Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής

Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής






Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ





Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή μορφή καρδιακής αρρυθμίας και εμφανίζεται σε περιπτώσεις στις οποίες διαταράσσεται η ηλεκτρική λειτουργία του καρδιακού μυός.



Στην υγιή καρδιά, ο φλεβόκομβος (ο ηλεκτρικός διεγέρτης της καρδιάς) δημιουργεί ένα ηλεκτρικό ερέθισμα στους κόλπους της καρδιάς. Αυτό το ερέθισμα μεταφέρεται στις κοιλίες της καρδιάς, με συντονισμένο τρόπο. Στους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, αντί για ένα μόνο ηλεκτρικό ερέθισμα από τον φλεβόκομβο, δημιουργούνται πολλές μη φυσιολογικές ηλεκτρικές διεγέρσεις σε διάφορα σημεία των κόλπων. Αυτό πυροδοτεί μια γρήγορη και ασυντόνιστη δραστηριότητα των κόλπων της καρδιάς, που προκαλεί ακανόνιστους και γρήγορους παλμούς.




Η κολπική μαρμαρυγή θεωρείται σημαντικό αίτιο νοσηρότητας και θνησιμότητας για περίπου 4,5 εκατομμύρια πολίτες που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν και η κολπική μαρμαρυγή είναι λιγότερο συχνή σε άτομα νεαρής και μέσης ηλικίας, η συχνότητά της αυξάνεται ραγδαία εξαιτίας της προοδευτικής γήρανσης του πληθυσμού, ώστε να αποτελεί αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία. Για την ακρίβεια, παρότι η συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής είναι 0,4-1% στο γενικό πληθυσμό, αυξάνεται με την ηλικία φτάνοντας το 8% σε ανθρώπους ηλικίας 80 ετών και άνω. Στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από στοιχεία ευρωπαϊκής επιδημιολογικής μελέτης, στις οποίες συμμετείχε η χώρα μας (Euroheart Survey 2004), η επίπτωση της κολπικής μαρμαρυγής είναι 2,65% σε άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων.



Διπλάσιος κίνδυνος



Η κολπική μαρμαρυγή διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου και ευθύνεται για το 15% των συνολικών εγκεφαλικών επεισοδίων. Εκτιμάται ότι η κολπική μαρμαρυγή είναι μία από τις τέσσερις παθήσεις που θα εξελιχθούν σε καρδιαγγειακές επιδημίες κατά τον 21ο αιώνα. Οι υπόλοιπες είναι η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και το μεταβολικό σύνδρομο.



Πέρα από τον κίνδυνο που έχει η κολπική μαρμαρυγή για τη ζωή, δυσχεραίνει και σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητα των ασθενών εξαιτίας της αδυναμίας τους να εκτελέσουν τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες.



Ο ασθενής ο οποίος πάσχει από κολπική μαρμαρυγή εμφανίζει συμπτώματα όπως ταχυπαλμία, στηθάγχη, δύσπνοια, κόπωση ή ζάλη. Αλλωστε, η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να διαπιστωθεί μετά την εμφάνιση μιας νοσηρής κατάστασης που συνδέεται με την κολπική μαρμαρυγή, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας.



Η συνολική οικονομική επιβάρυνση για τη δημόσια υγεία φτάνει τα 13,5 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο πλαίσιο μιας μεγάλης ευρωπαϊκής μελέτης, στην οποία συμμετείχε και η χώρα μας, σε πληθυσμό 5.333 ασθενών με κολπική μαρμαρυγή από 35 ευρωπαϊκές χώρες, το μέσο κόστος της εισαγωγής σε νοσοκομείο ασθενούς με κολπική μαρμαρυγή υπολογίστηκε σε 1.363 ευρώ στην Ελλάδα, και 5.252, 2.322, 6.360 και 6.445 ευρώ για τις χώρες Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Ολλανδία, αντίστοιχα. Η περίθαλψη των νοσηλευόμενων ασθενών και οι παρεμβατικές διαδικασίες αποτελούν τις κύριες πηγές κόστους και σε αυτές αποδόθηκε περισσότερο από το 70% του συνολικού ετήσιου κόστους και στις πέντε χώρες.



Η αντιμετώπιση



Η αντιμετώπιση των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή και παθήσεις που συνδέονται με αυτήν αποτελεί, επομένως, μια μεγάλη πρόκληση. Η θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής έχει τρεις βασικούς στόχους: α) την αποκατάσταση του φυσιολογικού φλεβοκομβικού ρυθμού, β) τον έλεγχο της καρδιακής συχνότητας και γ) την πρόληψη της δημιουργίας θρόμβων, με κύριο σκοπό τη μείωση των συμπτωμάτων από την αρρυθμία, τη μείωση των επιπλοκών από το καρδιαγγειακό σύστημα και άρα τη μείωση νοσηρότητας και θνητότητας. Η αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να γίνει με φαρμακολογικές και μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις.



Η φαρμακευτική θεραπεία με αντιαρρυθμικά φάρμακα εξακολουθεί να είναι η πρώτη επιλογή. Ωστόσο, τα φάρμακα αυτά σχετίζονται με σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και είναι τοξικά για διάφορα όργανα, όπως τον θυρεοειδή και τους πνεύμονες.



Για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια παρουσιάζεται νέα ουσία για την αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής με αποδειγμένο όφελος στη νοσηρότητα και επιβίωση των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή. Η δρονεδαρόνη είναι μια συγγενής ουσία με την αμιωδαρόνη, όμως η δομή της έχει τροποποιηθεί ώστε να μην περιέχει τη ρίζα ιωδίου που περιέχει η αμιωδαρόνη. Οι μέχρι σήμερα κλινικές μελέτες δεν έχουν δείξει τοξικότητα της δρονεδαρόνης στον θυρεοειδή ή στον πνεύμονα, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα με την αμιωδαρόνη.



Νέες μελέτες



Μια από τις σπουδαιότερες κλινικές μελέτες στο χώρο της κολπικής μαρμαρυγής μόλις ολοκληρώθηκε, με σημαντικά νέα δεδομένα την αντιμετώπιση της νόσου. Η μελέτη ΑΤΗΕΝΑ (4.628 ασθενείς, 37 χώρες, με συμμετοχή και της Ελλάδας) είναι η μεγαλύτερη μελέτη για την εκτίμηση νοσηρότητας και θνησιμότητας σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή υπό αγωγή σε δρονεδαρόνη. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η δρονεδαρόνη μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακών αιτίων και κατά 45% τον κίνδυνο θανάτου εξαιτίας αρρυθμιών. Επίσης, η δρονεδαρόνη μείωσε κατά 28% το χρόνο νοσηλείας των ασθενών όπως και κατά 35% το συνολικό διάστημα νοσηλείας λόγω καρδιαγγειακών αιτιών.



Συνεπώς, οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή έχουν βάσιμους λόγους να ελπίζουν ότι στο μέλλον η φαρμακευτική αντιμετώπιση της πάθησής τους θα τους εξασφαλίσει καλύτερη ποιότητα ζωής, λιγότερες νοσηλείες και καρδιαγγειακές επιπλοκές από την αρρυθμία τους. Η δρονεδαρόνη αναμένεται να εγκριθεί και να κυκλοφορήσει στη ελληνική αγορά σε έναν χρόνο.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details