Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Αθανασάκειο Μουσείο Βόλου


Στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συμμετέχει και φέτος η ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Βόλου. Πρόκειται για έναν θεσμό από το 1991 που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτω από το γενικό σύνθημα «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά».
Βασικές αρχές των εκδηλώσεων είναι η ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης και του διαπολιτισμικού διαλόγου και ως εκ τούτου η ενθάρρυνση των διασυνοριακών συνεργασιών. Στόχος τους είναι η αναζωογόνηση των μνημείων και η ανάδειξη της σχέσης του ανθρώπου με το καθημερινό του περιβάλλον, ώστε τα μνημεία να μην αντιμετωπίζονται απομονωμένα από αυτό. Έμφαση δίνεται στη συμμετοχή των νέων, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζονται πλέον μόνο σαν κοινό, αλλά και ως συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων.
Ο εορτασμός των Ε.Η.Π.Κ. 2009 θα διαρκέσει από σήμερα, Παρασκευή 25 έως την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου.
Το θέμα του εορτασμού των Ε.Η.Π.Κ. που έχει επιλεγεί για τη διετία 2009 – 2010 αφορά στη μαγεία και ο γενικός τίτλος που θα καλύπτει τις εκδηλώσεις είναι: «Μάγοι, ξόρκια και φυλακτά: η μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο».
Στο πλαίσιο αυτό, η ΙΓ’ Ε.Π.Κ.Α. συμμετέχει στις εκδηλώσεις με θεματικές περιηγήσεις για το ευρύ κοινό και εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά, τόσο στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου όσο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού. Τα θέματα που θα παρουσιαστούν αντίστοιχα είναι «Μαγικά αντικείμενα – λαϊκές δοξασίες» και «Ιδιωτικές τελετές». Τα εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά 9 έως 12 ετών και θα πραγματοποιηθούν μετά από προσυμφωνημένο ραντεβού.
Στόχος αυτών των δραστηριοτήτων είναι να διαφανούν, μέσα από συγκεκριμένα αντικείμενα που εκτίθενται στα Μουσεία, διάφορες πτυχές της μαγείας, ενός θέματος που πηγαίνει βαθιά μέσα στο χρόνο και δεν έχει πάψει να υπάρχει ακόμη και σήμερα. Παράλληλα, θα γίνει προσπάθεια διάκρισης στα όρια ανάμεσα στην επίσημη αρχαία θρησκεία και τις ιδιωτικές, μαγικές τελετουργίες, όρια αρκετά ρευστά, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε παρωχημένες εποχές και κοινωνίες.
Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους του κράτους είναι ελεύθερη. Στους επισκέπτες θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό.
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, στο τηλέφωνο 24210-25349 (υπεύθυνη: κα Αιμιλία Καλογιάννη, αρχαιολόγος στην ΙΓ΄ Ε.Π.Κ.Α. Βόλου) και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού, στο τηλέφωνο 24220 21326
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details