Μεγάλο Μοναστήρι Λάρισας !!! 20/12/1943

Μεγάλο Μοναστήρι Λάρισας !!! 20/12/1943




Αφορμή για να γραφτούν αυτές οι λίγες αράδες μιας και ο χρόνος δεν επιτρέπει περισσότερα στάθηκε από την μία η επέτειος των 67 ετών από το γεγονός και από την άλλη η παντελώς αναφορά για το γεγονός στο διαδίκτυο!!

ΤΟΠΟΣ : ΜΕΓΑΛΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΧΡΟΝΟΣ : 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 1943

(για όσους δεν γνωρίζουν το Μεγάλο Μοναστήρι είναι χωριό που δημιουργήθηκε από τους πρόσφυγες του Μεγάλου Μοναστηρίου Ανατολικής Ρωμυλίας)


Η ΑΦΟΡΜΗ: Η Μάχη του Βελεστίνου και η πληροφορία ότι στο Μεγάλο Μοναστήρι είναι το οπλοστάσιο των ανταρτών.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ: Oι Γερμανοί περικυκλώνουν το χωριό, κλείνουν όλες τις εξόδους και σκοτώνουν τους πρώτους επτά Μοναστηριώτες βοσκούς που εκείνη την ώρα έβγαζαν τα ζώα για βοσκή! Στην συνέχεια μπαίνουν στα σπίτια και συλλαμβάνουν όλους τους άνδρες και τους οδηγούν στο σχολειό.

Στο σχολείο φυλάσσονταν μεγάλος αριθμός όπλων αλλά ο δάσκαλος τελικά καταφέρνει να τα κρύψει. Στην συνέχεια οι Γερμανοί παίρνουν έναν έναν τους Μοναστηριώτες και τους κατατάσσουν σε κατηγορίες ανάλογα με τα παιδιά που είχαν.

Από ένα ως δύο παιδιά οδηγούνται στο εκτελεστικό απόσπασμα!

Πάνω από δύο γλιτώνουν!

Σαράντα πέντε Μοναστηριώτες οδηγούνται στο Θάνατο , ακολουθώντας των ηρωισμό των έντεκα που είχαν προηγηθεί στο Νέο Μοναστήρι ανοίγοντας την Εθνική αντίσταση στην Ελλάδα!

Το Μεγάλο Μοναστήρι σήμερα δεν κατατάσσεται καν …στα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδος!!!!!
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤ ΑΡΧΗΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΙ ΟΧΙ ΒΟΛΟΥ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΑΥΤΟ ΧΩΡΙΟ ΛΟΙΠΟΝ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΑΡΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΤΑ ΗΝΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΔΙΕΡΩΤΩΜΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΑΝ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ

Author Details