Αλλαγές στα νέα τέλη



Σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία προωθεί η νέα κυβέρνηση, ξεκινώντας άμεσα από τα «πράσινα τέλη».
Τα τέλη για το 2010 που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ μέσα στο τελευταίο δίμηνο του τρέχοντος έτους προσλαμβάνουν νέα μορφή, καθώς προβλέπονται ελαφρύνσεις για τα μικρά αυτοκίνητα παλαιάς τεχνολογίας και κόβεται η έκπτωση των 18 ευρώ για τα καινούργια από 1.928 κυβικά και πάνω.

Παράλληλα, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται σε αλλαγές στο καθεστώς της απόσυρσης, με βασικότερη την εξαίρεση από το μέτρο των αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού.
Στις επικείμενες αλλαγές που θα επέλθουν στα νέα τέλη αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, μιλώντας για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, γνωστοποίησε ότι:Εντός του 2009 δεν θα επιβληθεί κανένας νέος φόρος, αλλά ξεκινάει «φοροκυνηγητό» για ανείσπρακτα έσοδα, καθώς παρουσιάζεται τεράστια υστέρηση, η οποία, όπως είπε ο υπουργός, δεν δικαιολογείται από την κρίση. Ανοιχτή άφησε την αύξηση των εμμέσων φόρων (ποτά, τσιγάρα κ.λπ.) μέσα στο 2010.
Νέο νομοσχέδιοΑπό τις αρχές Νοεμβρίου ξεκινά η διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφιστεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2010 και θα επιφέρει ριζικές αλλαγές, με κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών και αυτοτελούς φορολόγησης, καθιέρωση ενιαίας τιμαριθμοποιημένης κλίμακας, αλλαγές στη φορολόγηση των επιχειρήσεων και των ακινήτων με έμφαση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, επαναφορά φόρου κληρονομιάς, αύξηση του αφορολόγητου.
Σύντομα θα υπάρξει παρέμβαση για να συλληφθεί η τεράστια φοροδιαφυγή μέσω offshore εταιρειών.
Η φορολογία στα κέρδη από τυχερά παιχνίδια (ΟΠΑΠ, Λαχεία κ.λπ.) με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ τίθεται σε εφαρμογή μέχρι να ψηφιστεί νέος νόμος που θα ακυρώνει το νομοθέτημα της προηγούμενης κυβέρνησης.
Δεν θα επιβληθούν έκτακτες εισφορές.
Θα εισπραχθούν κανονικά οι φόροι που κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως το ΕΤΑΚ του 2009, οι δασμοί σε σκάφη αλλά και ο έκτακτος φόρος στα ΙΧ άνω των 1.928 κυβικών από 150 έως και 650 ευρώ ετησίως. Παράλληλα αναζητείται φόρμουλα να εξακριβωθούν τα αμιγώς επαγγελματικά σκάφη για να εξαιρεθούν από την πρόσθετη φορολόγηση.
Πιο αναλυτικά, στο θέμα των «πράσινων τελών», σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν προλαβαίνει να τα διαφοροποιήσει με βασικό κριτήριο τις εκπομπές ρύπων, καθώς μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου θα αρχίσουν να αποστέλλονται τα τέλη του 2010 που θα πρέπει να πληρωθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Ετσι προσανατολίζεται σε διαφοροποιήσεις υπέρ των κατόχων ΙΧ παλαιάς τεχνολογίας μικρού κυβισμού.
Ειδικότερα, η αύξηση των τελών (θεσμοθετήθηκε λίγο πριν από τις εκλογές) κατά 50 έως 150 ευρώ σε σχέση με πέρυσι στα ΙΧ με πρώτη άδεια κυκλοφορίας πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2004 θα μειωθεί κατά 50% στα οχήματα με κινητήρες έως 1.928 κυβικών, με αποτέλεσμα η τελική αύξηση να κυμαίνεται από 25 έως και 70 ευρώ.
Ετσι στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων χαμηλού κυβισμού με άδεια μετά την 1η Ιανουαρίου 2000 η επιβάρυνση μειώνεται από τα 50 στα 25 ευρώ.
Για τα ΙΧ που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 1996 η αύξηση πέφτει στα 50 από τα 100 ευρώ που προβλέπει το ισχύον σύστημα και για τα ακόμη πιο παλιά πέφτει στα 75 από τα 150 ευρώ.
Το σενάριο προβλέπει ότι για τα παλιά οχήματα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών δεν θα υπάρξει καμία διαφοροποίηση, θα καταβάλουν δηλαδή το σύνολο της αύξησης (από 50 έως 150 ευρώ).
Οσον αφορά τώρα τη μείωση των τελών κατά 18 ευρώ για οχήματα με πρώτη άδεια κυκλοφορίας μετά την 1η Ιανουαρίου 2005, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ισχύσει μόνο στα ΙΧ με κινητήρες έως 1.929 κυβικά.
Τώρα, όσον αφορά τις αλλαγές στη φορολόγηση των κερδών από τυχερά παιχνίδια, ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ψήφισε έναν νόμο (προβλέπει φορολόγηση των κερδών από το πρώτο ευρώ) και ανέστειλε την εφαρμογή του δύο φορές με «παράνομο» τρόπο.
Επειδή η δεύτερη αναστολή εξέπνευσε χθες, ο υπουργός ανέφερε ότι τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος έως ότου το οικονομικό επιτελείο τον καταργήσει με νέο νόμο.


Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details