Κινητοποίηση για τον Φαρσαλίτη ποταμό

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Αχ. Μπακαλέξη

Την άμεση δρομολόγηση των διαδικασιών (ίσως και σήμερα) από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης της μελέτης για την ανασύσταση του ταμιευτήρα των Βρυσιών, ανακοίνωσε στους κατοίκους του χωριού που κινητοποιήθηκαν χθες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, ο προϊστάμενος του Τμήματος Υδροοικονομίας της ΠΕ Λάρισας κ. Γιάννης Μπαλαμώτης.

Ο κ. Μπαλαμώτης που έφτασε στα Φάρσαλα, μαζί με τον υπάλληλο της υπηρεσίας κ. Στ. Ζιούρκα συνάντησε τους κατοίκους των Βρυσιών Φαρσάλων με τα αγροτικά τους μηχανήματα, στις πηγές του Φαρσαλίτη ποταμού, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη μη υλοποίηση του έργου «Αναστόμωση των πηγών του ποταμού Φαρσαλίτη και εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα», για το οποίο έχουν συνταχθεί δύο μελέτες (περιβαλλοντική και τεχνικοοικονομική), ενώ στη συνέχεια προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο για ένα εικοσάλεπτο της παλαιάς εθνικής οδού Λαρίσης – Αθηνών.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλαμώτη «τις αμέσως επόμενες μέρες ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας θα υπογράψει τη σύμβαση της μελέτης με την ανάδοχο εταιρία και σε έναν μήνα από την υπογραφή θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματά της. Η μελέτη θα καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο θα συσταθεί ο ταμιευτήρας, τη ροή του ποταμού κλπ. Σήμερα τα 10.000 στρέμματα της επαρχίας ποτίζονται από τις γεωτρήσεις, μέσω χωμάτινων καναλιών, ενώ με την ανασύσταση του ταμιευτήρα θα εξοικονομηθεί νερό και τα ποτίσματα θα ξεκινήσουν έναν μήνα αργότερα».

Η εκδήλωση - κινητοποίηση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Βρυσιών, ο οποίος εξέδωσε και σχετικό ψήφισμα που αναφέρει τα εξής:

«Εμείς οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Βρυσιών, για άλλη μία χρονιά, επαναλαμβάνουμε τον αγώνα εδώ στις πηγές του Φαρσαλίτη ποταμού, όσο η Πολιτεία κλείνει τα μάτια στα 5.000 κ.μ. νερού, την ώρα που πέφτουν στη θάλασσα και αδιαφορούν να εντάξουν το έργο της «Αναστόμωσης των πηγών» σε κάποιο πρόγραμμα, οι οποίες θα εμπλουτίσουν 60.000 στρέμματα ασβεστολιθικού υποστρώματος, γιατί ο κάμπος των Φαρσάλων το έχει ανάγκη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Είμαστε η πιο εγκαταλελειμμένη περιοχή με τον πιο εύφορο κάμπο και τις τελευταίες δεκαετίες δεν έγινε κανένα έργο για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Από τον Τ.Ο.Ε.Β. Ενιπέα Φαρσάλων δεν έχει γίνει κανένα έργο υπογείωσης του δικτύου άρδευσης, με αποτέλεσμα να χάνεται το 40% του νερού».

Το ψήφισμα κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στον Δήμο Φαρσάλων και σ’ όλα τα πολιτικά κόμματα της Βουλής των Ελλήνων. Στην εκδήλωση - κινητοποίηση παρευρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Φαρσάλων κ. Σπύρος Τσιάμπας και ο κ. Νίκος Τριανταφύλλου, η πρώην δήμαρχος, κ. Μαρία Ίφου, ο πρώην αντιδήμαρχος, κ. Γ. Αγγελακόπουλος, ο πρόεδρος του Τ.Ο.Ε.Β. Ενιπέα, κ. Αναστ. Δραχμάνης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βρυσιών, κ. Κων. Μπερσιάνης, ο πρόεδρος Τ.Κ. Βρυσιών κ. Παν. Παπατσιτζές, ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ κ. Βασ. Νικολόπουλος και το σύνολο σχεδόν των κατοίκων των Βρυσιών
http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=7&aid=37869
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details