Σοσιαλιτικές τιμές στην ΔΕΗ

Το έδαφος για αύξησεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος από το 2011 και μετά προετοιμάζει ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ, Α. Ζερβός, με την κυβέρνηση να γνέφει συγκαταβατικά.





Μιλώντας στην Κοζάνη ο κ. Ζερβός επανέλαβε την τοποθέτησή του στη Βουλή λέγοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της επιβάρυνσης της ΔΕΗ από το 2013 με περίπου 1,3 δισ. ευρώ για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς με την τεράστια αυτή επιβάρυνση “ή θα φαλιρίσει η ΔΕΗ ή θα πρέπει να αυξηθούν τα τιμολόγια”.




Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη, πρόσφατα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυξήσεων από το 2011 και μετά επισημαίνοντας: “Μένουμε στις προγραμματικές μας δηλώσεις για πάγωμα τιμολογίων των ΔΕΚΟ το 2010, αλλά πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι τα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ είναι από τα φθηνότερα στην Ευρώπη και υπάρχει ανάγκη για ορθολογικοποίησή τους”. Είχε επίσης αναφέρει ότι το κόστος των ρύπων θα επιφέρει αυξήσεις στα τιμολόγια, της τάξεως του 30% ετησίως, από το 2014 και μετά.



Πάντως, το θέμα της “αναδιάρθρωσης” των τιμολογίων έχει τεθεί στον κ. Ζερβό και από τη ΓΕΝΟΠ, που επισήμανε ότι από τις 32 κατηγορίες τιμολογίων της επιχείρησης σήμερα μόνο οι 5-6 καλύπτουν το κόστος τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ζερβός είχε δηλώσει ότι θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση επιβολή της ρήτρας καυσίμου από 1/1/2010.



Ο επικεφαλής της ΔΕΗ αναφέρθηκε στο “ιδιαίτερα ρευστό περιβάλλον” που κινείται τα τελευταία χρόνια η ΔΕΗ, με κάμψη της ζητησης-κατανάλωσης ηλεκτρισμού λόγω της ύφεσης, πιέσεις των ανταγωνιστών και συγκυριακά φετινά κέρδη “που δεν επιτρέπουν εφησυχασμούς”.



Επιπλέον ο κ. Ζερβός ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην άμεση προκήρυξη του διαγωνισμού για την Πτολεμαΐδα 5 και η ανάθεσή της στον ανάδοχο θα γίνει με την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής μελέτης και τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, σημειώνοντας, πάντως, ότι επιβάλλεται να προχωρήσουν το συντομότερο οι απαλλοτριώσεις. Ανήγγειλε επίσης ότι η θέση της ΔΕΗ για τη δημιουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας Μελίτη 2 παραμένει αταλάντευτη, όμως πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα του ορυχείου της Βεύης από την πολιτεία.



Διαβεβαίωσε ότι ο λιγνίτης θα παραμείνει για πολλά ακόμη χρόνια το “εθνικό καύσιμο”, αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι η ομαλή τροφοδοσία των νέων λιγνιτικών μονάδων θα πρέπει να είναι πλήρως εξασφαλισμένη, ενώ μεταξύ άλλων σημείωσε ότι σύντομα θα τεθούν εκτός λειτουργίας ορισμένες από τις παλαιότερες και πλέον ρυπογόνες μονάδες στην περιοχή, ξεκινώντας από την Πτολεμαΐδα 1.



Παράλληλα, εξήγγειλε “άμεσα μέτρα υπέρ του περιβάλλοντος, της απασχόλησης και της ανάπτυξης και ευημερίας” της δυτικής Μακεδονίας και αναφέρθηκε στις επενδύσεις ΑΠΕ στην περιοχή.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details