Σκυθρωπά γενέθλια


Συμπληρώνονται σήμερα οι πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης Γ.Α. Παπανδρέου. Η πιο επιεικής κριτική κάνει λόγο για "αρρυθμίες", καθώς η ορμή των πρώτων ημερών χαρακτηρίστηκε από αντιφατικές ενέργειες, ακόμη και παλινωδίες. Πιο χαρακτηριστική, η εικόνα που εμφάνισε η κυβέρνηση στο κρίσιμο θέμα της αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης. Αναγκάστηκε η ίδια να ανασκευάσει τα περί χρεωκοπίας.




Η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με τις προεκλογικές εξαγγελίες της. Αποδείχθηκε ανέτοιμη να παρουσιάσει στοιχειώδες σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά και πολιτικά ανεπαρκής στο να διεξαγάγει διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. για την έξοδο από την κρίση.



Η κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι βαθιά και σφραγίζεται από τη χρεωκοπία του αναπτυξιακού μοντέλου. Η αντιμετώπισή της προϋποθέτει σχεδιασμό με ορίζοντα δεκαετίας. Αντ' αυτού, βλέπουμε η χώρα να σέρνεται σε τριετή αυστηρή εποπτεία. Κι ακόμα είμαστε στην αρχή.



Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση δείχνει να απολαμβάνει μια ιδιότυπη περίοδο χάριτος. Οι δημοσκοπήσεις αναπαράγουν τα αποτελέσματα των εκλογών και το ΠΑΣΟΚ διατηρεί ακόμη αποθέματα προσδοκιών για τους πολίτες. Η εικόνα αυτή, όμως, μπορεί να αποδειχθεί κακός σύμβουλος για το Μαξίμου, που θεωρεί ότι μπορεί να κυβερνά με επικοινωνιακά τεχνάσματα.



Οι πολίτες παρακολουθούν, δεν έχουν ακόμη πειστεί για την αναγκαία ένταση των αντιδράσεων, αφού άλλωστε δεν έχει αποκρυσταλλωθεί επισήμως η κυβερνητική πολιτική και, κυρίως, δεν έχει αρχίσει να εφαρμόζεται, ώστε οι πολίτες να βιώσουν τις επιπτώσεις.



Οι επόμενοι μήνες θα αποδειχθούν κρίσιμοι για την αποτελεσματικότητα, ίσως και τη βιωσιμότητα του κυβερνητικού σχήματος. Η εικόνα των δημοσκοπήσεων δεν είναι παγωμένη. Σε κάθε σπίτι, σε κάθε παρέα, η ανησυχία μεγαλώνει. Η διαχείρισή της δεν μπορεί να γίνει μέσω της... ηλεκτρονικής διαβούλευσης!



Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελπίζει για πολύ στα προβλήματα της αντιπολίτευσης, και μάλιστα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι αντιδράσεις των πολιτών δεν θα είναι υποκινούμενες, αλλά αυθεντικές. Συνεπώς μπορεί να είναι και ανεξάρτητες από τις πρωτοβουλίες και, βεβαίως, τις σκοπιμότητες των κομμάτων.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details