Αποζημιώσεις – ψίχουλα

Αποζημιώσεις – ψίχουλα που για το 85% των παραγωγών θα κυμανθούν μεταξύ 12-18 ευρώ το στρέμμα θα χορηγήσει τελικά ο ΕΛΓΑ για τις ζημιές στο βαμβάκι από τη βροχόπτωση και το πράσινο σκουλήκι το 2010.


Η διαδικασία της εξατομίκευσης των ζημιών έχει ξεκινήσει αλλά παρά τις υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι «ο ΕΛΓΑ θα κινηθεί με ταχύτητα» κι ότι σε κάποιους νομούς είναι «σε τελικό στάδιο η έκδοση των πορισμάτων», στη Θεσσαλία η κατάσταση μόνο… ρόδινη δεν είναι.

«Θα χρειαστούμε τουλάχιστον ένα μήνα ακόμη για να ολοκληρώσουμε τα πορίσματα», εκτιμά στην «Ε» στέλεχος του ΕΛΓΑ που είναι σε θέση να γνωρίζει την κατάσταση στη Θεσσαλία. Κι αυτό επειδή στην κατ’ εξοχήν αγροτική περιφέρεια της χώρας έχουν απομείνει 24 εκτιμητές (15 στην ουσία αν αφαιρεθούν όσοι βρίσκονται σε άδεια ή απουσιάζουν για λόγους υγείας) οι οποίοι καλούνται:

-να εκπονήσουν τα πορίσματα για τις ζημιές στο βαμβάκι από τις βροχοπτώσεις και το πράσινο σκουλήκι το 2010

-και ταυτόχρονα να κάνουν τις εκτιμήσεις για τις εκτεταμένες ζημιές από το χαλάζι των τελευταίων εβδομάδων.

Ο ΕΛΓΑ Θεσσαλίας έχει ζητήσει ενισχύσεις από τα γραφεία του οργανισμού σε άλλες περιφέρειες αλλά μέχρι τώρα δεν έχει ενισχυθεί ούτε με έναν υπάλληλο. Παράλληλα, φέτος, λόγω… Μνημονίου και τρόικας, δεν έγιναν προσλήψεις συμβασιούχων κι έτσι όλο το βάρος έχει πέσει στο μόνιμο προσωπικό.

Η πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων στο βαμβάκι εκτός από τους προφανείς οικονομικούς λόγους (καθυστερεί η εκταμίευση των 25 εκατ. ευρώ προς τον ΕΛΓΑ λόγω της κακής πορείας του κρατικού προϋπολογισμού το 2011), οφείλεται και σε δύο άλλους πρόσθετους λόγους:

-Όταν συνέβησαν οι ζημιές το Φθινόπωρο του 2010 η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΕΛΓΑ απαγόρευσαν να γίνουν τότε οι εκτιμήσεις στα χωράφια.

-Τα στοιχεία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις ποσότητες που παρέδωσε κάθε παραγωγός δόθηκαν στον ΕΛΓΑ μόλις τον περασμένο Ιούνιο, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης δήλωνε ότι θα τα είχε από τον Φεβρουάριο!

Επιπρόσθετα, η διοίκηση του ΕΛΓΑ έχει αποστείλει αλλεπάλληλες εγκυκλίους για το πώς θα εκπονηθούν τα πορίσματα, με την τελευταία μόλις πριν 3 ημέρες...

«ΚΟΦΤΗΣ»

Σύμφωνα λοιπόν μ’ αυτές τις εγκυκλίους, τα πορίσματα εκπονούνται μέσω της συσχέτισης/σύγκρισης της ποσότητας που έχει παραδώσει ο παραγωγός το 2010 μ’ αυτήν που έχει παραδώσει το 2009:

-Εάν η απόκλιση είναι ως 20% (αν δηλαδή η παραγωγή του 2010 είναι μειωμένη κατά 20% σε σχέση μ’ αυτή του 2009), τότε ο παραγωγός δεν πρόκειται να λάβει αποζημίωση.

-Εάν η απόκλιση είναι από 21-30%, ο παραγωγός θα αποζημιωθεί για το ακριβές ποσοστό της ζημιάς.

-Εάν η απόκλιση είναι άνω του 30%, υπάρχει «κόφτης» και ο παραγωγός θα αποζημιωθεί για το 30% λόγω βροχόπτωσης, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα υπαχθεί στα ΠΣΕΑ αν και βεβαίως θεωρείται πλέον αδύνατον να γίνουν ΠΣΕΑ αφού σε κανένα νομό η μείωση του εισοδήματος του παραγωγού (παραγωγή επί τιμή) δεν είναι μεγαλύτερη του 30% το 2010 σε σχέση με το 2009.

Με άλλα λόγια ουδείς παραγωγός θα αποζημιωθεί για ποσοστό ζημιάς άνω του 30% όσο κι αν είναι η πραγματική ζημιά του.

Φυσικά, το 30% μειώνεται κατά 15% που είναι το απαλλασσόμενο ποσοστό ζημιάς του ΕΛΓΑ και πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή 0,88 καθώς θεωρείται ότι ο παραγωγός έχει εξοικονομήσει έξοδα συλλογής και μεταφοράς βαμβακιού από την ποσότητα που κατεστράφη.

Συνεπώς, ένας παραγωγός με ποσοστό ζημιάς 30% θα αποζημιωθεί για 12% (30% -15% Χ 0,88) επί της τιμής που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί αλλά λογικά θα ανέρχεται στα 55 λεπτά το κιλό καθώς μ’ αυτήν την τιμή δόθηκαν αποζημιώσεις για ζημιές του 2010 στο βαμβάκι.

Για παράδειγμα, έστω ένας παραγωγός είχε το 2009 παραγωγή 400 κιλών το στρέμμα. Το 2010 η παραγωγή του μειώθηκε στα 200 κιλά λόγω του σκουληκιού και της βροχόπτωσης.

Η μείωση της παραγωγής του είναι 50% αλλά λόγω του «κόφτη» που έχει θέσει η διοίκηση του ΕΛΓΑ, θα αποζημιωθεί για το 30%. Απ’ αυτό αφαιρείται το 15% και πολλαπλασιάζεται επί 0,88, συνεπώς ο παραγωγός θα αποζημιωθεί για 24 κιλά (200 κιλά Χ 12%). Με τιμή κιλού 0,55 ευρώ, ο παραγωγός θα λάβει 13,2 κιλά το στρέμμα όταν κάθε παραγωγός δαπάνησε πέρυσι 50-60 κιλά το στρέμμα μόνο για ψεκασμούς κατά του πράσινου σκουληκιού...

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΕΛΓΑ, το 85% των παραγωγών στη Θεσσαλία θα λάβει περίπου 12-18 ευρώ το στρέμμα. Δεν αποκλείεται κάποιοι λίγοι να φθάσουν τα 20 ευρώ (θα είναι πάρα πολύ λίγοι), ενώ θα υπάρχουν κάποιοι που θα πάρουν μονοψήφιο αριθμό ευρώ το στρέμμα...

ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΦΕΤΟΣ

Μεγαλύτερη από την περυσινή προμηνύεται φέτος η μείωση της παραγωγής βάμβακος (και) στη Θεσσαλία καθώς το πράσινο σκουλήκι κάνει θραύση.

«Θα μπουν οι μηχανές στα χωράφια τον Οκτώβριο και δεν θα βρουν όχι καρύδια αλλά ούτε φύλλα...», δήλωσε στην «Ε» στέλεχος του ΕΛΓΑ που γνωρίζει όσο κανείς την κατάσταση στη Θεσσαλία.

Κατά το ίδιο στέλεχος, οι τοπικοί φορείς πρέπει να αρχίσουν από τώρα να διεκδικήσουν την ένταξη της Θεσσαλίας σε πρόγραμμα ΠΣΕΑ καθώς οι ζημιές αναμένονται να είναι πολύ μεγάλες.

Μάλιστα υπάρχουν φέτος παραγωγοί που έχουν αναγκαστεί να κάνουν ακόμη και 7-8 ψεκασμούς (κάθε ψεκασμός κοστίζει περίπου 10 ευρώ το στρέμμα) λόγω της μεγάλης έκτασης που έχει λάβει το πρόβλημα με το πράσινο σκουλήκι.

Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details