Έρχονται οι κβαντικοί υπολογιστές

Έρχονται οι κβαντικοί υπολογιστές

E-mailΕκτύπωσηPDF
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν επικεντρώσει τις έρευνές τους στη χρήση της κβαντικής μηχανικής για τη δημιουργία υπολογιστών που θα λειτουργούν με ασύλληπτα υψηλές ταχύτητες.
Οι κβαντικοί υπολογιστές, όπως λέγονται, είναι μηχανήματα που υπόσχονται να αλλάξουν μια για πάντα αυτά που ξέραμε για την πληροφορική. Στον πυρήνα τους βρίσκεται η ιδέα των κβαντικών μπιτ ή κιούμπιτ, τα οποία, σε αντίθεση με τα μπιτ που χρησιμοποιούν οι συμβατικοί υπολογιστές, μπορούν να εκτελέσουν δύο ή περισσότερους υπολογισμούς ταυτόχρονα, αυξάνοντας θεαματικά την ταχύτητα εκτέλεσης εργασιών. Μια καναδική εταιρεία με το όνομα D-Wave - η οποία χρηματοδοτείται από τον επικεφαλής της Amazon Τζεφ Μπέζος και την εταιρεία In-Q-Tel που αποτελεί τον «επενδυτικό βραχίονα» της CIA - πούλησε το 2011 έναν κβαντικό υπολογιστή 128 κιούμπιτ στον κολοσσό της αμυντικής βιομηχανίας Lockheed Martin.
Πρόσφατα, η εταιρεία πούλησε έναν ακόμη πιο ισχυρό υπολογιστή σε μια κοινοπραξία στην οποία μετέχουν η Google, η NASA και μια σειρά από κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Η Google επένδυσε 15 εκατ. δολάρια στην κατασκευή αυτού του μηχανήματος, το οποίο λειτουργεί 3.600 φορές ταχύτερα από τους συμβατικούς υπολογιστές. Το μηχάνημα θα τοποθετηθεί στις εγκαταστάσεις της NASA στην Καλιφόρνια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, μπορεί να λύσει εξαιρετικά δύσκολα μαθηματικά προβλήματα σε κλάσματα του δευτερολέπτου και θα χρησιμοποιηθεί για έρευνες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
TA NEA
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details