τυρί 1000 ευρώ από γάλα Γαιδάρου!!

Κοστίζει 1.000 ευρώ το κιλό και παράγεται από γάλα γαϊδάρου. Ο λόγος για το τυρί που προμηθεύει η φάρμα στην περιοχή Σρέμσκα Μιτρόβιτσα της Σερβίας, η μοναδική στα Βαλκάνια που ειδικεύεται σε αυτού του είδους την τυροκομική παραγωγή.Η φάρμα βρίσκεται στο πάρκο Ζασάβιτσα. Φιλοξενεί 100 γαϊδουράκια, το γάλα των οποίων αποτελεί τη βάση και το κυρίαρχο συστατικό για την παραγωγή προϊόντων όπως σαπούνι, λικέρ και αφρόλουτρο.






Ωστόσο, όπως τονίζει ο επικεφαλής της φάρμας, Σλόμπονταν Σίμπιτς, από το γάλα των γαϊδάρων παράγεται προσφάτως και τυρί!



Ο ίδιος διευκρίνισε ότι κάτι τέτοιο γίνεται μόνο κατόπιν παραγγελίας.



Μέχρι σήμερα, η φάρμα δέχθηκε μία παραγγελία, για την παραγωγή μισού κιλού.



"Το κόστος είναι υψηλό" αναφέρει ο Σλ. Σίμπιτς και προθέτει πως για την παραγωγή ενός κιλού τυριού, χρειάζονται 25 λίτρα γάλα γαϊδάρας.



Ο ίδιος εξηγεί πως η διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας του γάλακτος δεν είναι τόσο απλή όσο ενδεχομένως να ακούγεται.



Μάλιστα, απαιτεί συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, υπομονή και... αγάπη για τα γαϊδουράκια.



Σύμφωνα με τον Σλ. Σίμπιτς, το τυρί από γάλα γαϊδάρας έχει ιδιαίτερη γεύση και δεν περιέχει συντηρητικά.



Αναφορικά με το ενδεχόμενο εξαγωγής του τυριού, ο Σλ. Σίμπιτς υπογραμμίζει πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για κάτι τέτοιο.



Ωστόσο, το καπνιστό τυρί, υπό την επωνυμία "Pule", προωθείται σε διάφορους τουριστικούς οργανισμούς.



Η πρώτη παραγγελία προέρχεται μεν από τη Σερβία, αλλά έχει προορισμό, ως δώρο, το εξωτερικό.



Το πάρκο



Το Πάρκο Ζασάβιτσα, είναι ένας από τους "γηραιότερους" οικολογικούς μη κυβερνητικούς οργανισμούς στη Σερβία και την Ευρώπη.



Δέχεται επισκέπτες, τόσο από τη Σερβία όσο και από το εξωτερικό.



Στο Πάρκο, ξεχωριστό "χρώμα" δίνει το κεντρικό τουριστικό καταφύγιο, μια ξύλινη κατασκευή μ' έναν πύργο, ύψους 18 μέτρων.



(Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

http://4epohes.com/articles/36-2009-04-10-20-26-55/4077-t-1000----
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details