Στη Μαρί Εντιαγί το βραβείο Goncourt


Στο μυθιστόρημα της 42χρονης Γαλλίδας συγγραφέως Μαρί Εντιαγί "Τρεις δυνατές γυναίκες" που από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του τον περασμένο Αύγουστο, βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο της κριτικής από την οποία επαινέθηκε δεόντως, όσο και του κοινού που το έφερε στις πρώτες θέσεις των ευπώλητων, απονεμήθηκε το φετινό βραβείο "Goncourt" η σημαντικότερη λογοτεχνική διάκριση στον χώρο της γαλλόφωνης λογοτεχνίας.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής που βράβευσαν την Εντιαγί με πέντε ψήφους υπέρ και δύο κατά από τον πρώτο γύρο, αναγνωρίζουν στο πρόσωπο της μια «συγγραφέα με μεγάλη εικονοπλαστική δύναμη, που ξέρει να δίνει ζωή στους χαρακτήρες της», η οποία διαθέτει «δύναμη γραφής που θυμίζει Φώκνερ». Αναφερόμενα ιδιαίτερα στη γραφή της κάνουν λόγο για «γραφή δυνατή και απλή συνάμα, χωρίς επιτήδευση ή υπερβολή», μια «θεσπέσια γραφή, με μοναδική χρήση του επιθέτου και του επιρρήματος». Στις "Τρεις δυνατές γυναίκες" στις οποίες η επιτροπή αναγνώρισε «μια συγκινητική ιστορία πάνω στις σχέσεις των μελών μιας οικογένειας, αλλά και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης», η Εντιαγί αφηγείται την ιστορία τριών γυναικών, της Νορά, της Φαντά και της Καντί Ντεμπά που, μεταξύ Γαλλίας και Αφρικής, έρχονται σε σύγκρουση με το περιβάλλον τους για να διαφυλάξουν την ακεραιότητά τους. Πρόκειται για τρεις ιστορίες μετανάστευσης και εξορίας στην οποία οι ηρωίδες, σε πείσμα των εξωτερικών απειλών και επιθέσεων και παρά τις αντιξοότητες που συναντούν, επιβεβαιώνουν την εσωτερική τους δύναμη.

"Απρόσμενη" χαρακτήρισε τη βράβευσή της η Μαρί Εντιαγί αμέσως μόλις την πληροφορήθηκε. "Το "Goncourt είναι το επιστέγασμα και η ανταμοιβή 25 χρόνων συγγραφής" είπε, για να προσθέσει ότι "ήδη με την επιτυχία του βιβλίου είχε γίνει ένα θαύμα". Αναφερόμενη στο βιβλίο της τόνισε ότι "είναι το πορτρέτο τριών γυναικών, ισχυρών η κάθε μια με τον τρόπο της. Αυτό που τις ενώνει είναι μια βαθιά δύναμη, μια πίστη που έχουν ένας τρόπος να μην αμφιβάλλουν ποτέ για τον ανθρωπισμό τους. Πρόκειται για γυναίκες της ήρεμης δύναμης" πρόσθεσε και εξέφρασε την ελπίδα "το βραβείο να κάνει ευρύτερα γνωστή την ιστορία των γυναικών της Αφρικής".

Από Γαλλίδα μητέρα και Σενεγαλέζο πατέρα, η 42χρονη Εντιαγί γεννήθηκε στο Πιτιβιέ και μεγάλωσε στα προάστια του Παρισιού. Άρχισε να γράφει σε ηλικία 12 ετών και στα 18 της εξέδωσε το πρώτο της μυθιστόρημα "Quant au riche avenir" (1985). Με 12 μυθιστορήματα ως τώρα στις λογοτεχνικές της αποσκευές, με αρκετά θεατρικά αλλά και βιβλία για παιδιά αλλά και το βραβείο "Femina" για το μυθιστόρημα "Rosie Carpe" (2001), το έργο της χαρακτηρίζεται από μια επιδέξια ανάμειξη ρεαλισμού με φανταστικά στοιχεία που δημιουργεί ένα σύμπαν αγωνίας, καθώς και από ένα πολύ προσωπικό ύφος. Με γλώσσα λεπτοδουλεμένη και αυστηρή, από πολύ νωρίς αναγνωρίστηκε ως εξαιρετική στυλίστρια, μια υποδειγματική τεχνίτης του λόγου. Όλο της το έργο διατρέχεται από έναν προβληματισμό γύρω από θέματα ταυτότητας. Η Εντιαγί είναι η πρώτη γυναίκα συγγραφέας που βραβεύεται με Goncourt από το 1998 και η όγδοη μέσα στα 103 χρόνια ζωής του βραβείου. Είναι επίσης η πρώτη συγγραφέας κάτοχος του βραβείου Femina που τιμάται και με το βραβείο Goncourt. Το μυθιστόρημά της "Τρεις δυνατές γυναίκες" πρόκειται να κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις "Πάπυρος".
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details