Η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών για τις εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου της Επανάστασης του 1878 στο Παλαμά

αναδημοσίευση όλου του άρθρου απο το http://www.othrysnet.gr/
Η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών για τις εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου της Επανάστασης του 1878 στο Παλαμά




Σ.Σ. "Δημοσιεύουμε προς το παρόν χωρίς σχόλιο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ που αφορά στις εορταστικές εκδηλώσεις στη μνήμη των πεσόντων κατά την Επαναστατική Εξέγερση της 7ης Μαρτίου 1878, με την Ύψωση της Σημαίας της Επαναστάσεως στο Παλαμά Δομοκού.

Όμως επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις παύουν να αποτελούν συμπτώσεις. Οψόμεθα..."





ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΜΑ-ΔΟΜΟΚΟΥ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΠΑΛΕΞΗ





Στον ιστορικό χώρο του Αγίου Αθανασίου Παλαμά – Δομοκού – Φθιώτιδας, κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου, πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις και αποτίεται Φόρος Τιμής στη μνήμη των πεσόντων κατά την Επαναστατική Εξέγερση της 7ης Μαρτίου 1878, με την Ύψωση της Σημαίας της Επαναστάσεως από τους μαχητές του τόπου. Είναι μια επέτειος που καθιερώθηκε ως δημόσια τοπική εορτή στην επαρχία Δομοκού – Φθιώτιδας με το Π.Δ. 271/6-8-1998.





Την ευθύνη τα χρόνια αυτά μέχρι σήμερα είχε η Αδελφότητα Παλαμιωτών-Δομοκού και ειδικότερα ο δραστήριος ιστοριοδίφης Παναγιώτης Παπαλέξης, κάτοικος Παλαμά, που είχε επωμισθεί το βάρος της εκδήλωσης, ενώ ο δήμος καθόριζε το Πρόγραμμα.





(Συγκεκριμένα ο Παναγιώτης Παπαλέξης εισηγείται στο δήμαρχο τους ομιλητές που θα εκφωνήσουν κατά την ημέρα εκείνη τον Πανηγυρικό της Ημέρας στο λόφο του Αγίου Αθανασίου, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό και την επιμνημόσυνη δέηση ενώπιον των Αρχών. Παραβρίσκονται από την Πολιτική και Τοπική Αρχή, τους Φορείς της περιοχής, άνθρωποι των Γραμμάτων και Τεχνών, Μ.Μ.Ε. και πλήθος κόσμου, που κατακλύζει το λόφο. Χάρη στην παρότρυνση του Παναγιώτη. Παπαλέξη, έρχονται προσωπικότητες απ’ όλα τα μέρη της χώρας και φίλοι του, που τους δεξιώνεται όλους με δικά του έξοδα. Έτσι, δίνει πολύ μεγάλο βάρος στο νόημα της Επετείου και ξεφεύγει απ’ τα στενά όρια του νομού η εκδήλωση η οποία έχει πάρει πανελλήνια ακτινοβολία και χαρακτήρα.)





Τα προηγούμενα χρόνια χάρη στην άοκνη προσπάθεια και τις επαφές που είχε σε προσωπικό επίπεδο, ο αγαπητός Παναγιώτης Παπαλέξης, για ν’ αποδείξει με πράξεις ότι ο σεβασμός προς τις ανθρώπινες αξίες πραγματώνονται με την ιστορική συνείδηση και ευθύνη του, εξέδωσε φυλλάδια με τα ιστορικά στοιχεία και φωτογραφικό υλικό, για να μεταλαμπαδεύσει στις νεότερες γενιές την ευθύνη για τον εορτασμό κι ώστε η συνέχεια να μη χαθεί στο χρόνο.





Προσπάθησε δε όλα τα χρόνια με έγκυρους και εγνωσμένης αξίας ιστορικούς και συγγραφείς, ερευνητές με προσφορά, να δώσει ευρύτερη ιστορική επιβεβαίωση και ιερότητα του γεγονότος. Προσκαλούσε ομιλητές από διαφορετικά μέρη της χώρας, που δημοσιεύουν στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο του τόπου τους τις ομιλίες τους. Έτσι οι γιορτές και τα γεγονότα του 1878 απέκτησαν μεγαλύτερη διάσταση αυτά τα χρόνια, ξεπερνώντας τα στενά όρια του νομού Φθιώτιδας και της επαρχίας. Δομοκού.





Με την ευθύνη και την προτροπή του Παναγιώτη Παπαλέξη μίλησαν από το 1998 οι εξής:





- Ο τ. υπουργός και νυν αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Λόγιος, Βύρωνας Πολύδωρας, από την Ολυμπία- Ηλείας.





- Ο λογοτέχνης, δημοσιογράφος και ιστορικός συγγραφέας, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και μέλος του Δ. Σ. Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων Λευτέρης Β. Τζόκας, από το Πέτα της Άρτας.





- Ο λογοτέχνης και συγγραφέας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων Στάθης Παρασκευόπουλος, από την Κυπαρισσία – Μεσσηνίας.





- Ο Ρουμελιώτης (Βελεσσιώτες – Δομοκού), ανώτ. Αξ/κός Αεροπορίας ε.α. λογοτέχνης ποιητής και συγγραφέας, επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Δημήτριος Τσουκνίδας.





- Ο αείμνηστος πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Γιάννης Καραργύρης, από την Αργολίδα.





- Επίσης οι αείμνηστοι ιστορικοί συγγραφείς και Νομικοί, Ζάχος Ξηροτύρης (Λαμία), Βαγγέλης Αγγέλης (Θεσσαλία). κ.α.





Είναι γνωστό, ότι η έρευνα για μια ομιλία χρειάζεται πολύ χρόνο. Η έρευνα για την αναζήτηση τεκμηρίου ιδιαίτερα για την Εξέγερση του Παλαμά- Δομοκού δεν έχει τελειώσει, γι’ αυτό ο ερευνητής πρέπει ν’ αναλώσει πολλές ώρες στις πηγές, τα Αρχεία, αλλά και στον Τύπο της εποχής. Η πρόσκληση δίνεται από τους υπευθύνους των εορτών για τον Πανηγυρικό από τις αρχές εκάστου έτους, ώστε να έχει χρόνο ο ομιλητής για την έρευνά του. Δεν μπορεί να γίνει με τη γραφή στο γόνατο, ούτε με την υφαρπαγή άλλων στοιχείων, αλλά πρέπει να φέρει στο φως νέα στοιχεία, ώστε να τα χρησιμοποιήσει ο ιστορικός του μέλλοντος και να τεκμηριώσει, για να συγγράψει την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Από την αρχή του έτους 2011 ο Παναγιώτης Παπαλέξης απευθύνθηκε στην Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και ειδικότερα στο φίλο του Πρόεδρο Λευτέρη Β. Τζόκα, ώστε να βρει έναν άξιο ομιλητή για τον Πανηγυρικό της Ημέρας στον εορτασμό του Παλαμά – Δομοκού, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Μαρτίου 2011, το πρωί. Ύστερα από ώριμη σκέψη αμφοτέρων ορίσθηκε ως ομιλητής ο ενδεδειγμένος για τη χρονιά αυτή, εκδότης και δημοσιογράφος. λογοτέχνης και ιστορικός συγγραφέας Βασίλης Κων/ντή Σχίζας, από τη Γορτυνία (Δημητσάνα ) – Αρκαδίας.





Ο εν λόγω πνευματικός εργάτης είναι τακτικό μέλος δημοσιογραφικών Ενώσεων, της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων, με πλούσιο δημοσιογραφικό έργο στο ενεργητικό του. Ύστερα από την πίεση εδέχθη από τους δύο παραπάνω, πείσθηκε κι αναλαμβάνει τον Πανηγυρικό για τον εορτασμό της Επετείου, στην Τοπική Κοινότητα Παλαμά Δήμου Δομοκού. Αμέσως αρχίζει την έρευνα για να είναι έτοιμος αρχές Μαρτίου 2011.





Παράλληλα εκδίδει την εφημερίδα, πολυσέλιδη (48 σελίδες) μηνιαία, με τίτλο «Κρητική ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» και έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις. Χάρη στη φιλική επαφή και του «λόγου» που έδωσε, περιόρισε τις υποχρεώσεις του για να βγάλει σε αίσιο πέρας όλα αυτά. Με την αποδοχή της πρότασης και μέσα στο φόρτο της εργασίας του, έσκυψε με πολλή αγάπη, σεβασμό και μεράκι, να φέρει στο φως άγνωστα στοιχεία που διασταύρωσε και εδραίωσε για την εξέγερση στον Παλαμά το 1878.





Είχε προετοιμαστεί, ψυχικά ιστορικά και πνευματικά και ήταν έτοιμος για την μετάβασή του οικογενειακώς. Παράλληλα παρότρυνε φίλους και Μ.Μ.Ε. να επισκεφτούν την Κυριακή 6η Μαρτίου 2011 τον Παλαμά – Δομοκού, που θα πραγματοποιούνταν οι εορταστικές εκδηλώσεις.





Μίλησε και ζήτησε τελευταίες διευκρινιστικές πληροφορίες από τον υπεύθυνο Παναγιώτη Παπαλέξη, μέσω κινητού τηλεφώνου, που τον καθησύχασε ότι όλα βαίνουν καλώς. Του επιβεβαίωσε ότι «προχθές ήταν στο γραφείο του δημάρχου κ. Στ. Σύρου και του είπε πως η μόνη αλλαγή είναι στην ημερομηνία. Επειδή η 6 Μαρτίου είναι 2η Κυριακή των Απόκρεω κι ακολουθεί η Καθαρή Δευτέρα, που ενδεχομένως θα έχουν τις Καρναβαλικές εκδηλώσεις, μεταφέρανε τον εορτασμό της Επετείου για την 13η Μαρτίου, την επόμενη Κυριακή. Έτερον ουδέν».





Την Τετάρτη το απόγευμα, 2 Μαρτίου 2011 δέχεται ο Βασίλης Σχίζας τηλεφώνημα από τον δήμαρχο Δομοκού κ. Στ. Σύρου, μια μέρα μετά από τη έκδοση των Προγραμμάτων εορτασμού της Επετείου, με αρ. πρ. 2968/1-3-2011 όπου είχε ορισθεί να εκφωνήσει τον Πανηγυρικό άλλος ομιλητής, ο δημοτικός σύμβουλος Δομοκού κ. Βασιλός Νικόλαος! Του είπε:«Κάποιος Παπαλέξης σας είπε ότι θα είστε ομιλητής στην γιορτή στον Παλαμά. Μου ζήτησε όμως ένας στρατηγός να κάνει την ομιλία…»





Ύστερα απ’ όλα αυτά αναρωτιέται κανείς γιατί τόσος θόρυβος για το τίποτε; Έπρεπε να περάσουν δύο μήνες για να ενημερωθεί ο, από διμήνου κληθείς να ομιλήσει Βασ.Σχίζας, για την αρνητική θέση του κ. δημάρχου; Αν ήθελε να δώσει την ομιλία και να εκφωνήσει τον Πανηγυρικό της ημέρας δικός του άνθρωπος, σύμβουλος του εκλογικού συνδυασμού του και συμπατριώτης του θα μπορούσε να το κάνει και να ειδοποιήσει τον υπεύθυνο της εκδήλωσης, μεταξύ Αδελφότητας Παλαμιωτών και Δήμου Δομοκού κ. Παναγιώτη Παπαλέξη, έστω τέλος Φεβρουαρίου που τον επισκέφθηκε στο γραφείο του κι όχι τρεις μέρες πριν, που όλα είχαν ετοιμαστεί. Δικός του είναι ο Δήμος, αυτός εκλέχθηκε από λαό της περιοχής του στον «Καλλικρατικό» Δήμο κι έχει την ευθύνη των γενομένων, κι επί πλέον αυτός έχει το πεπόνι, αυτός και το μαχαίρι .Οπωσδήποτε όμως έπρεπε να ειδοποιηθεί εγκαίρως ο Βασ. Σχίζας, για να μην αφιερώσει εκατό και πλέον ώρες από την πολύτιμη εργασία του, πηγαίνοντας στις επίσημες βιβλιοθήκες της Αθήνας για να τεκμηριώσει τα ιστορικά του στοιχεία για τον Πανηγυρικό στον Παλαμά. Όπως αναφέρθηκε στη μετάθεση της ημερομηνίας ο κ. δήμαρχος στον κ. Παπαλέξη, από τις 6 στις 13 Μαρτίου 2011, την επόμενη Κυριακή, έτσι, έπρεπε να τον ενημερώσει ότι προτίθεται ν’ αλλάξει ομιλητή για τον ένα ή άλλο λόγο, παρά του έδωσε τη διαβεβαίωση ότι όλα έχουν καλώς! Πιστεύουμε κάποια εξήγηση πρέπει να υπάρχει. Εμείς περιμένουμε μια επίσημη απάντηση από το Δήμο Δομοκού, και να διευκρινίσει ποιες δυνάμεις ενήργησαν στην κατάργηση της εκφώνησης του Πανηγυρικού της Ημέρας στον άξιο πνευματικό άνθρωπο ΒΑΣΙΛΗ ΣΧΙΖΑ, μάχιμο δημοσιογράφο και εκδότη για να δοθεί, την τελευταία στιγμή σε άλλον;









Αθήνα 4 Μαρτίου 2011





Από το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων





της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών





Τηλ.- fax : 210 3819571





E-mail: enellogotexn@yahoo.gr
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details