Κανείς δεν ξέρει πόσοι είναι οι οργανισμοί του Δημοσίου


Τρία διαφορετικά μητρώα με ανακριβή στοιχεία για τον πραγματικό αριθμό των κρατικών υπηρεσιών που εποπτεύονται από υπουργεία, άλλοι 1.581 πιστοποιημένοι φορείς που υπολειτουργούν και «φουσκωμένα» μισθολόγια αόρατων δημόσιων υπαλλήλων αποτελούν τον μέχρι στιγμής απολογισμό της καταγραφής των οργανισμών και φορέων που ξεκίνησε κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, προκειμένου να καταργηθεί ο υδροκεφαλισμός του δημοσίου.




Τη διεκπεραίωση της διαδικασίας ανέλαβαν μέλη της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, προκειμένου να περιοριστούν άμεσα αρκετές ανυπόστατες δημόσιες υπηρεσίες και να μειωθούν τα κονδύλια που απορροφά η φυσούνα του ελληνικού δημοσίου.



Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου της έρευνας διαπιστώθηκε ότι το υπουργεία με πρωτιά στις εποπτευόμενες υπηρεσίες είναι το Αγροτικής Ανάπτυξης με 277 οργανισμούς, το Παιδείας με 261 και το Υγείας με 223.



Άλλοι 196 οργανισμοί υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, περίπου 177 τροφοδοτούνται από το υπουργείο Πολιτισμού, 102 υπάγονται στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, 85 στο Οικονομικών, 64 στο Υποδομών, 57 στο Εθνικής Αμύνης και 46 στο Εσωτερικών.



Ατασθαλίες διαπιστώθηκαν και στα μητρώα με τους αριθμούς των οργανισμών, καθώς σε ένα πρώτο αναφέρονται 10.000 οργανισμοί και φορείς και σε ένα δεύτερο 5.000.



Σημειώνεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να συνταχθεί Ενιαίο Μητρώο με τον αριθμό των οργανισμών και των υπαλλήλων που αυτοί απασχολούν για την αποτελεσματικότερη εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.



Εξάλλου, αίσθηση προκάλεσε στην ομάδα επεξεργασίας των δεδομένων η απροθυμία πολλών διοικητικών υπαλλήλων να συμμετάσχουν στην καταγραφή με την αιτιολογία ότι η αποστολή δεδομένων απαιτεί χρόνο και αρκετή γραφειοκρατική οργάνωση.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details