Δήμος Μακρακώμης: Το ΧΥΤΑ στην πλατεία Ελευθερίας και όχι στο Δήμο μας!

αναδημοσίευση απο το http://www.othrysnet.gr/

ΟΘΡΥΣ-ΝΕΤ: Η δημιουργία του ΧΥΤΑ Κεντρικής Ελλάδας στην περιοχή του Δ.Δ. Τριλόφου Μακρακώμης και εν γένει στην ευρύτερη περιοχή, επηρεάζει άμεσα τις όμορες περιοχές του Δήμου Δομοκού δηλαδή την Δημοτική Ενότητα Ξυνιάδας.


Ερώτημα: Ο Δήμος Δομοκού προτίθεται να πάρει άμεσα θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα;


**********************************************************************
Την ανάκληση της εξουσιοδότησης προς τον Δήμο Λαμιέων να διαχειρίζεται θέματα που αφορούν τον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Φθιώτιδας αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Μακρακώμης, σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ παρουσία μάλιστα αρκετών δημοτών που ζήτησαν να αποτραπεί με κάθε τρόπο η δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή του Δ.Δ. Τριλόφου και γενικότερα εντός των ορίων του Δήμου.


Το κατ’ επείγον της χθεσινής συνεδρίασης προέκυψε όπως έκανε γνωστό και ο δήμαρχος κατά την διάρκεια της εισήγησής του από το έγγραφο που εστάλη προς τους κατοίκους του Δ.Δ. Τριλόφου που ζητούσε να προσκομίσουν τα συμβόλαια ιδιοκτησιών που έχουν στην περιοχή του Τριλόφου και στο σημείο που έχει προεπιλεγεί για την δημιουργία του ΧΥΤΑ Κεντρικής Ελλάδας από την μελετητική εταιρεία που έχει αναλάβει το θέμα της χω ροθέτησης. Η άρνηση του δημοτικού συμβουλίου Μακρακώμης ήταν ομόφωνη ενώ ήταν σαφείς οι αιχμές και οι επιθέσεις προς τον δήμαρχο Λαμιέων και πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ κ. Γιώργο Κοτρωνιά για τον τρόπο που έχει χειριστεί μέχρι τώρα το θέμα.





Το σύνολο των συμβούλων που τοποθετήθηκαν έκανε λόγο για υπόγειες διαδρομές και για διαδικασίες οι οποίες αφήνουν πολλά υπονοούμενα για την ορθότητα της επιλογής. Κατά την τοποθέτησή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας κ. Παναγιώτης Κοντογιώργος, Βασίλης Τουρλάκης αλλά και ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Ζήσης ανέλυσαν την όλη κατάσταση και το πώς έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα. Έκαναν αναφορές στην λειτουργία του ΦΟΔΣΑ τονίζοντας πως η θητεία του Δ.Σ. του Φορέα έχει λήξει από τις 30/6/2009. Προσδιόρισαν παράλληλα πως ποτέ μέχρι τώρα ο Φορέας δεν έχει συνεδριάσει προκειμένου να πάρει κάποια απόφαση ενώ παράλληλα κατέθεσαν στο δημοτικό συμβούλιο και έγγραφο του τότε υπουργείου Εμπορίου το οποίο τους ενημερώνει τόσο για την λήξη της θητείας του Δ.Σ. του Φορέα αλλά και για την μη τακτοποίηση των βιβλίων του. Επίσης άφησαν σαφείς αιχμές για τον τρόπο που έχει συνταχθεί η μελέτη μέχρι τώρα επισημαίνοντας πως δεν έχει γίνει ούτε τοπογραφικό, καθώς όταν ήρθαν να μετρήσουν εκδιώχθηκαν από τους κατοίκους της περιοχής.





Τον λόγο στην συνεδρίαση πήραν και οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Τριλόφου και Γραμμένης κ.κ. Κοντογιώργος και Χορταριάς οι οποίοι μεταξύ άλλων τόνισαν πως σε περίπτωση που θα γίνει εκεί ο ΧΥΤΑ θα πρέπει να μετακομίσουν αυτοί ενώ παράλληλα προσδιόρισαν πως το σημείο με μια πρώτη ματιά φαίνεται πως δεν είναι κατάλληλο. Ο χώρος είναι μικρός, πολύ κοντά υπάρχουν πηγές που υδροδοτούνται τα δημοτικά διαμερίσματα αλλά υπάρχουν και καλλιέργειες. Επίσης τόνισαν πως θα υπάρξει επιβάρυνση του περιβάλλοντος αλλά και μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και κατ’ επέκταση του Σπερχειού, ο οποίος σε ευθεία γραμμή δεν απέχει παραπάνω από 5 χιλιόμετρα.





Συνοψίζοντας όλες τις προτάσεις που κατατέθηκαν το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την σύσταση Επιτροπής Αγώνα, την ανάκληση της εξουσιοδότησης προς τον Δήμο Λαμίας, την αμφισβήτηση του ίδιου του ΦΟΔΣΑ φθάνοντας ακόμη και στην αποχώρηση από τον Φορέα, τον ορισμό δικηγόρου που θα ερευνήσει όλες τις πράξεις και τις ενέργειες του Δήμου της Λαμίας που έχουν γίνει μέχρι τώρα για λογαριασμό του Φορέα.





Παράλληλα αποφάσισαν πως σε περίπτωση που δεν μπλοκάρει η δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή του Τριλόφου με τις παραπάνω ενέργειες θα προχωρήσουν σε άμεσες κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς της εθνικής οδού Λαμίας – Καρπενησίου.
Πηγή: makrakomites.gr
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details