ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Αποφάσεις σε βάρος της μόρφωσης των παιδιών


ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ



Μαζί με την άγρια επιδρομή στο λαϊκό εισόδημα, την κατεδάφιση του Ασφαλιστικού συστήματος, το πολυνομοσχέδιο για το «νέο σχολείο» της αμάθειας και των χορηγών, ήρθαν στη δημοσιότητα και τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας για καταργήσεις ή συγχωνεύσεις σχολείων.


Πιο συγκεκριμένα, η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ έχει ζητήσει από όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να συλλέξουν αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των μαθητών σε κάθε σχολείο, ποια από αυτά σχολεία πληρώνουν μίσθωμα, καθώς και προτάσεις για συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολείων. Ήδη, στο ΦΕΚ με αριθμό φύλλου 412/12-04-2010 προβλέπεται από τη νέα σχολική χρονιά η συγχώνευση 4 σχολείων (1 σε Σάμο, 2 σε Αθήνα, 1 σε Ανατολική Θεσσαλονίκη), ενώ με την 41927/Δ4/16-4- 2010 υπουργική απόφαση καταργούνται 4 σχολεία (1 στη Φθιώτιδα και 3 στις Κυκλάδες). Η κατεύθυνση αυτή σχετίζεται με την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών (25-1-10) να περικόψει κατά 10% τις πιστώσεις του προϋπολογισμού σε όλα τα υπουργεία και συγκεκριμένα κατά 781 εκατομμύρια ευρώ για την παιδεία.

Στο νομό μας – παρά την αντίθετη απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας και του Ν.Σ. – κλείνουν το Γυμνάσιο Αγ. Γεωργίου, αναγκάζοντας τα παιδιά του ορεινού όγκου της Δυτικής Φθιώτιδας, να ταλαιπωρούνται στην μετακίνησή τους (2-3 ώρες) και τους συναδέλφους με την Δαμόκλεια σπάθη πάνω απ’ το κεφάλι τους ως προ την κατάργηση της οργανικής τους θέσης με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η απόφαση αυτή θα έχει δραματικές συνέπειες, στα ήδη μεγάλα προβλήματα στη μόρφωση των παιδιών. Από κοινού με την κατεύθυνση για 30αρια τμήματα, τον δραματικό περιορισμό των διορισμών, τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας (αναπληρωτές με μειωμένο ωράριο θα λέγονται πια οι ωρομίσθιοι), το τοπίο στην εκπαίδευση, σε λίγα χρόνια, θα θυμίζει αυτό της δεκαετίας του 1950. Με τη μόνη διαφορά πως πλέον χορηγοί θα μπαινοβγαίνουν στα σχολεία, ανταλλάσσοντας τα ψίχουλα που θα πετούνε με το δικαίωμά τους να καθορίζουν οι ίδιοι το αναλυτικό πρόγραμμα. Επίθεση δηλαδή, τόσο στη τσέπη των εργαζόμενων-γονιών, όσο και στα μυαλά των μαθητών. Ταυτόχρονα, ανοίγει περαιτέρω ο δρόμος για απολύσεις εκπαιδευτικών με πρόσχημα πάντα πως όταν δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας, μονιμότητα δεν υφίσταται.



Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details