Μπήκαμε στην βασιλότρυπα!!

Μπήκαμε στην βασιλότρυπα!!

(ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΠΗΛΑΙΟΥ)
Στις 15 Φεβρουαρίου 2010, ο Παπαμιχαήλ Γεώργιος, η Μαρία Τσιλαλή και ο Νικόλαος Καλημέρης επισκέφθηκαν το σπήλαιο Βασιλότρυπα που βρίσκεται ανάμεσα στο Νέο Μοναστήρι και τα Βρυσιά Φαρσάλων.

Το σπήλαιο βρίσκεται περί της 2 ώρες πεζοπορία από το χωριό Βρυσιά και η ανάβαση αρκετά δύσκολή. Ακόμα πιο δύσκολη η ανεύρεση του σπηλαίου αφού η θέση του είναι τέτοια που και κοντά όταν φθάσεις στα 5 μέτρα είναι σχεδόν αδύνατο να το αντιληφτείς!

Το πέρασμα-είσοδος είναι τοξοειδές και αρκετά χαμηλό , και περνάς μόνο σκυφτός. Στον πρώτο θάλαμο αντικρίζει κανείς σταλακτίτες που δεν ξεπερνούν τους 10 πόντους αρκετό φερτό υλικό στο έδαφος από ζώα αλλά και από νυχτερίδες πού λόγω εποχής δεν υπήρχαν !

Ο πρώτος θάλαμος είναι εντυπωσιακός από το μέγεθος και μόνο αφού ενδεικτικά αναφέρω ότι εύκολα θα χωρούσαν τουλάχιστον δύο μεγάλα φορτηγά! Αριστερά τις πρώτης αίθουσας υπάρχουν δύο διάδρομοι που δείχνουν ότι το σπήλαιο συνεχίζεται και μάλιστα είναι ορατό για 10-15 μέτρα με τον λιγοστό φωτισμό που διαθέταμε! Αριστερότερα υπάρχει μια σχισμή όπου επιχείρησε ο Παπαμιχαήλ να περάσει αντικρίζοντας ακόμα μια αίθουσα και παρακλάδια αυτής!

Από την είσοδο και δεξιά υπάρχουν δύο μεγάλες αίθουσες . Και στις δύο υπάρχουν αρκετά παρακλάδια και πολλά σημεία συσσωρεύσεις αλάτων αλλά και μικρών σταλακτιτών!!

Σε μία από αυτές τις αίθουσες είναι εμφανή η κατάπτωση της οροφής από κάποιο γεωλογικό φαινόμενο. Επίσης σε αυτές της αίθουσες το έδαφος φαίνεται να είναι κούφιο από κάτω και διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ένα βάραθρο το οποίο κάποιος , βοσκός προσπάθησε να το βουλώσει ρίχνοντας πέτρες!

Γενική διαπίστωση μας είναι ότι το σπήλαιο είναι ζωντανό και αρκετά μεγάλο!! Επίσης σίγουρο είναι ότι το σπήλαιο ήταν κατοικήσιμο(βλέπε Τσουκνίδα)!!

Δεξιά στην πρώτη αίθουσα ανακαλύψαμε βραχογραφίες που χρήζουν περαιτέρω έρευνα!!

Επόμενη μας κίνηση είναι να στείλουμε υλικό στην σπηλαιολογική εταιρία Ελλάδος!

Δείτε μερικώς το φωτογραφικό υλικό!!



(Η ΕΙΣΟΔΟΣ)
 
( στην πρώτη αίθουσα)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(χωρίς φώς στο βάθος η είσοδος)
 
 
 
 
 
 
 
 
 








Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details