Ζημιές σε τουλάχιστον 300 κτίρια από τις σεισμικές δονήσεις στη Φθιώτιδα

Ζημιές σε τουλάχιστον 300 κτίρια από τις σεισμικές δονήσεις στη Φθιώτιδα

Στα χωριά της Αμφίκλειας έχουν προκληθεί ζημιές σε πάνω από 150 σπίτια, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, καθώς ένα μεγάλο μέρος από τους κατοίκους δεν βρίσκεται στην περιοχή.

Zημιές σε περισσότερα από 300 σπίτια, αλλού ελαφρές και σε άλλα ιδιαίτερα σημαντικές, έχουν σημειωθεί από τις σεισμικές δονήσεις στην περιοχή της Φθιώτιδας. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δύο σπίτια που ήταν ακατοίκητα έχουν καταρρεύσει στο χωριό Δρυμαία της Αμφίκλειας και άλλο ένα έχει υποστεί σημαντικές ζημιές στην Κάτω Τιθορέα. Στο τελευταίο την ώρα του σεισμού έμενε μέσα μια οικογένεια αλλοδαπών με ένα μικρό παιδί. 

Ειδικότερα, με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι δήμοι της περιοχής, περίπου 150 σπίτια έχουν μέχρι στιγμής δηλωθεί ότι έχουν υποστεί ζημιές στον δήμο Μώλου - Αγίου Κων/νου με τα 80 από αυτά είναι στο χωριό Ρεγγίνι.

Στα χωριά της Αμφίκλειας έχουν προκληθεί ζημιές σε πάνω από 150 σπίτια, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, καθώς ένα μεγάλο μέρος από τους κατοίκους δεν βρίσκεται στην περιοχή και έτσι θα καθυστερήσει να αποτυπωθεί η συνολική εικόνα της κατάστασης. Οι μηχανικοί του δήμου που έκαναν την πρώτη αυτοψία δεν δείχνουν ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση των οικοδομών και σημειώνουν πως «δεν υπάρχουν περιπτώσεις που θα πρέπει να λάβουμε έκτακτα μέτρα για να εκκενωθεί κάποια κατοικία».



Πάντως, οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικοί για την εξέλιξη των σεισμικού φαινομένου. Ωστόσο, ένας έντονος μετασεισμός 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έγινε λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα, ανατροφοδότησε τον πανικό μεταξύ των κατοίκων της περιοχής.

Αργά το απόγευμα στην περιοχή βρέθηκε κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), που έφθασε από την Αθήνα για να εκτιμήσει την κατάσταση και αύριο αναμένεται νέο κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αποκατάστασης. Ακόμη στην περιοχή βρέθηκε πολυμελές κλιμάκιο μηχανικών του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς, οι οποίοι προχώρησαν ακόμη και σε αυτοψίες όπου χρειάστηκε για να δώσουν τις πρώτες συμβουλές στους κατοίκους των περιοχών, οι οποίοι ανησυχούν ιδιαίτερα, αλλά και να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους μηχανικούς των δήμων στις αυτοψίες. 

Ο καθηγητής Δυναμικής
 Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι οι σεισμικές δονήσεις δεν έχουν σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης. «Δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αταλάντης δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος» διευκρίνισε.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/239359/zimies-se-pano-apo-300-ktiria-apo-tis-seismikes-doniseis-sti-fthiotida-/#ixzz2bJxWe5EY
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details