Σύσταση διατροφικού «Τειρεσία» και «αγροτικού» ΣΔΟΕ

Περιορισμό στο κέρδος των χονδρεμπόρων, σε ποσοστό 30% έως 35% και των λιανεμπόρων, σε ποσοστό 60%, στην πώληση νωπών και μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων (π.χ. οπωροκηπευτικά, γαλακτοκομικά, όσπρια, ρύζι, ντοματοειδή κ.ά.) επιδιώκει να βάλει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), με νομοσχέδιο που αναμένεται να προωθήσει τον Απρίλιο στη Βουλή.





Στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι να μειωθεί η τελική τιμή των αγροτοδιατροφικών προϊόντων στο ράφι, ώστε να ανακουφιστεί η τσέπη των καταναλωτών και να προστατευτεί το αγροτικό εισόδημα.



Τη θεσμική αυτήν παρέμβαση για τον έλεγχο και την οργάνωση της αγοράς -στην οποία προβλέπεται η σύσταση διατροφικού «Τειρεσία», αλλά και «αγροτικού» ΣΔΟΕ- ανακοίνωσε χτες, μεταξύ άλλων, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Ζάππειο, μετά την ολοκλήρωση της διημερίδας του κοινωνικού διαλόγου για τη γεωργία.



Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι σε συνεργασία και με το υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας θα υιοθετηθούν νέες αγορανομικές διατάξεις, οι οποίες, μαζί με το νομοσχέδιο για τον έλεγχο της αγοράς, θα επιδιώξουν η τιμή καταναλωτή στο ράφι να μην υπερβαίνει την τιμή παραγωγού, σε επίπεδα πάνω του 100%.



Μάλιστα, η κ. Μπατζελή ανακοίνωσε ότι στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που θα προβλέπουν τη μείωση του αριθμού των μεσαζόντων στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, από το χωράφι μέχρι το ράφι.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details