Πρωτοφανής τοκογλυφία σε βάρος της Ελλάδας


Πρωτοφανείς διαστάσεις, τουλάχιστον για την εποχή ευρώ, λαμβάνει η τραπεζική κερδοσκοπία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο δανείζεται με αστρονομικά επιτόκια (6,22% για πενταετή διάρκεια). Ενώ τον τελευταίο καιρό όλοι στην αγορά μιλούσαν για προβληματική ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, "ξαφνικά", οι τράπεζες, ξένες και εγχώριες, "βρήκαν" και προσέφεραν περί τα 25 δισ. ευρώ στο ελληνικό κράτος (πάνω από το 10% του ΑΕΠ της χώρας) για να αγοράσουν τα καινούργια ομόλογα που εξέδωσε το τελευταίο.


Προφανώς, το τοκογλυφικό επιτόκιο που διαμορφώθηκε στο βιβλίο προσφορών (6,22% ή mid-swaps συν 350 μονάδες βάσης, με την οριστική τιμολόγησή του πάντως να αναμένεται για σήμερα) βοήθησε τους τραπεζίτες να "βρουν" ρευστό, αν και θεωρείται από παρατηρητές της αγοράς πως κάποιες από αυτές τις προσφορές ήταν εικονικές. Δηλαδή ότι υποβλήθηκαν "εκ του ασφαλούς" δεδομένου ότι γνώριζαν εκ των προτέρων ότι δεν θα γίνονταν όλες δεκτές (αν συνέβαινε το αντίθετο, αυτό θα δυσκόλευε τον περαιτέρω δανεισμό με ακόμη επαχθέστερους όρους, αφού το κράτος θα έδειχνε πως "καίγεται" για κεφάλαια και με επιτόκιο "όσο όσο"). Η κερδοσκοπία αυτή των τραπεζών φαίνεται πάντως να ικανοποίησε τους επενδυτές του χρηματιστηρίου (άλλωστε, προκύπτει όφελος για τις τράπεζες) και ο γενικός δείκτης αυξήθηκε κατά 2,81%.





Εν μέσω αυτού κλίματος, τα spreads έπεσαν για τα δεκαετή ομόλογα από τα επίπεδα των 318 μονάδων της Παρασκευής (αν και κινήθηκαν εκ νέου πάνω από τις 300 μονάδες), ενώ σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα κυμάνθηκαν και για τις υπόλοιπες διάρκειες. Ειδικά δε στα ομόλογα τριετούς διάρκειας κινήθηκαν ιδιαίτερα υψηλά, στις 375 μονάδες, κάτι που από τους επαΐοντες ερμηνεύεται ως εκτίμηση της αγοράς πως η επόμενη έκδοση θα αφορά ομόλογα τριετούς διάρκειας.



Αναλυτικότερα, σε ιστορικά υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκαν οι προσφορές (25 δισ. ευρώ) στη χθεσινή κοινοπρακτική έκδοση των 5ετούς διάρκειας ομολόγων που πραγματοποίησε το ελληνικό Δημόσιο, αντλώντας 8 δισ. ευρώ. Περισσότεροι από 300 ξένοι θεσμικοί συμμετείχαν, καλύπτοντας το 80% της έκδοσης, ενώ οι Έλληνες κάλυψαν περί το 20% της έκδοσης. Το ελληνικό Δημόσιο επιβαρύνθηκε από την αύξηση των επιτοκίων περί τα 750 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι το αμέσως προηγούμενο (κοινοπρακτικό και αυτό) ομολογιακό δάνειο πενταετούς διάρκειας (με ημερομηνία έκδοσης 07/04/2009) είχε επιτόκιο 4,988% και τότε είχαν προσφερθεί περί τα 10,5 δισ. ευρώ.



Οι τράπεζες-ανάδοχοι έλαβαν προμήθεια από 1 έως 1,5 εκατ. ευρώ η καθεμία ή συνολικά 6 έως 8 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνοντας να υπάρξει διασπορά και να καλυφθεί η έκδοση από όσο το δυνατόν περισσότερους επενδυτές, ώστε να ηρεμήσει το κλίμα περί χρεοκοπίας, αφού η συγκυρία για την Ελλάδα είναι τον τελευταίο καρό πολύ κακή, καθώς σε ξένα ΜΜΕ αναφέρεται σχεδόν καθημερινά ότι η χώρα θα εξέλθει της ζώνης του ευρώ.



Η έκδοση θεωρήθηκε από Έλληνες και ξένους οικονομικούς παρατηρητές κρίσιμη, διότι πραγματοποιήθηκε σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία, καθώς λόγω και των αρνητικών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα, το spread είχε εκτιναχθεί έως τις 318 μονάδες βάσης ενώ τα CDS (Credit Default Swaps: ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις βραχυπρόθεσμες περιόδους) είχαν εκτιναχθεί έως τις 450 μονάδες βάσης στο έτος, στις 360 μονάδες στην 5ετία και έως τις 330 μονάδες βάσης στη 10ετία. Άλλωστε, η παρουσία 6 αναδόχων καταδεικνύει και την κρισιμότητα της έκδοσης και από αυτούς, η Morgan Stanley και η Goldman Sachs απευθύνθηκαν ακόμη και σε pension funds του εξωτερικού (συνταξιοδοτικά ταμεία), και σε αμοιβαία κεφάλαια που διαχειρίζονται οι ίδιοι αυτοί οίκοι. Σημειώνεται ακόμη, ότι ξένες τράπεζες, όπως οι HSBC, Shroders και BNP, συνέστησαν αγορές των 5ετών ομολόγων καθώς τα θεώρησαν μεγάλη ευκαιρία.

Για την έκδοση ορίστηκαν ως κύριοι ανάδοχοι οι Credit Suisse Group, Deutsche Bank AG (η τράπεζα που εξομοίωνε πρόσφατα την Ελλάδα με την Αργεντινή πριν την πτώχευση) Eurobank EFG, Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley και National Bank of Greece.



Υπενθυμίζεται, ότι η ελληνική οικονομία αξιολογείται με "A2" από τη Moodys και με "BBB+" από τις Standard & Poors και Fitch.



Από την πλευρά της, η Moodyʼs Investors Service σχολίασε τη σημασία του "καλού" αποτελέσματος της έκδοσης του ελληνικού 5ετούς ομολόγου, με δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών στο Reuters. Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι η χθεσινή έκδοση δεν μεταβάλλει τις προοπτικές αξιολόγησης της οικονομίας της χώρας. Ωστόσο, στελέχη της Moodys τόνισαν ότι η πώληση του 5ετούς ομολόγου καταδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι με βεβαιότητα σε θέση να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της το 2010 και ότι είναι κρίσιμης σημασίας να εφαρμόσει η χώρα το δημοσιονομικό πρόγραμμα σταθερότητας.



Εξάλλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε όνειδος και δείγμα απίστευτης υποκρισίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το γεγονός ότι η τελευταία, τη στιγμή που το ελληνικό Δημόσιο "λεηλατείται με ληστρικά επιτόκια δανεισμού" που ξεπερνούν το 6%, παρέτεινε το ειδικό προνομιακό καθεστώς στήριξης των ελληνικών τραπεζών (χαριστικό επιτόκιο 1% με ενέχυρο τα -κατά τα άλλα "αφερέγγυα"- ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου).

Παναγόπουλος Θάνος http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=519633
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details