Ένα «Σπίτι» σημείο συνάντησης θεάτρου και αρχαιολογίας

Ξενάγηση και ομιλία-ενημέρωση για τη θέση που κατοικούνταν από τη μέση Νεολιθική περίοδο (6η χιλιετία π.Χ.) θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της ανασκαφής στην Κουτρουλού Μαγούλα, κοντά στο Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας (48ο χλμ. Π.E.Ο. Λαμίας-Λάρισας) στις 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 6.30 μ.μ.
H ανασκαφή διενεργείται από την ΙΔ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Πανεπιστήμιο του Southampton, στο πλαίσιο του προγράμματος αρχαιολογίας και αρχαιολογικής εθνογραφίας υπό τη διεύθυνση της δρος Νίνας Κυπαρίσση-Αποστολίκα και του καθηγητή Γιάννη Χαμηλάκη.
Μετά την ενημέρωση, θα δοθεί η παράσταση θεάτρου/αρχαιολογίας «Σπίτι». Η παράσταση αντλεί το υλικό της από τα ευρήματα της ανασκαφής και της εθνογραφικής έρευνας και προσεγγίζει τις έννοιες της κατοικίας και της κατοίκησης, οι οποίες και κατέχουν κεντρική θέση στη συγκεκριμένη ανασκαφή. Δημιουργήθηκε και θα παρουσιαστεί από ομάδα εφήβων της περιοχής σε συνεργασία με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Southampton που συμμετέχουν στην ανασκαφή και τον συνεργάτη του προγράμματος Ευθύμη Θέου.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί συνέχεια της ανάλογης περσινής δράσης η οποία συγκέντρωσε γύρω στους 300 θεατές στο χώρο της ανασκαφής, και αποτέλεσε μία πρώτη βιωματική παρουσίαση των πλούσιων ευρημάτων στην τοπική κοινότητα.
Οι παραπάνω δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο ενός διαλόγου που έχει ξεκινήσει ανάμεσα στην αρχαιολογία και το θέατρο, αποτέλεσμα του οποίου υπήρξε η δημιουργία ενός νέου «υβριδικού» κλάδου ο οποίος χρησιμοποιεί τα μέσα του θεάτρου για να εξετάσει το αρχαιολογικό υλικό, και τα μέσα της αρχαιολογίας για να προσεγγίσει την τέχνη του θεάτρου. Η παράσταση στην Κουτρουλού Μαγούλα είναι από τις πρώτες ανάλογες προσπάθειες στην Ελλάδα, με απώτερο στόχο μια νέα, βιωματική και ενσώματη σχέση της τοπικής κοινωνίας αλλά και των ερευνητών με τον αρχαιολογικό χώρο.
Η εκδήλωση θα γίνει υπό την αιγίδα του Δήμου Δομοκού και με τη συνεργασία του τοπικού Ομίλου Φίλων Αρχαιοτήτων και του Συλλόγου Γυναικών Bαρδαλής.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details