Κυκλοφορεί αυτές της ημέρες το νέο Βιβλίο του Μοναστηριώτη Μιχάλη Τερζίδη με τίτλο <Οι Μοναστηριώτες κατα την περίοδο 1906-1907> Το βιβλίο πρόκειται ουσιαστικά για μια καταγραφή γεγονότων όπως τα αντιλήφθηκε ο νεαρός τότε συγγραφέας και έρχεται να προσθέσει και αυτό με την σειρά του νέα ιστορικά στοιχεία.
Στο πέμπτο μέρος του βιβλίου ο Συγγραφέας παρουσιάζει Μοναστηριώτες που διακρίθηκαν διαχρονικά. Τα έσοδα του βιβλίου θα διατεθούν για την αποπεράτωση του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας στη θέση Λειβαδίτσα Πέλλας.
Στο πέμπτο μέρος του βιβλίου ο Συγγραφέας παρουσιάζει Μοναστηριώτες που διακρίθηκαν διαχρονικά. Τα έσοδα του βιβλίου θα διατεθούν για την αποπεράτωση του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας στη θέση Λειβαδίτσα Πέλλας.
8 comments:
Διάβασα το βιβλίο.Πρόκειται για μια αξιόλογη προσπάθεια καταγραφής γεγονότων,καταστάσεων και εθίμων του χωριού μας.Αίσθηση δε προκαλεί και το λογοτεχνικό του ύφος.Ο σκοπός δε της έκδοσης ιερός.Συγχαρητήρια στον συμπατριώτη μας.
Θερμά συγχαρητήρια!
Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας αξιέπαινης προσπάθειας που συνδυάζει αρμονικά την αντικειμενικά δοσμένη ιστορική καταγραφή των γεγονότων με την βιωματική εμπειρία.Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.
Το βιβλίο αυτό ζωντανεύει, μέσα από τις σελίδες του, την ιστορία και τις παραδόσεις μας.Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσει κάθε Ανατολυκορωμυλιώτης.
Προ ημερών έφτασε στα χέρια μου το βιβλίο του κ.Μ.Τερζίδη με τίτλο "ΟΙ ΝΕΟΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΤΕΣ Κατά την περίοδο 1906 - 1961".
Τον κ.Τερζίδη δεν τον γνωρίζω προσωπικά, θυμήθηκα αμυδρά τη φυσιογνωμία του μόνο αφού είδα τις φωτογραφίες του. Οπωσδήποτε όμως είχα ακούσει επανειλημμένα να γίνονται αναφορές στο όνομά του, στις ακαδημαϊκές γνώσεις και στην επιτυχημένη καριέρα του.
Όταν πήρα το βιβλίο στα χέρια μου, κατέληξα να το αφήσω μετά από ώρες, αφού είχα ολοκληρώσει το διάβασμά του. Πραγματικά με καθήλωσε! Έτσι, θα ήθελα να πω δυο λόγια για το περιεχόμενό του, αν και προτού το κάνω, θα πρέπει να ομολογήσω, με όση εντιμότητα διαθέτω, ότι οι γνώσεις μου, σε ό,τι αφορά το χωριό, ήταν μέχρι πριν από λίγο εξαιρετικά ελλειπείς. Κάποια βιβλία που είχαν γραφεί στο παρελθόν και κάποιες ελάχιστες - μπερδεμένες συνήθως - ιστορίες, τις οποίες έτυχε να ακούσω, ήταν όλα κι όλα αυτά που γνώριζα. Είχα κενά - ανεπίτρεπτα κενά - τα οποία όμως αποδείχθηκε ότι το βιβλίο του κ.Μ.Τερζίδη τα κάλυψε επαρκώς.
Αρχικά, θα ήθελα να αναφερθώ στη γλώσσα του βιβλίου. Ο συγγραφέας γράφει κατανοητά, με σαφήνεια, σε μια γλώσσα εύληπτη για τον καθένα, διανθισμένη αρκούντως με στοιχεία ντοπιολαλιάς, που προσδιορίζουν τόσο το πνεύμα της εποχής που περιγράφει όσο και την ταυτότητα των πρωταγωνιστών της. Το γεγονός ότι το βιβλίο εξελίσσεται μέσα από αλλεπάλληλα κεφάλαιο, εννοιολογικά πλήρη, και με ξεχωριστή και εμπεριστατωμένη θεματολογία το καθένα επιτρέπει στον αναγνώστη την υπόθεση ότι προτού ο κ.Τερζίδης ενδώσει στο εγχείρημα της συγγραφής, η ιδέα να γράψει για το χωριό τον είχε απασχολήσει επί μακρόν.
Παρατηρεί κανείς ότι καταπιάνεται με ζητήματα πολύπλοκα, τα οποία υπακούουν σε μια νοηματική αλληλουχία που δεν επιτρέπει την ύπαρξη κενών. Εν ολίγοις, το ένα κεφάλαιο έρχεται να συμπληρώσει το άλλο φυσικά, ομαλά, σαν να είναι κρίκοι μιας άρρηκτης αλυσίδας.
Για παράδειγμα, ιστορικά γεγονότα παγκόσμιας ή εθνικής εμβέλειας, όπως ήταν ο Β΄Παγκόσμιος και ο Εμφύλιος Πόλεμος, ζητήματα που "σημάδεψαν" το ελληνικό κράτος, όπως ήταν οι μετακινήσεις πληθυσμών, ασυνέχειες στην κοινωνική οργάνωση, κοινωνικοί αποκλεισμοί και συλλογικές προσπάθειες, τόποι, ανάγκες, καθημερινότητα, συνήθειες, τραγωδίες και χαρές έρχονται και "δένουν" μεταξύ τους και έτσι "δεμένα" μεταφέρονται κατά τρόπο λιτό, συνοπτικό και ζωντανό στο σήμερα. Κυρίως όμως δένουν κατά τρόπο που επιτρέπει να διαφανεί ο διακαής πόθος ενός μικρού αριθμού οικογενειών να εγκατασταθούν σε μια καινούρια πατρίδα, αλλά και ο διακαής πόθος του συγγραφέα να τονίσει το δεσμό που υπάρχει ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα των ανθρώπων αυτών, καθώς και η αγωνία του να συμβάλλει αποτελεσματικά στη διατήρηση αυτού ακριβώς του δεσμού.
Κι εδώ πραγματικά είναι το σημείο στο οποίο, σε συγγραφικές απόπειρες αυτού του είδους ελλοχεύει ο κίνδυνος. Η συνύπαρξη δηλαδή ιστορικής έρευνας και συναισθηματικής φόρτισης , όπως συχνά έχουμε δει να συμβαίνει σε ανάλογες προσπάθειες, είναι απαγορευτική για ευνόητους λόγους. Εν προκειμένω όμως, ο κ.Μ.Τερζίδης, κατόρθωσε μέσα από την αφήγησή του να ξεχωρίσει τα πράγματα με τρόπο έξυπνο και ευρηματικό. Τα αλλεπάλληλα και συνοπτικά σχεδόν κεφάλαια του βιβλίου του, επέτρεψαν τη μη εμπλοκή των ιστορικών γεγονότων και των πάσης φύσεως αρχειακών στοιχείων που παρατίθενται με την προσωπική και σημαντικά ευαισθητοποιημένη θέση του απέναντι στα πράγματα.
Με λίγα λόγια, ο κ.Τερζίδης έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, με ενδιαφέρουσα δόση αντικειμενικότητας, πέτυχε τους στόχους του και κατόρθωσε να δώσει σε μας τους υπόλοιπους, σε όσους τουλάχιστον δεν "κατέχαμε" το ζήτημα, μια πλήρη εικόνα σε ό,τι αφορά γεγονότα, πρόσωπα και καταστάσεις. Το κυριότερο όμως που κατόρθωσε ήταν, μέσα σ'αυτή την πραγματικά δύσκολη συγκυρία που ζούμε, με το έλλειμμα πολιτισμού που παρουσιάζει, να μας κάνει να νιώσουμε υπερήφανοι για τη ράτσα μας. Δεν μπορεί...τόσα περάσαμε...ξέρουμε να παλεύουμε και θα τα καταφέρουμε βρε αδερφέ!
Κύριε Τερζίδη, συγχαρητήρια !
Κατερίνα Γεωργούση
Ανώνυμος είπε...
Αγαπητέ Μιχάλη, διάβασα το βιβλίο σου αμέσως και με πολύ προσοχή !
Χάρηκα την στρωτή του γλώσσα, το ήθος και την αντικειμενικότητα του, καθώς και τα νέα στοιχεία που είδαν το φώς της δημοσιότητας, και αφορούν το χωριό μας.
Σου εύχομαι από καρδιάς πάντα επιτυχίες!
Κυριάκος Παπαδημητριου
Συνάδελφε Μιχάλη, τό εὐανάγνωστο βιβλίο σου τό μελέτησα . Εἶναι μία
ζωντανή καταγραφή γεγονότων καί περι-
πετειῶν τῶν πρώτων κατοίκων τοῦ Νέου
Μοναστηρίου . Τό βιβλίο εἶναι διανθι-
σμένο μέ ὡραῖα αὐτούσια λαογραφικά
στοιχεῖα . Τέτοιες ἐργασίες εἶναι
ἀναγκαῖες γιά κάθε περιοχή τῆς χώρας
μας , ὅπως αὐτή ἡ ευγενική προσφορά
σου πρός τήν ἰδιαιτέραν σου πατρίδα .
Ὑγίαινε,Χρῆστος Μπλέτας,15-10-2013.
Αγαπητέ Φίλε καί Συνάδελφε Μιχάλη αισθάνθηκα ιδιαίτερη χαρά καί συγκίνηση διαβάζοντας προσεκτικά το βιβλίο σου καί διαπίστωσα ότι πρόκειται για ένα πόνημα αληθινής αγάπης και προσφοράς προς το γενέθλιο τόπος σου. Μέσα στις
σελίδες του βιβλίου σου ζωντανεύουν ιστορικά γεγονότα των τελευταίων ταραγμένων χρόνων του ξεριζωμού από τις αλησμόνητες πατρίδες καθώς επίσης και σε πραγματικές
μαρτυρίες ανθρώπων κάτι το οποίο χρειάζεται κάθε συγγραφέας για να γράψει ενα τέτοιο ιστορικό βιβλίο με ένα και μοναδικό σκοπό να θυμόμαστε τόσο οι παλαιοί οσο και οι νέοι και να μην ξεχνούμε τις ρίζες μας. Αναμφίβολα αυτό το αξιόλογο και αξιοθαύμαστο πόνημα με απλή γλαφυρή και εκφραστική γλώσσα με ζήλο και αγάπη ρίχνει φως στο παρελθόν μιας περιοχής πολύ σημαντική για όλους μας.
Ευελπιστώ ότι αυτό το πόνημα θα τύχει της αγάπης όλων μας και η δική σου πνευματική προσφορά μας δίνει ελπίδα-χαρά και μια νότα αισιοδοξίας προσθέτοντας και εσύ με την έκδοση του βιβλίου σου ενα ακόμη λιθαράκι στο ΝΑΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ.
Τα θερμα μου συγχαρητήρια
με εκτίμηση Νίκος Γεωργιλάς
Δημοσίευση σχολίου