130.000 απολύσεις έως τον Ιούνιο από μικρομεσαίες επιχειρήσεις


Στα όρια του πανικού βρίσκονται πλέον μικρομεσαίοι και επαγγελματίες. Ο τζίρος καταρρέει και οι 44 ημέρες των εκπτώσεων είναι απολύτως ενδεικτικές αυτού, η ρευστότητα ειδικά σε αυτή την κατηγορία των επιχειρήσεων είναι ανύπαρκτη και «η αγορά έχει στεγνώσει». Σύμφωνα με πληροφορίες, έρευνα της εταιρείας Μarc που έγινε για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ περιλαμβάνει ορισμένα εξαιρετικά ανησυχητικά ευρήματα. Ως τον Ιούνιο προβλέπεται ότι στην κατηγορία των μικρομεσαίων (με ως 50 απασχολουμένους) θα απολυθούν περί τους 130.000 εργαζομένους, ενώ όσοι εργαζόμενοι αποχωρούν δεν αντικαθίστανται. Επίσης, περίπου το 80% των επιχειρήσεων είχαν μείωση πωλήσεων στη διάρκεια του 2009 ( «ήμουν τυχερός πέρυσι είχα μείωση πωλήσεων μόνο 5,5% » έλεγε παράγοντας των μικρομεσαίων) ενώ υπάρχουν κλάδοι, όπως των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, των επίπλων και του οικιακού εξοπλισμού που για έξι μήνες του 2009 είχαν μείωση πωλήσεων από 15% ως 24%, αλλά και οι προβλέψεις των ερωτηθέντων για την περίοδο των επομένων μηνών δεν είναι καθόλου αισιόδοξες.




Σε αυτό το σκηνικό της όλο και βαθύτερης με το πέρασμα των εβδομάδων ύφεσης της ελληνικής αγοράς προστίθεται η πορεία των χειμερινών εκπτώσεων, που ήταν καταστρεπτική σε αρκετές περιπτώσεις. Τις πρώτες εβδομάδες του 2010 ήλθαν τα πρώτα κακά μηνύματα για την πορεία του τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων, ωστόσο εβδομάδα με την εβδομάδα η κατάσταση επιδεινωνόταν. Οι έμποροι στην προσπάθειά τους να ρευστοποιήσουν τα αποθέματα και να «ξεστοκάρουν» αύξησαν τα ποσοστά των εκπτώσεων- δεν έλειψαν μάλιστα και επιχειρήσεις με ποσοστά εκ πτώσεων άνω του 50%, ενώ αρκετές μικρές εμπορικές επιχειρήσεις το πρώτο δίμηνο του χρόνου «ξεπούλησαν» και έκλεισαν- αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η μείωση του τζίρου των εκπτώσεων κυμάνθηκε από 15% ως 20% κατά μέσο όρο έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.



Οι υποχρεώσεις φυσικά «τρέχουν» και η «θάλασσα» των μεταχρονολογημένων επιταγών μεγαλώνει. Μία ακόμη ένδειξη της κατάστασης που επικρατεί είναι η αισθητή μείωση της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων από τις αρχές του 2010.



Το γενικότερο κλίμα ανασφάλειας από τη δημοσιονομική κρίση και την επιβολή σκληρών οικονομικών μέτρων είναι προφανές και, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, θα επιδεινώσει το ήδη άσχημο κλίμα. Αρκετοί εξάλλου υποστηρίζουν ότι τον λόγο έχουν πλέον τα «κανόνια»...



Το Βήμα
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details