Τι προβλέπει το πρόγραμμα του ΔΝΤ

Τι προβλέπει το πρόγραμμα του ΔΝΤ


Τα σενάρια περί προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχουν «φουντώσει». Αξίζει όμως να δούμε τι πραγματικά θα συμβεί αν τελικά η Ελλάδα ζητήσει από το ΔΝΤ οικονομική βοήθεια, ανεξαρτήτως του αν αυτή η βοήθεια έρθει αποκλειστικά και μόνο από το Ταμείο ή υπάρξει συνεργασία με την Κομισιόν και υπάρξουν και διμερείς συμφωνίας δανεισμού.



1. Το ΔΝΤ μπορεί να δώσει στην Ελλάδα το πολύ μέχρι 10 δισ. ευρώ, καθώς η συνεισφορά της χώρας στο Ταμείο είναι περίπου 950 εκατ. ευρώ. Η μέχρι σήμερα πρακτική του ΔΝΤ είναι να δίνει έως και 10 φορές περισσότερα κεφάλαια από τη συνεισφορά των χωρών–μελών του.



2. Το επιτόκιο για το ποσό αυτό θα είναι κυμαινόμενο και εξαρτάται από το ύψος των επιτοκίων που ορίζουν οι κεντρικές τράπεζες. Με τα σημερινά δεδομένα υπολογίζεται ότι το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 3,75%.



3. Η αποπληρωμή του δανείου θα γίνει μεταξύ 3 και 5 χρόνων.



4. Η Ελλάδα δεν μπορεί να διαπραγματευτεί για το πρόγραμμα στο οποίο θα ενταχθεί. Το ΔΝΤ έχει αρκετά προγράμματα. Δύο όμως είναι τα βασικά. Το ένα αφορά μια ανοιχτή γραμμή πίστωσης, που αν θέλει η χώρα «τραβάει» κεφάλαια. Το δεύτερο –που θεωρείται και πιο πιθανό για την περίπτωση της Ελλάδας– δίνει το δάνειο και επιβάλλει τα μέτρα που εκείνο κρίνει απαραίτητα.



5. Στο σκέλος των δημοσιονομικών μέτρων, η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει ήδη λάβει τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα προωθούσε και το Ταμείο.



6. Στο σκέλος, όμως των διαρθρωτικών μέτρων, το ΔΝΤ εκτιμάται πως θα ζητήσει άμεσα αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος, της αγοράς εργασίας, καθώς και την απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων. Επίσης, θα θελήσει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας με πιθανά μέτρα την άρση της μονιμότητας, την προώθηση απολύσεων, τη μείωση των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα κ.λπ.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details