ο Δημήτρης Σγούρος στις 30 Ιουλίου στην λίμνη πλαστήρα!!

Δημήτρης Σγούρος


Ο διεθνούς φήμης και καταξιωμένος πιανίστας Δημήτρης Σγούρος, έχει από τον πατέρα του, Σωτήρη, θεσσαλική καταγωγή, αφού η οικογένεια του κατάγεται από το Γαρδίκι Τρικάλων. Ο πατέρας του γεννήθηκε και τελείωσε το Δημοτικό στη Μυρίνη Καρδίτσας και το γυμνάσιο στα Τρίκαλα, ενώ στην Αθήνα τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με τη Μυρίνη Καρδίτσας κρατούσε πάντα στενές σχέσεις, όπως και γενικότερα με τον νομό Καρδίτσας.



Ο Δημήτρης Σγούρος είχε την ευκαιρία πριν από αρκετά χρόνια να παρουσιαστεί σαν καλλιτέχνης στους εορτασμούς για τα 20 χρόνια του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας.



Πασίγνωστος απ΄άκρη σ΄άκρη της γης, ξεκίνησε τις παραστάσεις και περιοδείες από τα πρώτα παιδικά του χρόνια – το 1977 – και φέτος συμπληρώνει 35 χρόνια λαμπρής μουσικής καριέρας. Αναρίθμητες είναι οι παραστάσεις που έχει δώσει τόσο σε ατομικά ρεσιτάλ, όσο και σαν σολίστ με μεγάλες ορχήστρες και μαέστρους στις πιο διάσημες αίθουσες μουσικής του κόσμου. Εχει επίσης συμμετάσχει σε σχήματα μουσικής δωματίου και σε διδακτικά προγράμματα (masterclasses), ενώ έχει δώσει διαλέξεις σε πανεπιστήμια και μουσικά κέντρα στην Αθήνα, τη Ρώμη, το Ντάλλας των ΗΠΑ, αλλά και την Ελβετία, την Ιαπωνία και την Τουρκία. Εχει λάβει πολλά βραβεία σε διαγωνισμούς πιάνου αλλά και για τις ιδιαίτερες καλλιτεχνικές του ικανότητες από πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού και τις μεγαλύτερες τιμές, μετάλλια και διπλώματα. Εχει προσκληθεί και λαμβάνει μέρος τακτικά από το 1984 στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις των ολυμπιακών αγώνων όπως του Λος Αντζελες, της Ατλάντα, του Σύδνεϋ, της Σεούλ, των Αθηνών και του Πεκίνου. Εχει επίσης μεγάλη δισκογραφική δουλειά με διεθνείς δισκογραφικές εταιρείες.



Φέτος που γιορτάζονται σε ολόκληρο τον κόσμο τα 250 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου Ούγγρου συνθέτη FranzLizst, ο Δημήτρης Σγούρος συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα που θα παρουσιάσει στο Φεστιβάλ της Λίμνης Πλαστήρα πολλά έργα του. Το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα θα έχει παρουσιάσει και στο άνοιγμα του διεθνούς Φεστιβάλ του Newportτης Βοστώνης στις 8 Ιουλίου2011.



Κριτικος των NewYorkTimes, όταν άκουσε ένα από τα cdτου Δημήτρη Σγούρου, έγραψε: ‘Τι τύχη για τον Lizstπου γεννήθηκε ένας Σγούρος για να παίξει τα έργα του’. Επίσης σε πρόσφατη παράσταση που έδωσε ο Σγούρος στο Κίεβο, η κριτικός έγραψε: ‘Ο Δημήτρης Σγούρος αναφέρεται σαν ένας γοητευτικός ελληνικός μύθος, αλλά και ένας άξιος κληρονόμος της χρυσής εποχής του πιάνου. Αλλά και αυτά τα τόσο εξαιρετικά επίθετα είναι ανεπαρκή για το μεγαλείο του ταλέντου του πιανίστα! Η δεξιοτεχνία του Σγούρου και το καλλιτεχνικό του γούστο ήσαν άψογα! Υπάρχει στην ερμηνεία του και η γοητευτική μαγεία και το φιλοσοφικό βάθος και η ευαισθησία και η ιδιαίτερη μουσική διαίσθηση και ο αυθορμητισμός, παράλληλα με την εξαιρετική σαφήνεια. Ο ρυθμός των γρήγορων μερών του κοντσέρτου στην ερμηνεία του Σγούρου, θύμισε την ασυγκράτητη ερμηνεία του ίδιου του συνθέτη και προκάλεσε την εντύπωση ότι ο Σγούρος ξεπερνάει τις ανθρώπινες δυνατότητες στην τέχνη του πιάνου”.



Περισσότερες πληροφορίες στα site: www.sgouros-pianist.com
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details