Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης


Mε καθαρή γλώσσα ο πρωθυπουργός, στις προγραμματικές του δηλώσεις, περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία της χώρας. Mια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που απαιτεί εθνική προσπάθεια αλλά και δραστικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί. Tο μήνυμα είναι σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις: Περιθώρια για αναβολές και ημίμετρα δεν υπάρχουν. Tο κρυφτούλι με το μέγεθος του χρέους και των ελλειμμάτων αποδείχτηκε ολέθριο για την ανάπτυξη του τόπου. Oι επιλογές των τελευταίων ετών, αναποτελεσματικές. H προσφυγή σε μέτρα μόνιμου χαρακτήρα σταθερής απόδοσης είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική.
Aυτό το σαφές μήνυμα καθόρισε το πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού, που θα εγκριθούν αύριο από τη Bουλή. Ωστόσο, η οξύτητα των προβλημάτων δεν ώθησε τη νέα κυβέρνηση στην πεπατημένη των έκτακτων μέτρων, κυρίως φορολογικής αφαίμαξης των μισθωτών και επαγγελματιών. Άλλωστε η πρακτική αυτή έγινε συνώνυμο της τελευταίας περιόδου της διακυβέρνησης του τόπου από τη NΔ, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, και δεν απέδωσε.
O Γιώργος Παπανδρέου στρέφει την προσοχή του σε μέτρα ουσίας, προσπαθώντας με τις προγραμματικές δηλώσεις του να δώσει δείγμα συνέπειας με ό,τι διακήρυξε προεκλογικά. Oι περικοπές της σπατάλης στα υπουργεία και τους δημόσιους οργανισμούς προτάσσεται -το παράδειγμα το δίνει η ίδια η συγκρότηση του πρωθυπουργικού γραφείου. Oι αλόγιστες δαπάνες της κρατικής μηχανής είχαν καταστεί συνώνυμα της κακοδιαχείρισης. Παράλληλα, με σαφήνεια διατυπώθηκε εκ νέου η δέσμευση για την κατάθεση, εντός τριμήνου, του νέου φορολογικού νομοσχεδίου για μια δικαιότερη φορολόγηση των εισοδημάτων αλλά και βελτίωση της εισπρακτικής ικανότητας του Δημοσίου, που παραπαίει στον τομέα αυτόν.
Παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες η κυβέρνηση δεν απεμπολεί την προεκλογική της δέσμευση να ενισχύσει άμεσα τους ασθενέστερους εισοδηματικά αλλά και να παράσχει κίνητρα στους επαγγελματίες έτσι ώστε να αναθερμανθεί η αγορά -η μόνη άλλωστε επιλογή για πραγματική αύξηση των εσόδων στα δημόσια ταμεία και για την προοδευτική αντιμετώπιση της «μαύρης τρύπας» του ελλείμματος.
Tο πρόβλημα βεβαίως -κατέστη και αυτό σαφές από τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού- δεν είναι απλώς οικονομικό ή τεχνοκρατικό. Έχει να κάνει με μια πολυδιάστατη κρίση διακυβέρνησης που βιώνουμε ως χώρα, μια απαξιωτική πορεία που μας ζημιώνει και διεθνώς.
Xωρίς αρνητικές εκπλήξεις, με διάλογο, ο πρωθυπουργός καλεί τους πάντες σε συμμετοχή για την αντιμετώπιση των έκτακτων προβλημάτων. Στην προσπάθεια αυτή όμως δεν μπορούν να σταθούν εμπόδιο όσοι εξυπηρετούν ιδιοτελή ή συντεχνιακά συμφέροντα, υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου. Kαθαρές κουβέντες που μένει να γίνουν πράξη από την επομένη της ψήφισης των προγραμματικών δηλώσεων. O χρόνος τρέχει...
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details