το έθιμο της Ρουμπάνας αναβιώνει στο Ν Μοναστήρι, το Σάββατο του Λαζάρου!

   απο τα τρίκαλα ημαθίας δείτε βίντεο για την ρουμπάνα!!

Oμάδα νεαρών κοριτσιών θα αναβιώσουν και φέτος στο Νέο Μοναστήρι το έθιμο της Ρουμπάνας το Σάββατο του Λαζάρου. Τό έθιμο που η γέννηση του χάνεται στα βάθη των αιώνων ξεκινούσε απο την καθαρά Δευτέρα . Την καθαρά Δευτέρα και τις επόμενες δύο ημέρες τα κορίτσια κρατούσαν νηστεία και στην συνέχεια την Τετάρτη πήγαιναν στην Εκκλησία όπου κοινωνούσαν και ύστερα στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας γίνονταν ένα μεγάλο τραπέζι από τους γονείς των κοριτσιών με φαγητά.

Το μενού περιείχε φασόλια, δαμάσκηνα με σύκα και σταφίδες!

Τις ημέρες της νηστείας τα κορίτσια κοιμόντουσαν μαζί με κύριο μέλημα τους να κουβεντιάζουν για να εκλέξουν την Νούνα !! Μετά από πολλές συζητήσεις εκλεγόταν η νούνα η οποία ξεκινούσε μαζί με τις άλλες κοπέλες αμέσως της πρόβες των τραγουδιών και των χορών για να είναι έτοιμες για το Σάββατο του Λαζάρου!

Το πρωί του Λαζάρου όλα ήταν έτοιμα και ξεκινούσαν γυρίζοντας, τραγουδώντας και χορεύοντας σχεδόν όλα τα σπίτια!(δεν πήγαιναν όπου υπήρχε πένθος) Στο τέλος της ημέρας όλες μαζί πήγαιναν στην πλατεία του χωριού όπου δημόσια γίνονταν το< ξεζώνομα> της Νούνας. Της αφαιρούσαν το ζωνάρι για να πέσουν τα χρήματα ή ο χαζνές όπως τον λέγανε , και στην συνέχεια τα καταμετρούσαν δυνατά μαζί φυσικά με τα αυγά που είχαν μαζέψει.

Αφού τελείωνε η μέτρηση, ο Αηγόρος (το αγόρι της Νούνας-απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει κάποια νούνα) έσερνε την πρωτιά στο χορό συνοδευόμενος από την σάρτα του (παρέα του), και οδηγούσε τον χορό στο σπίτι της νούνας όπου και τους κερνούσαν.

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι κατά την εξέλιξη του εθίμου όλη την ημέρα τα κορίτσια παρακολουθούνταν από απόσταση ασφαλείας από τον Αηγόρο και την παρέα του(πρόδρομοι των σημερινών κυανόκρανων του ΟΗΕ, προς αποφυγή φασαρίας).

Το τρίτο σκέλος του εθίμου γινόταν μετά το ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΌ ΠΑΣΧΑΛΙΝΌ ΤΡΑΠΈΖΙ όπου στο σπίτι της Νούνας φιλεύονταν όλα τα κορίτσια και γινόταν οι μοιρασιά του χαζνέ!(πηγή το βιβλίο του Κυριάκου Παπαδημητρίου Νέο Μοναστήρι Τζιάναμ)
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details