ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΔΗΜΟΣ ΔΟΜΟΚΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία, την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου οι διήμερες εργασίες του Ίστορικού Συνεδρίου με θέμα «Η Εκκλησιαστική Ιστορία της Επαρχίας Θαυμακού», το οποίο διοργανώθηκε στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου στο Δομοκό.

Συγκεκριμένα η έναρξη του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε με Προσευχή υπό του Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικολάου, μετά την οποία ο Σεβασμιότατος έκανε ιδιαίτερη αναφορά με προσφωνήσεις στους παρευρισκόμενους Αρχιερείς και εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής και  τοπικών Φορέων επισημαίνοντας την μεγάλη σημασία του Συνεδρίου για την κοινωνία του Δομοκού.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Δομοκού κ. Στυλιανού Α. Σύρου ο οποίος καλωσόρισε τους Αρχιερείς και επισήμους και όλους τους παρευρισκόμενους, απηύθυνε ιδιαίτερο θερμό καλωσόρισμα, χαιρετισμό αγάπης, τιμής και βαθιάς εκτίμησης στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικόλαο, τονίζοντας ότι   η επιλογή του Δομοκού για τη διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου καθώς και η παρουσία των διακεκριμένων Εισηγητών στο Δομοκό, είναι ιδιαίτερα τιμητική, και   επιβεβαιώνει το συνεχές ενδιαφέρον και τη θερμή συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Εκκλησίας προς τους πολίτες.

Ακολούθησαν οι προγραμματισμένες εισηγήσεις από ελλογιμώτατους Καθηγητές Πανεπιστημίου και διακεκριμένους Εισηγητές:

Η Ιστορία της Επισκοπής Θαυμακού, του κ. Κωνσταντίνου Γαλλή, ιστορικού Ερευνητή.

-Η συμβολή των Μοναστηριων της Επισκοπής Θαυμακού στους απελευθερωτικούς αγώνες, του κ. Δημητρίου Κουτρούμπα Δρ.Φ., Θεολόγου – Φιλολόγου, τ. Γενικού Επιθεωρητού Μ. Εκπαιδεύσεως.

-Λείψανα και Λειψανοθήκες της Επισκοπής Θαυμακού, του Ιερολογ. Ιεροδιακόνου Αμβροσίου Αναστασίου, Θεολόγου.

-Στοιχεία για την Επισκοπή Θαυμακού από τούς κώδικες της Μητροπόλεως Λαρίσης 1647 – 1868 και της Επισκοπής Τρίκκης και Σταγών 1688-1852, του κ. Δημητρίου Θεοδ. Νάτσιου, Φιλολόγου, πρ. Διευθυντού του ιστορικού Αρχείου Λαμίας.

-Οι Ιερές Μονές της Επισκοπής Θαυμακού. Ιστορία – προσφορά – κειμήλια, του κ. Δημητρίου Κουτσουλέλου, Επιτίμου Επόπτου Δημοτικής Εκπαιδεύσεως.

-Μισαήλ Επίσκοπος Θαυμακού, της κας Χριστίνας  Κολοβού, Δρ.Θ. – Εκπαιδευτικο.

-Ο Ομβριακίτης Ιερομόναχος Νικόλαος Δοχειαρίτης (1781-1846). Ο βίος και η συμβολή αυτού στην Ψαλτική Τέχνη, του κ. Μιχαήλ Στρουμπάκη Δρ.Θ., Καθηγητού Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης.

Με το τέλος των εισηγήσεων πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου στην Ομβριακή όπου και παρατέθηκε γεύμα από τη Μοναχή Μακαρία. Στη συνέχεια οι Σύνεδροι επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης, στην τοπική Κοινότητα Ξυνιάδας.

Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Δομοκού, Αρχιερατικό Συλλείτουργο χοροστατούντων  του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Ρεντίνης κ. Σεραφείμ και Θαυμακού κ. Ιακώβου.Με το τέλος της Θείας Λειτουργίας αποδόθηκαν τιμητικά Μετάλλια της Ιεράς Μητροπόλεως και ακολούθησε Δεξίωση στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Δομοκού.

Στις διήμερες εργασίες του Συνεδρίου, συμμετείχαν οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Κύριλλος, Αυλώνος κ. Χριστόδουλος, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Ρεντίνης κ. Σεραφείμ και Θαυμακού κ. Ιάκωβος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θωμάς Στάικος, οι Βουλευτές Φθιώτιδος κα Ελένη Μακρή – Θεοδώρου, κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης και κ. Κωνσταντίνος Κουτσογιαννακόπουλος, οι πρώην Δήμαρχοι Δομοκού κ. Δημήτριος Τσόγκας και Ξυνιάδος κ. Γεώργιος Τσιαγκλάνης, οι Διοικητές του Αστυνομικού Τμήματος και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δομοκού, εκπρόσωποι φορέων της πόλεως του Δομοκού και πλήθος κόσμου.

Το διήμερο Συνέδριο έληξε με το  επίσημο γεύμα που προσέφερε στους επίσημους προσκεκλημένους ο Δήμος Δομοκού.

Ο Δήμαρχος Δομοκού ευχαριστεί τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικόλαο για την αμέριστη συμπαράσταση του στην επιτυχία του Συνεδρίου, τους εκλεκτούς Εισηγητές, τους Συνέδρους που με ιδιαίτερη επιμέλεια και συνέπεια παρακολούθησαν τις εργασίες του Συνεδρίου.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται στον Αιδεσιμότατο π. Νικόλαο Κουλουμπρούκα και στα Μέλη του Φιλόπτωχου Ταμείου του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Δομοκού, για την καθοριστική συμβολή τους στην επιτυχία του Συνεδρίου.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΤΗΛ 2232350221 FAΧ :2232022552

e-mail:e.zisopoulou@domokos.gr
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

5 comments:

Ανώνυμος είπε...

Οφείλω να ομολογήσω οτι αν ήμουνα μέλος δημοτικής αρχής
Θα μπορούσα να σκεφτώ πολλά θέματα αλλα να σκεφτώ να κάνω συνέδριο εκκλησιαστικής ιστορίας επαρχίας θαυμακου και μάλιστα αυτή την περίοδο δεν θα περνούσε πότε από το μυαλό μου ..
Πρέπει να είσαι πολύ επιτήδειος την συγκεκριμένη χρονική στιγμή,(που υπάρχουν τόσα προβλήματα ) να σκεφτείς κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι και οι αρχιερείς της εκκλησίας θα έχουν εκπλαγεί σε αυτο κάλεσμα του δήμου.
Οι άνθρωποι νομιζω οτι αποτελούν μέρος της καρδιάς του συστήματος του νεοελληνισμου που αυτή την στιγμή μοιάζει με τα χαλάσματα μιας πόλης που έχει βομβαρδιστεί, αλλά δεν το έχουν αντιληφθεί
Ελπίζω να μην επιβαιωθω ποτέ για τα παραπάνω.
Επίσης θα μπορούσα να θυμηθώ πολλές ιστορίες για το θαυμακο αλλά την εκκλησιαστικη ιστορια δεν θα την θυμόμουνα ποτέ.
Μάλλον δεν έμαθα ποτέ να διαβάζω ιστορία και δεν γνωρίζω από πολιτισμό….
Ισως να μην είμαι και τόσο χριστιανός όσο αυτοί προτείνανε το συνέδριο .
Ο χρόνος θα το δείξει .

Ανώνυμος είπε...

Σε καποιες χωρες γινονται ακομη και ομαδικες αυτοκτονιες για την θρησκεια τους και σε εμας σας πειραξε το διημερο που αφιερωσαν καποιοι για τους ανθρωπους της εκκλησιας!!δεν εχω να πω κατι αλλο..απλως λυπαμε πολυ...

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν άνθρωποι υπάρχουν και ανθρωπάκια, πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν
όσο υπάρχουν άνθρωποι με αυτό το χαμηλό επίπεδο δεν υπάρχουν ελπίδες.....
Μερικοί άνθρωποι είναι σαν τα παπούτσια: όσο πιο φτηνοί είναι, τόσο πιο πολύ θόρυβο κάνουν.

Ανώνυμος είπε...

fthna papoytsia kai akriva papoytsia oti kai na kanei o dhmos tha thn poyne kapoioi thn kakia toys!!!ayto diavazw edw kai mhnes.ena dyo atoma diaferoyn apo aytoys poy grafoyn.oi perissoteroi vgazoyn mia zhlia na pw, mia kakia na pw den kserw ti akrivws einai!!!egw eimai enas apo aytoys poy den symfwnw mazi toys.mpainw sto laptop kai sth selida ayth moy erxetai h lasph sto proswpo.poly lasph filoi moy!!!

ΡΕΠΟΡΤΕΡ είπε...

www.newsit.gr

Αντιδράσεις για την απαγόρευση των διπλών μυστηρίων στη Φθιώτιδα -"Κόψτε τα γλέντια και δώστε τα χρήματα στην εκκλησία" (Video)
Τελευταία ενημέρωση: 06.10.2012 | 15:38
Πρώτη δημοσίευση: 06.10.2012 | 15:15

Ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Φθιώτιδα η απόφαση του Μητροπολίτη Νικολάου να μην επιτρέπει από την 1η Ιανουαρίου να γίνονται ταυτόχρονα γάμος και βάφτιση στις εκκλησίες του νομού. Ο Μητροπολίτης μάλιστα χαρακτήρισε "προφάσεις" τους οικονομικούς λόγους που επικαλούνται τα ζευγάρια ενώ... παραπονέθηκε για τα λίγα χρήματα που αφήνουν στις εκκλησίες...
"Θα πηγαίνουμε να παντρευόμαστε και να βαφτίζουμε σε εκκλησίες γειτονικών νομών...", λένε νεαρά ζευγάρια στο LamiaReport, μετά την απόφαση του Μητροπολίτη να μην γίνονται πλέον γάμος και βάφτιση μαζί

"Δεν είναι δυνατόν άλλα να ισχύουν στις εκκλησίες της Φθιώτιδας και άλλα σε άλλους νομούς σε όλη τη χώρα...ή θα πηγαίνουμε μόνο στο δημαρχείο....Ζητάμε να το ξανασκεφτεί και να πάρει πίσω την απόφαση, γιατί και ο κόσμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα διπλά έξοδα και οι εκκλησίες της Φθιώτιδας θα χάσουν, αφού ο κόσμος θα αναζητήσει λύσεις σε άλλες γειτονικές περιοχές!", σχολίαζαν στο LamiaReport, πολλοί αναγνώστες.

Αυτό όμως που προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις ήταν η οικονομική προσέγγιση του θέματος, που έγινε από τον Μητροπολίτη, σε δηλώσεις που έκανε στο τοπικό κανάλι star.

Ο Μητροπολίτης ισχυρίστηκε πως οι οικονομικοί λόγοι που επικαλούνται τα νεαρά ζευγάρια που τελούν διπλά μυστήρια είναι προφάσεις και τους κάλεσε να "κόψουν" από τη διασκέδαση τους.

"Δεν μπορεί τα ζευγάρια να δίνουν για στολισμούς και διασκέδαση των καλεσμένων χιλιάδες ευρώ και στην εκκλησία να αφήνουν 20 και 30 ευρώ... Είναι ντροπή!", δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ.κ. Νικόλαος, ο οποίος χαρακτηρίζει τα διπλά μυστήρια ως μόδα, που ξεκίνησε από τη showbiz.


Δείτε τις επίμαχες δηλώσεις του Μητροπολίτη που μονοπωλούν τις τελευταίες ημέρες τις συζητήσεις στην τοπική κοινωνία:

ο ρεπορτερ

Οτι και σχολιάσουμε για έλλειψη αξιοπιστίας επαληθευόμαστε από τα γεγονότα μέσα σε λίγες μέρες

Author Details