το πρώτο ιδιωτικό πολεμικό ναυτικό

Σώμα μισθοφόρων της θάλασσας, το πρώτο ιδιωτικό πολεμικό ναυτικό στη σύγχρονη εποχή, επιδιώκουν να δημιουργήσουν μεγάλες διεθνείς ασφαλιστικές εταιρείες για να προστατέψουν από τους Σομαλούς πειρατές τα εμπορικά πλοία που πλέουν στον Κόλπο του Άντεν ή στην ευρύτερη περιοχή του Κέρατος της Αφρικής στον Ινδικό Ωκεανό!
















Γεγονός είναι ότι έχουν πετύχει να μειώσουν αισθητά τον συνολικό αριθμό των ρεσάλτων των Σομαλών πειρατών οι περιπολίες της επιχείρησης Atalanta, της πρώτης ναυτικής επιχείρησης υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα). Όμως, μόνο μέσα στο 2010 έχουν σημειωθεί 123 επιθέσεις και 33 πειρατείες σε πλοία και 16 πλοία και 354 ναυτικοί ακόμα βρίσκονται στα χέρια των πειρατών.



Επίσης, πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια -ή 223 εκατομμύρια ευρώ- έχουν πληρωθεί σε λύτρα προς τους πειρατές την τελευταία διετία (χρόνος ανάπτυξης και της Atalanta), με επιβάρυνση των ασφαλιστικών εταιρειών. Το ΝΑΤΟ υπολογίζει ότι ο χρόνος της αιχμαλωσίας των πλοίων αλλά και τα ποσά των λύτρων έχουν διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, υπολογίζοντάς τα κατά μέσο όρο σε 117 μέρες και 4 εκατομμύρια δολάρια -ή 2,97 εκατομμύρια ευρώ- αντιστοίχως. Αρκετοί εφοπλιστές φέρονται να συμφωνούν επί της αρχής με την ιδέα της σύστασης του ιδιωτικού πολεμικού ναυτικού. Και η βρετανική κυβέρνηση εμφανίζεται ευνοϊκή. Ωστόσο, τίθενται ζητήματα και νομιμότητας του ιδιωτικού πολεμικού στόλου αλλά και των σχέσεών του με τις ναυτικές δυνάμεις των χωρών του ΝΑΤΟ.



Επικεφαλής του σχεδίου έχει τεθεί ασφαλιστικός κολοσσός του Λονδίνου, ο όμιλος Jardine Lloyd Thomson (JLT), που ασφαλίζει το 14% του εμπορικού στόλου παγκοσμίως. Έχει δε προτείνει στην κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον τη δημιουργία ενός μικρού στόλου αποτελούμενου από 20 περιπολικά σκάφη ανοιχτής θαλάσσης επανδρωμένα με ένοπλους φρουρούς. Θα συνοδεύουν τον πλου εμπορικών πλοίων που ταξιδεύουν μέσω της Διώρυγας του Σουέζ προς τον Ινδικό και θα επιχειρούν ως δύναμη ταχείας αντίδρασης σε περίπτωση πειρατικής επίθεσης. Θα συνεργάζονται επίσης με τους στρατιωτικούς, ακολουθώντας προκαθορισμένους κανόνες εμπλοκής σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.



*Από την Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2010
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details