Τρία σενάρια για τις εκλογές στην Ελλάδα αναλύει η Citi

Η ιστορία μας διδάσκει ότι οι οικονομικές πολιτικές των δυο μεγάλων κομμάτων δεν διαφέρουν και πολύ και εκτιμούμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί, σημειώνει η Citi σε έκθεσή της για το θέμα των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, σύμφωνα με άρθρο του capital.gr.



Επιπλέον, εκτιμά ότι πιθανές πτωτικές προεκλογικές διαθέσεις στην αγορά θα είναι βραχυπρόθεσμες. Σε κάθε περίπτωση, συμπληρώνει, ο κίνδυνος με τον οποίο έχει έρθει αντιμέτωπη η χώρα, λόγω των σημαντικών μακροοικονομικών ανισορροπιών και τον οποίο θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τα κόμματα, ανεξαρτήτως ποιο θα έρθει στην εξουσία, είναι ήδη πολύ μεγάλος.

Στην έκθεση της Citi αναλύονται τρία πιθανά σενάρια: νίκη του ΠΑΣΟΚ με αυτοδυναμία, νίκη της ΝΔ με αυτοδυναμία και αποτέλεσμα χωρίς αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Στην πρώτη περίπτωση εκτιμάται πως μπορεί να υπάρξει μια άμεση αλλαγή διοικήσεων στις εταιρείες που ελέγχονται από το κράτος, όπως η ΔΕΗ που αφορούν το 14% της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Αντίθετα, μια πιθανή περίοδος χάριτος θα είναι περιορισμένη, λόγω του προϋπολογισμού του 2010 και της δημοσιονομικής πειθαρχίας που είναι απαραίτητη για να μειωθεί το έλλειμμα.

Για το σενάριο νίκης της ΝΔ με αυτοδυναμία, ο οίκος εκτιμά πως θα διατηρηθεί το υπάρχων status quo και η παρούσα οικονομική πολιτική θα συνεχιστεί.

Τέλος όσον αφορά στο τρίτο σενάριο, της μη επίτευξης αυτοδύναμης κυβέρνησης και την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με μικρότερα κόμματα ή νέων εκλογών, ο διεθνής οίκος σημειώνει πως θεωρητικά αποτελεί το χειρότερο δυνατό σενάριο.



Σύντομη και πιο ισχυρή η ανάκαμψη βλέπουν τώρα στον ΟΟΣΑ

Με ταχύτερο ρυθμό από ότι είχε προβλεφθεί τρεις μήνες νωρίτερα αναδύεται η παγκόσμια οικονομία από τη χειρότερη ύφεση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Στην τελευταία έκθεση με τις προβλέψεις για την οικονομία, ο Οργανισμός διαπιστώνει πως η αρνητική επίδραση της άντλησης των αποθεμάτων στην ανάπτυξη έχει φτάσει στο τέλος της.

Βλέποντας τις εμπορικές συναλλαγές να ανακάμπτουν παγκοσμίως, ο ΟΟΣΑ προχωρά σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων του για το ΑΕΠ των ανεπτυγμένων χωρών της ομάδας των G7 το τρέχον έτος, το οποίο εκτιμά ότι θα συρρικνωθεί με ρυθμό 3,7% φέτος από 4,1% που ανέμενε προηγουμένως.

“Έχουμε την ανάκαμψη στα χέρια μας”, δήλωσε στο Dow Jones Newswires, σύμφωνα με το capital.gr ο Jorgen Elmeskov, οικονομολόγος του ΟΟΣΑ. “Τα χειρότερα έχουν παρέλθει και η ανάκαμψη μοιάζει πιο σύντομη, και ίσως οριακά πιο ισχυρή από ό,τι αναμενόταν τρεις μήνες πριν”.

Γιάννης Πανάγος
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details