διαδήλωση, με συμμετοχή αντιπολίτευσης

Επιστροφή


Ελευθεροτυπία, Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Τουρκία: διαδήλωση, με συμμετοχή αντιπολίτευσης, κατά των ΝΑΤΟϊκών ραντάρ

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ Περίπου πέντε χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν προχθές στο Κιούρετζικ της Μαλάτιας στην ανατολική Τουρκία εναντίον της τοποθέτησης της ΝΑΤΟϊκής βάσης ραντάρ.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν και έντεκα βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) και δύο βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας.



Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και έπειτα από πορεία περίπου τριών χιλιομέτρων έφτασαν στο λόφο Τσαρσάν όπου θα εγκατασταθεί η βάση ραντάρ. Δυνάμεις της στρατοχωροφυλακής δεν επέτρεψαν σε κανέναν την είσοδο στο χώρο.



Σε ομιλία που έκανε στη συγκέντρωση ο βουλευτής του ΡΛΚ, Μαχμούτ Τανάλ, είπε πως «η κυβέρνηση κρύβει την υπόθεση ραντάρ όχι μόνο από το λαό, αλλά κι από την Εθνοσυνέλευση, η οποία θα έπρεπε και να εγκρίνει τη συμφωνία». Ο βουλευτής του ίδιου κόμματος Ντουρντού Οζμπολατ υπενθύμισε ότι το 1961 οι Αμερικανοί είχαν δημιουργήσει βάση ραντάρ στο Κιούρετζικ και υποστήριξε ότι «ο Ερντογάν εναντιώνεται δήθεν στο Ισραήλ, αλλά από την άλλη προσπαθεί να εγκαταστήσει αυτή την πυραυλική ασπίδα».



Ανάλογες ομιλίες έκαναν και οι βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος και τόνισαν ότι η τουρκική κυβέρνηση «προχωρά σε νέες στρατιωτικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ».



Διαδήλωση για το ίδιο θέμα είχε πραγματοποιηθεί πριν από μία εβδομάδα στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.



Το θέμα του ραντάρ, από τότε που ανακοινώθηκε επισήμως στην Αγκυρα και την Ουάσιγκτον πριν από περίπου 20 μέρες, είναι ένα από τα σημεία στα οποία επικεντρώνει την προσοχή της η αντιπολίτευση στην Τουρκία. Επικρίνεται η κυβέρνηση με επιχειρήματα όπως «το σύστημα αποσκοπεί στην προστασία του Ισραήλ», «στοχεύει το Ιράν» και «αφήνει ακάλυπτο ένα σημαντικό μέρος της Τουρκίας, από τη Μαλάτια μέχρι τα ανατολικά σύνορα».



Εκτύπωση σελίδαςΑποστολή με Email
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details