Δέσμευση οικονομικής στήριξης του «Καλλικράτη» από την κυβέρνηση

Δέσμευση οικονομικής στήριξης του «Καλλικράτη» από την κυβέρνηση


Ενισχυμένες προβλέπονται οι αρμοδιότητες των «καλλικρατικών» δήμων, καθώς μεταφέρονται οι αρμοδιότητες των νομαρχιών στους νέους δήμους με τον υπουργό Εσωτερικών να δεσμεύεται ότι θα συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους.



Στο θέμα της χρηματοδότησης, που «καίει» τους αιρετούς, ο Γ. Ραγκούσης επεσήμανε ότι «το καλάθι των κεντρικών αυτοτελών πόρων θα περιλαμβάνει τον φόρο εισοδήματος, τον ΦΠΑ και τον φόρο ακίνητης περιουσίας. Ενα θέμα προς διευκρίνιση παραμένει το ποσοστό συμμετοχής των φόρων στο χρηματοδοτικό μείγμα των νέων δήμων, αλλά και το ύψος τους».



Για το επίμαχο θέμα των συμβασιούχων των ΟΤΑ, ο υπουργός ανέφερε ότι εγκρίθηκαν ήδη 9.000 θέσεις συμβασιούχων, 5.000 εξ αυτών ορισμένου χρόνου και 4.000 με συμβάσεις έργου. Οσο για τους μονίμους των ΝΠΔΔ των ΟΤΑ προβλέπεται υποχρεωτική μετάταξη.



Μιλώντας για το κόστος του «Καλλικράτη», ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι «ο Καλλικράτης όχι μόνο δεν κοστίζει στα δημόσια οικονομικά, αλλά αντίθετα θα συμβάλει αποφασιστικά στον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών». Στο πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» εντάσσεται ένα εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Αυτοδιοίκησης ύψους 4 δισ. ευρώ, ενώ παράταση του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» έχει διασφαλιστεί για το 2010.



Ειδικότερα, για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τις νομαρχίες στους δήμους, ο κ. Ραγκούσης αποσαφήνισε ότι οι πολεοδομικές, που σήμερα ασκούνται από τις νομαρχίες (π.χ. έκδοση οικοδομικών αδειών), οι προνοιακές (π.χ. επιδόματα αναπηρίας), όπως και οι υπηρεσίες υγείας και δημόσιας υγιεινής μεταφέρονται στους δήμους. Στον τομέα της παιδείας, το σχολείο γίνεται αποκλειστικά υπόθεση του Δήμου, ενώ στον τομέα του εμπορίου αναλαμβάνουν τις λαϊκές αγορές, καθώς επίσης και την χορήγηση αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων κ.ά. Επιπλέον, οι δήμοι αποκτούν τη δυνατότητα για την εκτέλεση έργων τεχνικής υποδομής τοπικής σημασίας που αφορούν: γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, αγροτική οδοποιία.



Ικανοποιημένος με ορισμένες επιφυλάξεις εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Νικ. Κακλαμάνης, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη συμφωνίας και του υπουργού Οικονομικών. «Το πρόβλημα με την αυτοδιοίκηση δεν ήταν οι εκάστοτε υπουργοί Εσωτερικών, αλλά η στάση του υπουργού Οικονομικών. Νομίζω ότι έγινε μια ουσιαστική συζήτηση και ευχόμαστε να δούμε τις δεσμεύσεις να υλοποιούνται. Οσον αφορά τους πόρους του 2009, οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν ικανοποιητικές. Μένει να δούμε τον χρόνο εκταμίευσής τους εντός του Μαρτίου».



Εκτακτο συνέδριο



Ο κ. Κακλαμάνης εξήγγειλε έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ μετά την δημοσιοποίηση του θεσμικού και χωροταξικού σχεδίου του «Καλλικράτη» και ζήτησε από τον υπουργό την ημερομηνία κοινοποίησης του σχεδίου.




http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_17/03/2010_394439
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details