Επαναξιολόγηση του αντικαπνιστικού νόμου


Πολλά κενά στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου διαπιστώνει η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία στη συνέντευξη Τύπου της Διεύθυνσης Υγείας και Προστασίας Καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι επαναξιολογεί το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικός ο νόμος. Η κα Ξενογιαννακοπούλου εξέφρασε την ανάγκη να ενημερωθούν οι νεότερες ηλικίες, προκειμένου να αποφευχθεί η έναρξη του καπνίσματος και εξήγησε ότι δεν αρκούν μόνο τα διοικητικά μέτρα και η επιβολή του νόμου, παρότι είναι αναγκαία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής για τον έλεγχο του Καπνίσματος στην Ελλάδα, καθηγητής Φυσιολογίας της Αναπνοής, Π. Μπεχράκης, ζήτησε «να αρθούν όλες οι εξαιρέσεις από τη νομοθεσία». Ζήτησε, επίσης, να αυξηθεί η τιμή των τσιγάρων, ως ένα ακόμη μέτρο, που θα βοηθήσει να ελαττωθεί το κάπνισμα στις παιδικές ηλικίες και θα λειτουργήσει και ως κίνητρο για να το κόψουν οι μεγάλοι. Πρότεινε εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία και στοχευμένες δράσεις για τη γυναίκα, αλλά και την ίδρυση ιατρείων διακοπής καπνίσματος για τις εγκύους.

Παρόντες στη συνέντευξη ήταν και οι υπεύθυνοι του προγράμματος HELP, οι οποίοι ανακοίνωσαν την ίδρυση ενός διαδικτυακού τόπου, ο οποίος θα απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους και με τη χρήση καρτούνς θα μπορούν να περνούν μηνύματα κατά του καπνίσματος. Tο HELP είναι πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει αρχίσει από το 2005, εξελίσσεται συνεχώς και στοχεύει στη διακοπή, ή μη έναρξη του καπνίσματος, στις ηλικίες από 15 έως 35 χρόνων.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details