγαλη σχεση και μαλιστα τεραστια, αν δεν την καταλαβαινεις μπορω να στην εξηγήσω...

Ανώνυμος είπε...

Ολες οι παραπανω παρατηρησεις εχουν την σημασία τους . Η Διευθυνση Υγείας της Περιφερειας εχει τον κύριο ρόλο για ελεγχο της χλωρίωσης και της καταλληλότητος των ποσίμων υδάτων του Δήμου ...
Για τον Θερμαλισμό ας δούμε τι συμβαίνει στην Κεντρική Ευρωπή πολυ ευχαρίστως να ακούσω την διασυνδεση του ενός θέματος με το άλλο . Η ενημέρωση κανέναν δεν έβλαψε αγαπητέ ΡΕΠΟΡΤΕΡ. ΝΙΚΟΛΑΣ

ΡΕΠΟΡΤΕΡ είπε...

Κοινό σημείο και των δυο θεματων η έλλειψη αξιοπιστίας των κοινών προσώπων για το τρόπο χειρισμού, της μακροχρόνιας διαχείρισης του νερου ύδρευσης αλλα και για το αποτέλεσμα και των δυο υποθέσεων.
Όταν δεν υπήρχε καν ενδιαφέρον για ένα κοινό αγαθό οπως είναι το θέμα του νερού ύδρευσης και Παραβιάστηκε το δικαίωμα της υγείας των 10.000 δημοτων εδώ και δεκαετίες,γεννάτε το ερωτημα: θα υπάρχει σωστός χειρισμός και ουσιαστικό αποτέλεσμα για το ιαματικο νερο και την τουριστική αναπτυξη ;
Μετα από τόση ζημιά που έγινε στην υγεια των δημοτων θα έπρεπε να ανησυχητε πρώτα για την υγεια τους (η μηπως εχετε την εντυπωση ότι θα τους σώσετε με τα ιαματικά νερα;) και μετα για την ανάπτυξη τους ..η μήπως μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε ένα λαο χωρίς υγεία;
Από την έλλειψη αξιοπιστίας πηγάζουν βεβαια και όλα τα δηνα αυτου του τοπου και οσο για τις πιστοποιησεις των ιαματικών πηγών και γενικα για τις πιστοποιησεις ίσως αναφερθούμε αργότερα με πολύ πόνο……

Author Details