αντιδρούν οι σύντροφοι..


Αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προκαλούν οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τον ορισμό του τι είναι δάσος. Έμπειροι βουλευτές του κόμματος εκτιμούν ότι το σχέδιο νόμου της υπουργού Περιβάλλοντος κας Τίνας Μπιρμπίλη δημιουργεί πολλά προβλήματα και ιδιαίτερα στους δασωθέντες αγρούς και στους αγρούς που δόθηκαν για γεωργική αποκατάσταση. Οι αντιδράσεις εκδηλώθηκαν σε συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Περιβάλλοντος του κόμματος παρουσία της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.



Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΒΗΜΑ», η κα Μπρμπίλη παρουσίασε τα πρώτα έξι άρθρα του νομοσχεδίου και τα σχόλια των βουλευτών ήταν θετικά. Όταν όμως έφθασε στα άρθρα 7 και 8 για την «κινηματογράφηση και σύνταξη δασικού χάρτη σε περίπτωση πυρκαϊάς» και για την κατάργηση των διατάξεων του Ν. 3208/2003, η πλειονότητα των βουλευτών αντέδρασε.



Ορισμένοι, όπως οι κ.κ. Γιάννης Δριβελέγκας, Δημήτρης Λυντζέρης, Κώστας Σπηλιόπουλος, Νίκος Ζωίδης, Γιάννης Κουτσούκος και ο εκ των αντιπροέδρων της Βουλής κ. Βαγγέλης Αργύρης, ζήτησαν περισσότερες διευκρινίσεις.



Άλλοι σημείωσαν ότι με το άρθρο 8 επαναφέρεται η αποκλειστική αρμοδιότητα του δασάρχη να καθορίζει ως η μοναδική αρχή για το τι είναι δάσος, κάτι που η υπουργός διέψευσε. Οι βουλευτές αντέδρασαν επίσης για την κατάργηση του Ν. 3208 (ο οποίος προέβλεπε ότι για να χαρακτηρισθεί μια έκταση δάσος πρέπει να είναι πάνω από τρία στρέμματα, με δασοκάλυψη 25% και όχι 15%, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο) διότι, όπως είπαν, δημιουργεί πολλά προβλήματα και ιδιαίτερα στους δασωθέντες αγρούς και στους αγρούς που δόθηκαν για γεωργική αποκατάσταση.



Ο κ. Ευ. Αργύρης έφερε ως παράδειγμα τη λεωφόρο Συγγρού, όπου το διάζωμα της λεωφόρου είναι κάτω από τρία στρέμματα και σε αυτό υπάρχουν φοίνικες σε ποσοστό άνω του 15%, ρωτώντας την υπουργό αν αυτή η λεωφόρος είναι... δάσος. Η υπουργός είπε ότι αν δεν καταργηθεί ο συγκεκριμένος νόμος δεν πρόκειται να κυρωθεί κανένας δασικός χάρτης.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details