Μοναδικά κειμήλια της Εθνικής Αντίστασης φιλοξενούνται στο Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης, που βρίσκεται στη Ρεντίνα του δήμου Ρεντίνης, στο νομό Καρδ


Το Μουσείο φιλοξενεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό, έντυπα, διακηρύξεις, βιβλία και εικόνες από τόπους μαχών, από ομαδικές εκτελέσεις και σκηνές με καρότσια φορτωμένα με νεκρούς από την πείνα.

Μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνεται και υλικό από ηρωικές πορείες και διαδηλώσεις του αθηναϊκού λαού, καθώς και από τη ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης των Γερμανών.

Επίσης, ο επισκέπτης μπορεί να δει το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από ανατινάξεις γεφυρών και σιδηροδρομικών γραμμών, αλλά και από γιορτές και παρελάσεις του ΕΛΑΣ, μνήμες που απαθανάτισε ο φωτογράφος της Εθνικής Αντίστασης, Σπύρος Μελετζής.

Ο Νίκος Ραμαντάνης(καπετάν Κολοκοτρώνης) αναφέρει πως στο Μουσείο υπάρχει ο πολύγραφος που χρησιμοποιούταν στην κατοχή για προκηρύξεις και εφημερίδες, ενώ αρκετές είναι και οι φωτογραφίες από τους αγωνιστές του ΕΛΑΣ.

Μέχρι τώρα, τονίζει ο κ. Ραμαντάνης, το Δ.Σ. έχει κάνει εκδηλώσεις, όπου στη μία τιμήθηκαν οι μαθητές της σχολής, στους οποίους δόθηκαν μετάλλια, ενώ στην άλλη τιμήθηκε ο Σπύρος Μελετζής.

Ένας τόπος με ιστορία

Η Ρεντίνα είναι ένας τόπος πλούσιος σε ιστορικά γεγονότα και με σημαντική συμβολή στην ιστορία του τόπου μας.

Η έρευνα του παρελθόντος της Ρεντίνας και των Αγράφων κρύβει εκπλήξεις και "φωτίζει" άγνωστες πτυχές της ιστορίας της ελληνικής γης, επιβεβαιώνοντας το σπουδαίο ρόλο της κωμόπολης, αλλά και της περιοχής γενικότερα, σ` όλη τη διάρκεια της ελληνικής ιστορίας. Πρωταγωνιστικός ήταν ο ρόλος της Ρεντίνας και στην Επανάσταση του `21, ενώ αργότερα, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, αποτέλεσε ένα από τα κέντρα της Εθνικής Αντίστασης.

Το Μουσείο βρίσκεται στο ισόγειο του δημοτικού σχολείου της Ρεντίνας. Εκεί στεγάστηκε η Σχολή των Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΛΑΣ, από το Μάρτη του 1944 μέχρι το Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου. Από τη Σχολή αυτή αποφοίτησαν η 3η και η 4η σειρά Αξιωματικών.

Η Σχολή λειτούργησε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 1943, στο Περτούλι, από όπου απεφοίτησε και η 1η σειρά αξιωματικών. Τον Οκτώβρη του 1943 μεταφέρθηκε στα Λουτρά Σμοκόβου. Οι Γερμανοί, όμως, καίνε τα Λουτρά και η 2η σειρά, έπειτα από αδιάκοπες μετακινήσεις, αποφοιτά στη Δυτική Φραγκίστα. Η Ρεντίνα θα γίνει η έδρα της Σχολής, από όπου θα βγουν οι δυο τελευταίες σειρές. Την περίοδο αυτή φοιτούν στην Σχολή αγωνιστές και από την Αθήνα, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, μεταξύ τους και αρκετές γυναίκες.

Στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΛΑΣ, στη Ρεντίνα, φοίτησαν περισσότεροι από 1.000 σπουδαστές, τελείωσαν δε τις σπουδές τους και βγήκαν από αυτήν, εκατοντάδες ανθυπολοχαγοί του ΕΛΑΣ.

Μαζί τους αποφοίτησαν και γυναίκες που μάχονταν μαχήτριες του ΕΛΑΣ και ήταν, μάλιστα, η πρώτη φορά στην Ελλάδα που γυναίκα έμπαινε σε στρατιωτική σχολή και αποφοιτούσε με το βαθμό του ανθυπολοχαγού.

Οι μαθητές της Σχολής, οι οποίοι επιλέγονταν με αυστηρά κριτήρια, από τα μαχόμενα τμήματα του ΕΛΑΣ, την εποχή της εκπαίδευσής τους, έπαιρναν μέρος σε μάχες και έτσι συνδυάζονταν τη θεωρία με την πράξη.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

1 comments:

Κώστας Κορομπίλης είπε...

περισσότερα ιστορικολαογραφικά στοιχεία για την αρχόντισσα των Αγράφων ΡΕΝΤΙΝΑ δείτε στο site
http://clubs.pathfinder.gr/RENTINA_twn_agrafwn
καθώς και στην διεύθυνση
http://rentina-agrafwn.blogspot.com/

Author Details