Από πέρυσι γνώριζαν …τώρα κινητοποιούνται στο Δομοκό !


Από πέρυσι γνώριζαν …τώρα κινητοποιούνται στο Δομοκό !



Από πέρυσι  οι υπάλληλοι του Εποικισμού Φθιώτιδος έλεγαν ότι ο νόμος αλλάζει σχετικά με τις εκτάσεις που ανήκουν στο υπουργείο Γεωργίας. Στις 13/7/2012 με αριθμό πρωτοκόλλου 11807 ενημερώνεται επίσημα ο Δήμος Δομοκού ότι οι κοινόχρηστες εκτάσεις του Ν Μοναστηρίου δεν θα μοιραστούν όπως τα άλλα χρόνια αλλά θα μπουν σε μια διαφορετική διαδικασία και πλέον δικαιούχοι θα είναι και  άλλοι αγρότες.(βλέπε νόμος 4061/2012)

 Με λίγα λόγια οι λεγόμενες <κολεκτίβες> του Ν Μοναστηρίου από τον Σεπτέμβριο θα αποτελούν παρελθόν για τους Μοναστηριώτες.

Σήμερα το πρωί ζήτησα , αφού πληροφορήθηκα το Σαββατοκύριακο  την ύπαρξη αυτού του εγγράφου, επίσημα  το ίδιο το έγγραφο!

 και μόνο η αναζήτηση εκ μέρους μου του εγγράφου (ακόμα δεν το έχω στα χέρια μου) ήταν ικανή  να κινητοποιήσει τον Δήμο και να καλέσει αρχικά σύσκεψη των φορέων του Ν Μοναστηρίου και φυσικά (ελπίζω) λίγο αργότερα του Δήμου και της Περιφέρειας.

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ , αλλά αυτό που γνωρίζω είναι , ότι αργήσαμε λιγάκι να κινηθούμε , και μακάρι αυτό να μην έχει αρνητικά αποτελέσματα!

Για την ιστορία ας αναφέρω ότι τα κτήματα αυτά περί τα 2500 στρέμματα είναι χωράφια των Μοναστηριωτών οι οποίοι τα άφησαν ως βοσκοτόπους στον αναδασμό για να βοσκούν τα ζώα τους! Την δεκαετία του 1980 θα ξεσπάσει μια εσωτερική διαμάχη ανάμεσα στους παλιούς κληρούχους και στους ακτήμονες και θα καταλήξει στα δικαστήρια!

Τα κτήματα θα καταλήξουν στο Δημόσιο (αρχικά τα ενοίκια πήγαιναν στην κοινότητα του Ν Μοναστηρίου, και αργότερα στο ταμείο της Νομαρχίας), και θα μοιραστούν πάλι στους Μοναστηριώτες σε ομάδες των 50 στρεμμάτων που αποτελούνταν από 5 καλλιεργητές (από εκεί και το όνομα κολεκτίβες κατά τα ρώσικα πρότυπα).

Οι εκτάσεις αυτές συμβάλουν στην τοπική οικονομία του Ν Μοναστηρίου και ενισχύουν τους μικροκαλλιεργητές μιας και η μέχρι τώρα κατανομή δεν επέτρεπε την συσσώρευση στρεμμάτων σε λίγους αλλά σε πολλούς ή απώλεια τους θα είναι καταστροφική για τους καλλιεργητές !
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details