ΒΑΣΙΚΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ


ΒΑΣΙΚΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ

 

Σε περίπτωση σύγκρουσης χωρίς ωστόσο να υπάρχει τραυματισμός, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να φωτογραφίσουμε τα οχήματα που ενεπλάκησαν στο ατύχημα, στην θέση της σύγκρουσης, χωρίς αυτά να έχουν μετακινηθεί, ενώ σημειώνουμε και τους αριθμούς κυκλοφορίας. Στην συνέχεια και εφόσον εμποδίζουν στην ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας, φροντίζουμε για την μετακίνηση τους, ενώ παράλληλα απομακρύνουμε θραύσματα και μεγάλα κομμάτια από το οδόστρωμα. Αν υπάρχει λάδι στην άσφαλτο, το καλύπτουμε με χώμα.

Στην περίπτωση αναγνώρισης του λάθους από τον υπαίτιο, υπάρχει η δυνατότητα συμπλήρωσης της «φιλικής δήλωσης». Γίνεται η απαραίτητη ανταλλαγή στοιχείων (αριθμός ταυτότητας, διεύθυνση, τηλέφωνο), ενώ παράλληλα γίνεται έλεγχος και από τις δυο πλευρές για την ύπαρξη άδειας οδήγησης και ασφάλειας. Στην συνέχεια συμπληρώνεται η δήλωση, ενώ ο υπεύθυνος του ατυχήματος δηλώνει γραπτώς την υπαιτιότητα του, ενώ σχεδιάζεται και το σημείο όπου έλαβε χώρα το ατύχημα. Το επόμενο βήμα είναι να ενημερωθούν οι ασφάλειες και των δυο πλευρών για να αναλάβουν τα υπόλοιπα.

Αν υπάρξει έστω και η παραμικρή αμφιβολία ή και διχογνωμία σχετικά με την υπαιτιότητα, πρέπει να γίνει οπωσδήποτε κλήση στο 100, έτσι ώστε να γίνει η σωστή καταγραφή των συνθηκών του ατυχήματος.
Αν υπάρξει εγκατάλειψη του χώρου από την μια πλευρά, πρέπει να συγκρατηθεί ο αριθμός κυκλοφορίας, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να γίνει έλεγχος για τυχόν αυτόπτες μάρτυρες του ατυχήματος, των οποίων τα στοιχεία καταγράφουμε για την μελλοντική χρήση. Φυσικά σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ειδοποιήσουμε την αστυνομία οπωσδήποτε.

Αν υπάρχει τραυματισμός ελέγχουμε αν αυτός είναι σοβαρός και σε αυτή την περίπτωση ειδοποιούμε ασθενοφόρο. Δεν πρέπει να κάνουμε καμία παρέμβαση σε κάποιον τραυματισμένο, διότι μπορεί να αποδειχθεί επιβαρυντική για την κατάσταση της υγείας του, ενώ μπορεί να επιφέρει και νομικές κυρώσεις. Μόνο αν έχουμε την απαραίτητη εμπειρία, γνώση, εκπαίδευση μπορούμε να επέμβουμε. Αποφεύγουμε γενικά την μετακίνηση του, διότι μπορεί να χειροτερέψει η κατάσταση του. Αν υπάρχει αιμορραγία προσπαθούμε να την μπλοκάρουμε ασκώντας πίεση στο τραύμα με κάποιο καθαρό ρούχο. Ενώ αν ο τραυματίας δεν αναπνέει, μετακινούμε ελαφρώς το κεφάλι προς τα πίσω, μετακινώντας το σαγόνι προς τα κάτω σε μια πρώτη προσπάθεια για απελευθέρωση της αναπνευστικής οδού.

Σε περίπτωση πυρκαγιάς, χρησιμοποιούμε τους πυροσβεστήρες, που τα οχήματα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν, για την κατάσβεση της.


 
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

1 comments:

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ είπε...

Πολύ καλό- ενημερωτικό άρθρο!

Author Details