Ρήξη της κυβέρνησης με συνδικάτα και αριστερά για Ασφαλιστικό

Σε ρήξη με τα συνδικάτα, την κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ και σε πόλεμο με τα κόμματα της αριστεράς οδηγούν οι προχθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67. Ταυτόχρονα η "εκποίηση περιουσίας" για να καταβληθούν οι συντάξεις το 2010, όπως υπέδειξε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και οι δομικές αλλαγές που οδηγούν σε μείωση συντάξεων διαμορφώνουν συνθήκες κοινωνικής σύγκρουσης, μεγαλύτερης της αντίστοιχης περιόδους Γιαννίτση, καθώς από τα περίφημα τρία προεκλογικά "δεν" της κυβέρνησης, τα δύο έχουν ήδη αναιρεθεί.



Ήδη από χθες οι επιστημονικοί συνεργάτες του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, Σάββας Ρομπόλης και Γιώργος Ρωμανιάς, δήλωσαν ευθαρσώς ότι δεν έχει νόημα η συνέχιση του διαλόγου στην επιστημονική επιτροπή, καθώς εκτός των εξαγγελιών δρομολογείται η μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Θύμα των τελευταίων εξελίξεων και ο (υπουργός "άνευ χαρτοφυλακίου" πλέον) Αν. Λοβέρδος που αδειάστηκε "δύο φορές σε μία ημέρα (από Γ. Παπακωνσταντίνου αρχικά και τον πρωθυπουργό αργότερα) έδειχνε παρ' όλα αυτά χθες αρκετά ευχαριστημένος από τις εξελίξεις, δηλώνοντας ότι "στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τα μέτρα...".




"Τα τίναξαν όλα στον αέρα..."



"Οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες τίναξαν τον διάλογο στον αέρα. Άλλα συζητούσαμε και άλλα βγήκε και είπε ο κ. Παπανδρέου", τόνισε χθες ο Γ. Ρωμανιάς και πρόσθεσε ότι "ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι ανεβάζει τα όρια ηλικίας εξαιτίας του προσδόκιμου ζωής. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι μειώνονται οι συντάξεις αλλά θα έχει και αρνητικές επιπτώσεις στην ανεργία". Αναφερόμενος στον υπουργό Εργασίας τόνισε: "Κατανοώ και τη δύσκολη θέση του κ. Λοβέρδου καθώς χτες τον άδειασαν διαδοχικά ο υπουργός Οικονομικών και ο πρωθυπουργός. Ο πρώτος με την απόρριψη της πρότασης για τον νέο φόρο για το ασφαλιστικό και ο δεύτερος με τις εξαγγελίες του για αύξηση των ορίων ηλικίας". Τέλος ανάφερε ότι "δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε να πουλήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία περιουσιακά τους στοιχεία για να καλύψουν τις ανάγκες τους".







Καθοριστική η απεργία στις 10 Φλεβάρη



Πάντως οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες φαίνεται να προκαλούν σοβαρή κρίση και μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα που κατά πλειοψηφία πρόσκειται στην κυβέρνηση. "Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις μας. Γι' αυτό άλλωστε αποφασίστηκε και η 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στις 10 Φλεβάρη. Τα μέτρα δεν θα είναι τα τελευταία και ως εκ τούτου, και για αυτά, αλλά και για τη συνέχειά τους, η συμμετοχή στην απεργία και τις συγκεντρώσεις της επόμενης Τετάρτης είναι καθοριστική για τις εξελίξεις. Ο λόγος τώρα είναι στους εργαζόμενους", σημείωσε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρου. Η ΑΔΕΔΥ θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ σε 24ωρη απεργία προχωρούν επίσης στις 10 Φλεβάρη οι ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.







Παναγόπουλος: Πέρασαν την κόκκινη γραμμή



Ο πρόεδρος ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος υποστήριξε χθες ότι "για τους εργαζόμενους έπεσε πλέον ένας απαγορευτικός τοίχος - η κόκκινη γραμμή, που ήταν το όχι στην αύξηση των ορίων ηλικίας. Είμαστε αντίθετοι. Δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα για τη βιωσιμότητα του συστήματος», σημειώνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Μάλιστα επισημαίνει: «λυπάμαι βαθύτατα γιατί η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση υποχώρησε στα θέλω των αγορών, όμως οι ανάγκες των ανθρώπων είναι πολύ ισχυρές και θα εκφραστούν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις».
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details