Έλληνας πίσω από τη δημιουργία ζωής στο εργαστήριο


Ένας Έλληνας βρίσκεται στην ομάδα επιστημόνων που κατάφερε να δημιουργήσει για πρώτη φορά στην ιστορία ζωή εκ του μηδενός. (Videos)Πρόκειται για τον δόκτορα Αριστείδη Πατρινό, ο οποίος είναι διευθυντής της εταιρείας Synthetic Genomics του αμερικανού Craig Venter. O Venter εντυπωσίασε τον πλανήτη όταν ανακοίνωσε ότι κατάφερε να δημιουργήσει για πρώτη φορά ένα ζωντανό κύτταρο.


Μιλώντας στα ΝΕΑ ο κ. Πατρινός λέει ότι από εδώ και πέρα μόνο η φαντασία είναι το όριο για τις εφαρμογές της νέας ανακάλυψης. Οι επιστήμονες στην ουσία έβαλαν DNA που δημιούργησαν στο εργαστήριο μέσα σε ένα κύτταρο βακτηρίου. Το DNA λειτουργεί ως “πρόγραμμα” για το κύτταρο και το μεταμορφώνει – ή αλλιώς το κάνει να λειτουργεί – όπως θέλουν οι επιστήμονες.
Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να δημιουργήσουν πλέον στο εργαστήριο “βιοκαύσιμα, νέα ζωντανά εμβόλια, τρόφιμα και καθαρό νερό” όπως λέει ο κ. Πατρινός στα ΝΕΑ. “Οι εφαρμογές περιορίζονται μόνο από τη φαντασία μας” αναφέρει.

Ο ίδιος πριν από 5 χρόνια είχε δηλώσει βέβαιος ότι η ημέρα που θα δημιουργείτο ζωή στο εργαστήριο θα ερχόταν. “Τελικά, το επιστημονικό αυτό επίτευγμα καθυστέρησε λίγο γιατί είχαμε να διαβούμε απάτητα μονοπάτια” αναφέρει ο 63χρονος επιστήμονας.“Η διαδικασία επεξεργασίας του DΝΑ είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και ήταν αυτή που μας δυσκόλεψε περισσότερο. Επρεπε να βρούμε τρόπους να χειριστούμε με επιτυχία το DΝΑ και να το χρησιμοποιήσουμε για τον σκοπό που θέλαμε” προσθέτει. Με το επίτευγμα αυτό αποδείχθηκε στην πράξη πως μπορούμε να συνθέσουμε χημικά το DΝΑ και με αυτό να ενεργοποιήσουμε ένα κύτταρο” προσθετει.Ο Άρης Πατρινός θυμάται με συγκίνηση το 2000 όταν η ομάδα του Κρεγκ Βέντερ, είχε ανακοινώσει την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος. Ο ίδιος ήταν συντονιστής εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης του Προγράμματος του Ανθρώπινου Γονιδιώματος. “Ηταν η πιο ευτυχισμένη ημέρα της ζωής μου. Η πιο συγκινητική. Αισθάνομαι μεγάλη τιμή και περηφάνια που έπαιξα τόσο σημαντικό ρόλο στο, κατά τη γνώμη μου, πιο σημαντικό επιστημονικό εγχείρημα στην Ιστορία” αναφέρει.Το 2006, δέχθηκε την πρόσκληση του Βέντερ να αναλάβει τη Synthetic Genomics. Όπως είχε πει τότε, όνειρό του ήταν η παραγωγή ενέργειας φτηνής και φιλικής προς το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας το DNA μικροβίων και φυτικών οργανισμών”. Σήμερα κατάφεραν να δημιουργήσουν ζωή στο εργαστήριο. “Τα όρια είναι αυτά της φαντασίας” από εδώ και μπρος…Ρεπορτάζ του Russia Today
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

Αναγγέλθηκε ξανά ΠΙΘΑΝΗ ΕΚΡΗΞΗ του ηφαιστείου Κάτλα, ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ από του Εγιαφιαλαγιόκουλ, άρα ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ!!!
ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ-ΚΑΛΑ ΜΟΝΩΜΕΝΟΙ σταύλοι ΤΩΡΑ!!!
2nd Iceland volcano issues warning
May 27, 2010
LONDON - A second, much larger volcano in Iceland is showing signs that it may be about to erupt, scientists have warned.
http://www.msnbc.msn.com/id/37371442/ns/world_news-europe

The eruption of the Eyjafjallajoekull volcano in Iceland, and the travel chaos it has caused, is only a "small rehearsal", according to Iceland's President Olafur Grimsson.
The larger Katla volcano, right next to it, usually erupts every century, and the last eruption was in 1918, he said. http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/newsnight/8631343.stm
http://www.youtube.com/v/ToDjdeFpRAw.

Μας απειλούν έντεκα επικίνδυνα ηφαίστεια!
Σε περίπτωση παρατεταμένης έκρηξης αναμένεται- εκτός από την απαγόρευση των πτήσεων- ένα φαινόμενο που ονομάζεται «ηφαιστειακός χειμώνας» κατά το οποίο το νέφος τής τέφρας εμποδίζει την ηλιακή ακτινοβολία να φτάσει στη Γη.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4571465

Times: ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΩΝ ΝΕΦΩΝ-ψύξης
Sunday Times
May 16, 2010
Scientists forecast decades of ash clouds
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article7127706.ece

Author Details