στην γωνία ο πολίτης..


Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες είναι οι φήμες (γιατί μόνο για τέτοιες μιλάμε ως σήμερα) για το νέο εκλογικό νόμο που σχεδιάζει να προτείνει η Κυβέρνηση. Πρόκειται για το γνωστό “γερμανικό σύστημα” με 160 μονοεδρικές περιφέρειες και 140 περιφερειακούς βουλευτές, που θα διορίζονται (ως προς τη σειρά εκλογής τους) σε επίπεδο (νέας) περιφέρειας. Εκτός από τη γνωστή κριτική, ότι δηλαδή δημιουργούνται βουλευτές δυο ταχυτήτων, υπάρχουν ισχυροί αντίλογοι, που η Κυβέρνηση οφείλει όχι μόνο να τους λάβει υπόψη της, να δώσει επ’ αυτών πειστικές απαντήσεις και -όπου χρειαστεί- να αντικαταστήσει τις επίμαχες προτάσεις με άλλες.




Τα επιχειρήματα περί μείωσης του ρόλου που σήμερα διαδραματίζουν εξωπολιτικά κέντρα επιρροής (κυρίως Μέσα Ενημέρωσης και επιχειρηματικά συμφέροντα που χρηματοδοτούν υπόγεια πολιτικές εκστρατείες) είναι κατ’ αρχήν πειστικά. Το μοντέλο που φέρεται να προτείνει ο κ. Παπανδρέου πράγματι μειώνει αυτή την παθογένεια (δεν την εξαλείφει, πάντως).



Ωστόσο, δημιουργεί ένα μείζον πρόβλημα, ασφαλώς σημαντικότερο από εκείνα που -θεωρητικά- εξαλείφει. Δεν αναφέρομαι στο ότι καθιστά τα πολιτικά κόμματα απολύτως αρχηγικά, καθώς στο γερμανικό σύστημα προβλέπεται ακύρωση εκλογής σε περίπτωση που ένας υποψήφιος αποτελεί προσωπική επιλογή του αρχηγού κι όχι προϊόν εσωκομματικών δημοκρατικών διαδικασιών. Δηλαδή, τα μέλη των κομμάτων θα αποφασίζουν τη σειρά εκλογής των υποψηφίων βουλευτών, και ο πολίτης που δεν θεωρεί ότι πρέπει να ενταχθεί σε ένα κόμμα, απλώς και μόνο θα αποφασίζει ποιο κόμμα επιλέγει, χωρίς να έχει ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ στα πρόσωπα που θα τον αντιπροσωπεύουν στο Κοινοβούλιο.



Παραβλέπω ότι τα ελληνικά πολιτικά κόμματα -χωρίς εξαίρεση- απέχουν πάρα πολύ από το να χαρακτηριστούν δημοκρατικά στην εσωτερική κομματική τους δουλειά, καθώς καλόπιστα πιστεύω ότι το προτεινόμενο εκλογικό σύστημα θα τα ωθήσει να εκδημοκρατιστούν. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό είναι περισσότερο ευσεβής πόθος και λιγότερο ρεαλιστική πρόβλεψη. Ας είναι. Παραμένει ωστόσο αναπάντητο το ερώτημα ΠΟΙΟΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΡΟΛΟ ΘΑ ΠΑΙΖΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΕΝΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ. Σε αυτό η Κυβέρνηση, ως εισηγήτρια του συγκεκριμένου εκλογικού συστήματος, οφείλει μια πειστική και κυρίως δημοκρατική απάντηση…
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details