παρατείνεται η ψηφιοποίηση


Μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2010 παρατείνεται η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων για τους Έλληνες αγρότες και κατ' επέκταση από το ίδιο διάστημα θα αρχίσει και η καταβολή των σχετικών αγροτικών ενισχύσεων στους δικαιούχους, σύμφωνα με ανακοίνωση της ευρωπαίας επιτρόπου για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη , Μάριαν Φίσερ Μπόελ
Σύμφωνα με την Μπόελ τα αγροτεμάχια που δεν θα έχουν έως τότε ψηφιοποιηθεί θα εξαιρεθούν από τυχόν πληρωμές για το έτος 2009. Όπως υποστηρίζει η ανακοίνωση της Ε.Ε. η κατάθεση αιτήσεων πληρωμής από τους Έλληνες αγρότες μέσω των συνεταιριστικών τους οργανώσεων έχει καθυστερήσει και έτσι η πληρωμή των άμεσων κοινοτικών ενισχύσεων προς την Ελλάδα θακαθυστερήσει επίσης.





Αυτό διότι με βάση την νομοθεσία, οι πληρωμές μπορούν να ξεκινήσουν μόνον όταν έχουν διενεργηθεί όλοι οι έλεγχοι, συμπεριλαμβανομένων των διασταυρώσεων. Τα προβλήματα εμφανίζονται να προκαλούνται από καθυστερήσεις στην εγγραφή της επακριβούς τοποθεσίας των μεμονωμένων αγροτεμαχίων στο νέο σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων το οποίο χρησιμοποιείται για πρώτη φορά φέτος στην Ελλάδα.



Σύμφωνα με την Ε.Ε. με την ολοκλήρωση των ελέγχων θα ξεκινήσουν οι πληρωμές προς τους αγρότες για τα αγροτεμάχια που έχουν ψηφιοποιηθεί και ελεγχθεί. Η παράταση αυτή, τονίζεται ότι “αποτελεί απόλυτη εξαίρεση, η οποία δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον” καθώς επίσης και πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ημερομηνία μετά τις 31 Ιανουαρίου 2010, για τις αιτήσεις που αφορούν το 2009.(Ελευθεροτυπία)
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details