Πως θα πάρετε επιδότηση για να αλλάξετε κουφώματα

Φοροαπαλλαγές, απευθείας επιχορηγήσεις και δάνεια με επιδότηση επιτοκίου προβλέπει το πρόγραμμα βελτίωσης της ενεργειακής συμπεριφοράς κατοικιών, που ανακοίνωσαν σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Τίνα Μπιρμπίλη και ο υφυπουργός, Γιάννης Μανιάτης.


Όπως έγινε γνωστό, το πρόγραμμα προβλέπεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος θα είναι 200 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της, η Τίνα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι στο πρόγραμμα προβλέπεται να ενταχθούν 100.000 κατοικίες σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με την υπουργό, η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας θα ξεπεράσει το 1 δισ. κιλοβατώρες. Όσον αφορά στον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος, οι λεπτομέρειες έχουν ως εξής:





►Ποιες κατοικίες θεωρούνται επιλέξιμες για το πρόγραμμα





Όλες οι μονοκατοικίες, οι πολυκατοικίες που μπορούν να ενταχθούν ως ενιαίο κτήριο αλλά και τα μεμονωμένα διαμερίσματα υπό την προϋπόθεση ότι η παρέμβαση που απαιτείται αφορά στο σύστημα της θέρμανσης. Ανεξαρτήτως κατηγορίας, θα πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:







1.Η άδεια οικοδομής να έχει εκδοθεί πριν από το 1980,

2.Οι κατοικίες να βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 1500 ευρώ ανά τετραγωνικό και

3.το ακίνητο να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.

4.Να έχει εκδοθεί πιστοποιητικό ενεργειακής επιθεώρησης και το ακίνητο να έχει καταταγεί στην κατηγορία Δ ή ακόμη χαμηλότερα.

►Ποιες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν στα ακίνητα





Οι παρεμβάσεις θα προκύπτουν ύστερα από τις συστάσεις του ενεργειακού επιθεωρητή και μπορούν να είναι είναι οι ακόλουθες:



►Τοποθέτηση διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων και κουφωμάτων



►Τοποθέτηση θερμομόνωσης στη στέγη, στο δώμα ή στο κέλυφος του κτηρίου



►Εγκατάσταση νέου ή αντικατάσταση συστήματος θέρμανσης



Θα υπάρχουν ανώτατες τιμές ανά είδος εργασίας και θα γίνονται έλεγχοι προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο υπερτιμολογήσεων.



►Οι εναλλακτικές λύσεις για ενίσχυση των ιδιοκτητών και τα εισοδηματικά κριτήρια



Έχουν δημιουργηθεί δύο υποπρογράμματα.



Α. Στο πρώτο, μπορούν να ενταχθούν οι ιδιοκτήτες με ατομικό εισόδημα έως 15.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ. Αν πληρούν αυτό το εισοδηματικό κριτήριο (και το ακίνητο θεωρείται επιλέξιμο) θα μπορούν να επιδοτηθούν με το 30% επί του επιλέξιμου προϋπολογισμού.



Β. Στο δεύτερο υποπρόγραμμα εντάσσονται οι ιδιοκτήτες με ατομικό εισόδημα έως 30.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ. Γι' αυτούς, προβλέπεται η χορήγηση δανείου με επιδότηση επιτοκίου. Όπως ανέφερε η υπουργός, η επιδότηση θα είναι πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Εξάλλου, όπως γνωστοποιήθηκε, στόχος του υπουργείου, που βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τράπεζες είναι τα δάνεια να είναι τελικώς άτοκα για όσους θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.



►Όριο προϋπολογισμού-κριτήρια επιλογής.



Για να επιλεγεί μια κατοικία, ο προϋπολογισμός των εργασιών δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ. Επίσης, θα επιλεγούν κατά προτεραιότητα οι κατοικίες που θα εξοικονομούν περισσότερη ενέργεια σε συνάρτηση με το ύψος της επένδυσης.



►Η διαδικασία



Τα βήματα της διαδικασίας έχουν ως εξής:



1) Έλεγχος από ενεργειακό επιθεωρητή ο οποίος θα καθορίζει την ενεργειακή κατηγορία της κατοικίας, τις προτεινόμενες παρεμβάσεις για αναβάθμιση κατά μια τουλάχιστον κατηγορία.



2)Υποβολή αίτησης σε τράπεζα μαζί με τα δικαιολογητικά. Σε περίπτωση που το κτίριο είναι πολυκατοικία, όλες οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν στο ίδιο υποκατάστημα.



3)Έλεγχος των αιτήσεων από την τράπεζα και της επιλεξιμότητας της αίτησης



4)Κατάταξη των αιτήσεων με βάση την εξοικονόμηση ενέργειας και έκδοση της απόφασης έγκρισης των αιτήσεων. Σε αυτό το βήμα ενημερώνεται και ο ιδιοκτήτης του οποίου η αίτηση εγκρίθηκε.



5)Πραγματοποίηση των εργασιών και κατόπιν δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση που συνοδεύεται με δεύτερη έκθεση πιστοποιητικού. Σε αυτό το βήμα πιστοποιείται το κατά πόσον πραγματοποιήθηκε το φυσικό και το οικονομικό αντικείμενο του έργου.



6)Σε όσους έχει εγκριθεί επιδότηση επιτοκίου, γίνεται η εκταμίευση του δανείου αφού προσκομίσει τα τιμολόγια των δαπανών, το δεύτερο πιστοποιητικό ενεργειακής επιθεώρησης. Στους υπόλοιπους που εντάσσονται στο υποπρόγραμμα Β με απευθείας επιχορήγηση, προσκομίζει τα ίδια δικαιολογητικά και πιστοποιείται η υλοποίηση του έργου.



7)Πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος για την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου.



8)Το τελικό στάδιο είναι ο έλεγχος από το ΤΕΜΠΜΕ για τις διαδικασίες πληρωμών.



►Φοροαπαλλαγές



Αναφορικά με τις φοροαπαλλαγές, το πρόγραμμα προβλέπει ότι μπορούν να ωφεληθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ανεξαρτήτως εισοδήματος ή τιμής ζώνης.



Έπειτα από συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, αυξάνεται σε 30% από 20% που ισχύει τώρα, η έκπτωση δαπανών για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, με όριο τα 2.500 ευρώ. Το προηγούμενο όριο ήταν 700 ευρώ.
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=142325
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details