Χωρίς αεροπλάνα η Ευρώπη

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει πλέον το πρόβλημα που έχει προκληθεί στις αερομεταφορές στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, εξαιτίας της ηφαιστειακής στάχτης που συνεχίζει να εκλύεται από ηφαίστειο της Ισλανδίας και εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς.




Τα προβλήματα στις αερομεταφορές εξαιτίας του νέφους από την ηφαιστειακή σκόνη ήταν μεγαλύτερα την Κυριακή και μόνο 4.000 πτήσεις πραγματοποιήθηκαν στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο αντί 24.000 που είναι το σύνηθες, δηλαδή ματαιώθηκε την Κυριακή το 84% των ευρωπαϊκών πτήσεων, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Eurocontrol.



Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροπλοΐας ανέφερε ότι από την Πέμπτη ματαιώθηκαν συνολικά 63.000 πτήσεις στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο και ότι στο μεγαλύτερο τμήμα του δεν πραγματοποιούνται πτήσεις παρά μόνο στη νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, των νοτίων Βαλκανίων, της νότιας Ιταλίας, της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας.



Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η κρίσιμη ημέρα είναι η Τρίτη, οπότε και ενδέχεται ο ελληνικός εναέριος χώρος να κατακλυστεί από την ηφαιστειακή στάχτη.



Από τις χώρες της Ευρώπης μόνο το νότιο τμήμα της Ιταλίας και η Ελλάδα δεν έχουν ακόμη προβλήματα από τη σκόνη, ενώ στα Βαλκάνια, μετά το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου, σήμερα έκλεισε και αυτό των Τιράνων.



Μέχρι το απόγευμα, από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας είχαν ματαιωθεί 174 πτήσεις, ενώ άγνωστο παραμένει το πότε θα ομαλοποιηθεί το πρόγραμμα των πτήσεων των αεροπορικών εταιρειών.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details