Νύκτα, άλλαξε ο Μανολιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς

Αν θα ήθελε κανείς να κάνει τις πρώτες εκτιμήσεις για τον ανασχηματισμό που επέλεξε να κάνει τελικά ο κ. Γ. Παπανδρέου είναι ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση … βαθιά νυχτωμένη. Μια κυβέρνηση για τα “μαύρα μεσάνυχτα” , στην κυριολεξία, όπως γράφουμε προηγουμένως αφού ο Πρωθυπουργός κατάφερε να την σχηματίσει στις … 1:30 τα ξημερώματα ύστερα από ένα νέο (και εξίσου απίστευτο με το προηγούμενο των υποψηφιοτήτων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές) θρίλερ διαπραγματεύσεων, παζαριών και απειλών, που διασύρει τη νέα κυβέρνηση ήδη από το ξεκίνημά της.




Ο ανασχηματισμός καθυστερούσε λόγω των συγκρούσεων στην ηγετική ομάδα του Μαξίμου (Ραγκούσης – Πάγκαλος – Παμπούκης) για την κατανομή ισχύος, τις απαιτήσεις άλλων υπουργών για τους υφυπουργούς τους και φυσικά την απροθυμία άλλων να μετακινηθούν και άλλων να υπουργοποιηθούν. Τελικά βρέθηκε ένα εγκαφαλικό σχήμα που στέλνει “αδιάβαστες” τις εξαγγελίες για μικρό και ευέλικτο σχήμα.



Μερικές καταρχήν παρατηρήσεις τώρα: Η νέα κυβέρνηση αποτελείται από 48 μέλη (έναντι 37 της προηγουμένης). Ο Γ. Παπακωνσταντίνου παραμένει «τσάρος» της οικονομίας. Αμετακίνητοι οι Θ. Πάγκαλος, Χ. Παμπούκης, Ευ. Βενιζέλος, Αννα Διαμαντοπούλου, Δημ. Ρέππας, Τίνα Μπιρμπίλη και Παύλος Γερουλάνος. Εκτός η κ. Κατερίνα Μπατζελή (υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης) οι υφυπουργοί Οικονομίας κ.κ. Αρναουτάκης και Μπόλαρης και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Απ. Κατσιφάρας



Το σχήμα που επέλεξε ο πρωθυπουργός δείχνει ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση των κολλητών, των αρεστών και των υπηρετών του Μνημονίου. Οι περισσότεροι επελέγησαν γιατί ήταν καλοί στρατιώτες, δεν φώναξαν, δεν αντέδρασαν στη λαίλαπα του ΔΝΤ και τελικά ανταμείφθηκαν γι’ αυτό. Το πολύ – πολύ να πούμε ότι μπήκε και ο μονίμως δυσαρεστημένος Χρ. Παπουτσής για να τον κάνουν να πάψει να μιλά.



Υπερυπουργοί είναι δύο. Ο Γ. Ραγκούσης, κολλητός του κ. Παπανδρέου, άνθρωπος που ξέρει να λέει «ναι» σε όλα, αν και θεωρείται ικανός άνθρωπος. Ο δεύτερος είναι ο Μ. Χρυσοχοϊδης ο οποίος αναβαθμίστηκε για δύο λόγους. Πρώτος εξαργύρωσε την επιτυχία της σύλληψης του Επαναστατικού Αγώνα, αν και η τρομοκρατία είναι εδώ. Δεύτερον στα γκάλοπ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, κάτι που χρειάζονται στο Οικονομίας και Ανάπτυξης με τις τιμές να καλπάζουν και τα οικονομικά να πηγαίνουν κατά διαόλου.



Τρίτο συμπέρασμα είναι ότι ο Θ. Πάγκαλος έχει φάει «καπέλωμα» κι ας λέει ό,τι θέλει. Ο Ραγκούσης είναι πλέον πάνω από αυτόν, έχει τεράστιες αρμοδιότητες, μπαίνει και βγαίνει όποτε θέλει από το Μαξίμου, συνομιλεί όποτε θέλει με τον Γ. Παπανδρέου.



Άλλοι κολλητοί και κ.λπ. που βολεύτηκαν είναι: Ο Δ. Δρούτσας που αναβαθμίζεται και εξαργυρώνει τα εύσημα από Αμερικανούς και Τούρκους. Και ο νοών νοήτω. Επίσης, ο Αν. Λοβέρδος μετακινείται από το καυτό υπουργείο Εργασίας αφού διέλυσε το Ασφαλιστικό και πάει στο Υγείας που γίνεται και άθλησης και διατροφής. Να φανταστούμε ότι θα έχει στις αρμοδιότητές του να μας κάνει όλους «κορμάρες» και «φέτες» όπως ο πρωθυπουργός και να μας μάθει όλους… κανό. Γιες μεν και ο Σ. Ξυνίδης ο οποίος πάει στη Θεσσαλονίκη. Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, άλλη στρατιώτης και υπάκουη στον πρωθυπουργό, δεν «τσαλακώνεται» φεύγοντας από το Υγείας και πηγαίνοντας στο Εξωτερικών. Κολλητός από παλιά και ο Δ. Δόλλης, πάει στο Εξωτερικών. Η άλλη κολλητή, Τ. Μπιρμπίλη μένει στην κυβέρνηση, αν και πολλοί λένε ότι ψαλιδίζονται οι αρμοδιότητές της, αλλά τουλάχιστον έχει χαρτοφυλάκιο. Αναβαθμίζεται επίσης ο Γ. Κουτρουμάνης σε αναπληρωτή υπουργό Εργασίας, προφανώς διότι ως συνδικαλιστής διέγραψε την ιστορία του και πέρασε τον πιο αντι-ασφαλιστικό νόμο της χώρας.



Όσο για τη Λ. Κατσέλη, πάει στο Εργασίας μιας και ο πρωθυπουργός επέλεξε να την απομακρύνει από εκεί που οι τράπεζες την «έτρωγαν» μετά το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Αν και μάλλον υποβαθμισμένη πάει στο Εργασίας αφού θα έχει και καπέλο Κουτρουμάνη και θα πρέπει να τα βάλει με τους συνδικαλιστές σε μια τόσο κρίσιμη φάση. Μάλλον θα χάσει και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.



Δύο βουλευτές από την Αθήνα, ο Σκανδαλίδης και η Αποστολάκη, που πιθανότατα ειδικά η δεύτερη να μην ξέρει τι είναι «φρεζάρισμα», πηγαίνουν να σώσουν τους αγρότες. Το τι θα καταφέρουν ο χρόνος θα το δείξει.



Επανέρχεται σε θέση υφυπουργού ο Ντίνος Ρόβλιας. Υπενθυμίζουμε μόνο ότι δύο μήνες μετά την ορκωμοσία του, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2009, αποπέμφθηκε όταν βρέθηκαν σημειώματά του που ζητούσε ρουσφέτια και μεταθέσεις.



Ένα συμπέρασμα, επίσης, είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου έκανε τόση φασαρία για να διώξει ουσιαστικά την Μπατζελή. Όλοι οι άλλοι μετακινήθηκαν, σαν το παιχνίδι με τις καρέκλες που όποιος προλάβει κάθεται. Τόσος χαμός για το τίποτε ή ώδινεν όρος, έτεκεν μυν. Άλλαξε ο Μανολιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.



Τέλος, ο πρωθυπουργός δεν ήταν που ήθελε ολιγομελή σχήματα για να λειτουργεί καλά η κυβέρνηση. Γιατί μέσα σε 11 μήνες ξέχασε τις υποσχέσεις του. Γιατί κατήργησε το υπουργείο Ναυτιλίας και τώρα το επαναφέρει; Γιατί παίρνει χαρτοφυλάκια από υπουργεία, τα πάει σε άλλα κι έτσι… τζόγος να γίνεται;
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details