Καπνός έγιναν τα αντικαπνιστικά μέτρα


Περίπου 2500 καταγγελίες έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με παραβίαση του νόμου απαγόρευσης καπνίσματος, την ίδια στιγμή οι αρμόδιες αρχές αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Στους ιδιωτικούς χώρους εργασίας η όποια προσπάθεια φαίνεται να χάθηκε στην καθημερινότητα, ενώ και οι δήμοι έχουν σταματήσει να δίνουν άδειες σε καταστηματάρχες. Όσο για τις υπηρεσίες και τους μηχανισμούς ελέγχου τήρησης των μέτρων απλά δεν υπάρχουν.

Η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αντιμετωπίζει θετικά την συνέχιση του μέτρου αλλά και την επέκτασή του με πλήρη απαγόρευση καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους. Η υπουργός έχει αναθέσει σε υπηρεσιακούς παράγοντες την αξιολόγηση των μέτρων ωστόσο η ίδια θεωρεί, ότι τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης δεν μπορούν να εφαρμοστούν.

Χαλάρωση των αντικαπνιστικών μέτρων ομολογεί και ο πρόεδρος της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για το Κάπνισμα, ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης.
«Η επιτροπή θα συναντηθεί με την υπουργό, ενώ τον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί και το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Πρόληψη του Καπνίσματος και θα υπάρξει επαρκής πληροφόρηση» δηλώνει.

Μπορεί τα αντικαπνιστικά μέτρα να μην εφαρμόστηκαν ουσιαστικά ποτέ, όμως ένας μεγάλος αριθμός καπνιστών δείχνει να ευαισθητοποιείται και επιθυμεί να σταμτήσει το κάπνισμα. Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση κατά 25% στη ζήτηση υπηρεσιών των ιατρείων διακοπής καπνίσματος, τα οποία λειτουργούν σε δημόσια νοσοκομεία.

Ακόμη ένας στους δέκα καπνιστές επέδειξε ενδιαφέρον να διακόψει τη συνήθεια, μετά την εφαρμογή των μέτρων.

Μελέτη του καθηγητή, Ιωάννη Τούντα, σε περισσότερους από 4.000 καπνιστές και μη δείχνει ότι το 95% των μη καπνιστών θεωρούν ότι τα μέτρα στα εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά και οι καπνιστές του δείγματος τα θεωρούν θετικά, σε ποσοστό 62%.

Τρεις στις πέντε παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου γίνονται σε εστιατόρια, καφετέριες και κέντρα διασκέδασης. Δεύτερος στη λίστα των παραβατών είναι ο δημόσιος τομέας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γραμμής Ενημέρωσης και Υποστήριξης για το Κάπνισμα (1142) του υπουργείου Υγείας.

Από την πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων (1η Ιουλίου) έως τις 21 Οκτωβρίου το 1142 δέχτηκε 119.126 κλήσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία αφορούσε παροχή πληροφοριών και βοήθειας, καθώς οι καταγγελίες ήταν μόνο 2.479. Από αυτές, το 59% αφορούν μη εφαρμογή του νόμου σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, 16% εργασιακούς χώρους δημόσιου τομέα, 13% ταξί και σταθμούς και μόλις το 12% εργασιακούς χώρους του ιδιωτικού τομέα.

Οι περισσότερες καταγγελίες ήταν για την Αττική (1.341), την κεντρική Μακεδονία (357), την Κρήτη (119) και την Πελοπόννησο (117).

Σύμφωνα με τις μελέτες η τετράωρη έκθεση στο περιβάλλον ενός κέντρου διασκέδασης ισοδυναμεί με συμβίωση με καπνιστή για έναν μήνα. Η μέση έκθεση των εργαζομένων σε μπαρ είναι τριπλάσια ή πολλαπλάσια της έκθεσης λόγω της συμβίωσης με καπνιστή. Η έκθεση στο «παθητικό κάπνισμα» εξακολουθεί να είναι μια σημαντική αιτία αύξησης της νοσηρότητας και της θνησιμότητας. Στον καπνό του τσιγάρου έχουν ανιχνευθεί, ως αέρια ή μικροσκοπικά σωματίδια, 4.000 διαφορετικές ουσίες, μεταξύ των οποίων 250 γνωστές καρκινογόνοι ουσίες.

Πηγή: Έθνος
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details