Στα χαρακώματα Κακλαμάνης- Ραγκούσης για τον «Καλλικράτη»

Του Ηλία Μπενέκου

Πόλεμος μεταξύ ΚΕΔΚΕ και υπουργείου Εσωτερικών ξέσπασε με αφορμή τις καταγγελίες του Ν. Κακλαμάνη αναφορικά με την απουσία του Γ. Ραγκούση από τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης για την πορεία του «Καλλικράτη». Ο δήμαρχος Αθηναίων μίλησε για «εμπαιγμό», προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών. Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία δείχνει να επικρατεί στους κόλπους των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, για την υλοποίηση του όλου εγχειρήματος της διοικητικής μεταρρύθμισης.Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο Ν. Κακλαμάνης, επικαλούμενος τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Ραγκούση, ο «Καλλικράτης», παρά τους αρχικούς σχεδιασμούς, δεν αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πριν από τον Μάιο, κάτι που σύμφωνα με τον δήμαρχο δημιουργεί ανησυχία για το κατά πόσο θα εφαρμοσθεί το πρόγραμμα μέχρι τις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου, δεδομένου ότι ακόμη και αν ψηφισθεί το νομοσχέδιο στο τέλος της άνοιξης, θα πρέπει εντός καλοκαιριού να ακολουθήσει και η τροποποίηση του δημοτικού κώδικα, με αποτέλεσμα τα χρονικά περιθώρια να γίνονται ασφυκτικά. Υπό το φως αυτών των εξελίξεων η ΚΕΔΚΕ απηύθυνε νέα πρόσκληση στον υπουργό για συνάντηση την προσεχή Τετάρτη, ενώ άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο διενέργειας έκτακτου συνεδρίου.

Απουσία

Όπως είπε ο κ. Κακλαμάνης, αναφερόμενος στη χθεσινή απουσία του κ. Ραγκούση «εγώ προφορικά δεν ξαναμεταφέρω τίποτα», ενώ έκανε λόγο για «πρωτόγνωρη συμπεριφορά» στα τρία χρόνια που είναι στην Αυτοδιοίκηση. Ακόμη και στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΕΔΚΕ χαρακτηρίζεται ως «προσχηματική η δικαιολογία του κ. υπουργού 'ότι υπήρχε υπουργικό συμβούλιο', για τη μη παρουσία του», αφού, όπως τονίζεται, «αυτό τελείωσε τέτοια ώρα που δεν ήταν απαγορευτική η παρουσία του στο Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ»!Ο κ. Ραγκούσης κάνοντας λόγο για «ακατανόητη και ατυχέστατη» ανακοίνωση, τόνισε ότι την ώρα της συνεδρίασης παρίστατο στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη μεταναστευτική πολιτική στη Βουλή, ενώ κάλεσε τους συντάκτες της να την ανασκευάσουν. Ωστόσο, φουντώνουν τα σενάρια γύρω από το χωροταξικό του «Καλλικράτη» καθώς, παρά τις αρχικές προβλέψεις ότι θα έχει δοθεί στη δημοσιότητα ως το τέλος Φεβρουαρίου, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.Αν και ο υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε τον κ. Κακλαμάνη ότι όσα ακούγονται δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ εξέφρασε την άποψη πως ο σχεδιασμός έχει ήδη ολοκληρωθεί και κάλεσε τον κ. Ραγκούση να το δώσει πριν κλείσει η Βουλή για το Πάσχα.

Υποστήριξη

Ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της οικονομικής υποστήριξης του εγχειρήματος, τονίζοντας πως σε επικοινωνία που είχε για το θέμα με τον υπουργό Οικονομικών, αυτός του διευκρίνισε πως αν δεν έρθει το νομοσχέδιο υπό τη μορφή άρθρων και δεν κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις. Η ΚΕΔΚΕ αποφάσισε χθες να συγκαλέσει για τις 15 Μαρτίου στην Αθήνα κοινή συνάντηση του Δ.Σ. της, των Δ.Σ. των Τοπικών Ενώσεων και των δημάρχων των πρωτευουσών, με στόχο να εξειδικευτούν και να ενισχυθούν οι θέσεις της Αυτοδιοίκησης για τα μεγάλα και ανοικτά ζητήματα του «Καλλικράτη».
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details