Στα περσινά επίπεδα η τιμή του οβελία

Στα 10 Ευρώ το αρνί και στα 11,5 το κατσίκι Στα περσινά επίπεδα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, παρέμεινε η τιμή πώλησης του πασχαλινού οβελία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Κρεοπωλών Ν. Καρδίτσας κ. Χρήστο Πρίτσα. Οι τιμές λοιπόν του αρνιού και του κατσικιού θα κυμανθούν μεταξύ 10 ευρώ και 11,5 ευρώ το κιλό, αντίστοιχα. Ο κ. Πρίτσας πρόσθεσε ότι εν όψη του Πάσχα προσπαθήσαμε να μειώσουμε τις τιμές και να κρατήσουμε των κόσμο στα μαγαζιά της Καρδίτσας διότι ξέρουμε από κρίση. Ανέφερε ακόμη πως η τροφοδοσία φέτος είναι επαρκής και οι τιμές προσιτές σημειώνοντας πως στόχος είναι η απορρόφηση της ελληνικής παραγωγής κρέατος και ζητώντας από τους καταναλωτές να προτιμήσουν τα ελληνικά ντόπια κρέατα. Ο Πρόεδρος των Κρεοπωλών κατέληξε λέγοντας πως οι παραγγελίες έχουν ξεκινήσει ήδη και συμβούλεψε τους καταναλωτές να προσέχουν τις σφραγίδες των αμνοεριφίων που θα επιλέξουν για το εορταστικό τους τραπέζι.




Με ένα σαφές πλαίσιο για τη σφαγή και τη διακίνηση αμνοεριφίων ενόψει του Πάσχα, που καθιστά συνυπεύθυνους -με συγκεκριμένες ευθύνες- τις αρχές, τους κτηνοτρόφους και τους διακινητές, επιχειρεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να ελέγξει την αγορά, με προφανή στόχο να διασφαλίσει τόσο το εισόδημα των παραγωγών όσο και την κυκλοφορία υγιεινών σφαγίων.



Το συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο αναλύοντάς το με τις αντίστοιχες ευθύνες για τις παραβάσεις, σημειώνει:



* Η σφαγή των ζώων να γίνεται μόνο κατόπιν της ταυτοποίησης των ζώων και αφού φέρουν τις ενδεδειγμένες άδειες μεταφοράς και ενώτια. Σε περίπτωση που εκφορτώνονται ζώα κατά παράβαση, η ευθύνη θα βαραίνει τον εργάτη παραλαβής, την εγκατάσταση, τον κτηνοτρόφο, τον μεταφορέα και τον κτηνίατρο, αν αυτός δεν επιβάλει άμεσα τις προβλεπόμενες ποινές και την απώθηση των ζώων.



* Ο προ σφαγής έλεγχος είναι ουσιαστικά κλινικός έλεγχος και αφορά στην υγιεινή του σφαγίου. Σε περίπτωση μη εφαρμογής, η ευθύνη θα βαραίνει τον τεχνίτη σφαγής, την εγκατάσταση και τον κτηνίατρο.



* Η λειτουργία των σφαγείων θα αρχίζει μόνο αφού οι εγκαταστάσεις επιθεωρηθούν για τις συνθήκες Υγιεινής και τις προϋποθέσεις που επιβάλλουν οι ορθές πρακτικές σφαγής.



* Τα ζώα θα σφάζονται μόνο κατόπιν αναισθητοποίησης. Σε περίπτωση μη εφαρμογής του κανονισμού, η ποινική ευθύνη θα βαραίνει τον εκτελούντα τεχνίτη, την εγκατάσταση και τον κτηνίατρο.



* Η ρυπαρότητα των παραγομενων σφαγίων θα είναι λόγος κατάσχεσης, άλλως σε περίπτωση εξόδου από την εγκατάσταση σφαγίων ρυπαρών, θα βαραίνει τον κτηνίατρο.



* Η διάνοιξη του διαφράγματος των αμνών και η επιθεώρηση της θωρακικής κοιλότητας είναι υποχρεωτική. Αν σφάγια αμνοεριφίων με κλειστό διαφραγμα διαφύγουν εκτός σφαγείου, κατάσχονται και η ευθύνη βαραίνει τους τεχνίτες, την εγκατάσταση και τον κτηνίατρο.



* Η σαφήνεια των σημάνσεων καταλληλότητας και ιχνηλασιμότητας θα είναι σαφής. Σφάγια με κακή σφράγιση θα κατάσχονται και, σε περίπτωση εξόδου του σφαγίου από την εγκατάσταση η ευθύνη θα βαραίνει τον κτηνίατρο.



* Το προβλεπόμενο χρώμα των σφραγίδων θα είναι χρώματος λαμπρό κυανό για σφάγια της Ε.Ε. και καστανό για σφάγια τρίτων χωρών. Συνιστούμε την ανανέωση φθαρμένων σφραγίδων, αργή και σχολαστική εκτέλεση της σφράγισης, αφού πρώτα τα σφάγια κρυώσουν.



* Τα επικίνδυνα υλικά θα συλλέγονται προσεκτικά στις γραμμές παραγωγής, σε ειδικούς κάδους. Σε περίπτωση διαφυγής σπληνών αμνοεριφίων στην αγορά εκτός σφαγείου, η ευθύνη θα βαραίνει την εγκατάσταση παραγωγής, τον φέροντα και τον κτηνίατρο.



* Τα οχήματα μεταφοράς των κρεάτων θα έχουν τον απαιτούμενο βαθμό καθαριότητας και την προβλεπόμενη Κτηνιατρική Άδεια οχήματος σε ισχύ, και σε καμιά περίπτωση τα σφάγια δεν τοποθετούνται στο δάπεδο του οχήματος. Σε περίπτωση παράβασης, η ευθύνη βαραίνει τον φέροντα, την εγκατάσταση και τον κτηνίατρο, αν δεν προβεί σε κυρώσεις και δεν απαγορεύσει τη φόρτωση.



* Τα εμπορικά έγραφα που συνοδεύουν τα κρέατα θα έχουν υπογραφεί από τον κτηνίατρο και θα αναγράφουν καθαρά την προέλευση των σφαγίων. Σε περίπτωση ύπαρξης στην αγορά μη θεωρημένων εμπορικών από τον κρεοσκόπο, η ευθύνη θα βαραίνει τον έμπορο, το σφαγείο και τον κτηνίατρο.



* Στα καταστήματα τα σφάγια είναι μέσα στα ψυγεία ή τις προθήκες προφύλαξης, άλλως συνίσταται παράβαση που βαραίνει τον φέροντα.



* Τα καταστήματα πώλησης φέρουν τις ενδεδειγμένες ταμπέλες, που οφείλουν να είναι συμβατές με το εμπόρευμα.



* Η πώληση κατεψυγμένων σπλάχνων για νωπά είναι παράβαση και βαραίνει το κατάστημα πώλησης. Τα κατεψυγμένα σπλάχνα φέρουν πάντα την ένδειξη της εγκατάστασης κατάψυξης και συσκευασίας, και εν γένει τις προβλεπόμενες σημάνσεις, σε διαφορετική περίπτωση συνίσταται υγειονομική και εμπορική παράβαση που βαραίνει τον φέροντα.



Υπαίθρια σφαγή και ζυγιστικές μηχανές



Στο μεταξύ αίσθηση προκαλεί η αύξηση του φαινομένου της υπαίθριας σφαγής αμνοεριφίων στα μαντριά τις παραμονές του Πάσχα, πρόβλημα που παραδέχονται οι αρμόδιοι αλλά δηλώνουν αδυναμία αντιμετώπισής του, εάν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες για επέμβαση των κτηνιάτρων.



«Η σφαγή εκτός των νόμιμων εγκαταστάσεων απαγορεύεται ρητά και η παραβίασή της θεωρείται κακούργημα…» τονίζεται χαρακτηριστικά.

http://www.karditsanews.gr/?p=16047
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details